În urma exploatărilor de hidrocarburi prin fracturare, statul Oklahoma din SUA a ajuns să fie «polul cutremurelor» produse de om!
Riscul ca un cutremur ce ar putea provoca pagube serioase să aibă loc în anumite zone din Oklahoma şi în statele din vecinătate este la fel de mare ca și în zonele puternic seismice din California, conform unui raport realizat de Agenția pentru Supravegherea Geologică a SUA (USGS – United States Geological Survey).
Vinovatul? Activităţile legate de producţia de petrol şi gaze ce generează condiţii de cutremure în regiunea central-estică a SUA, după cum afirmă seismologii de la USGS.
Cercetătorii de la USGS au elaborat prima hartă care include riscurile seismice pentru 2017, atât pe cele din cauze naturale, cât şi pe cele induse de om. Până acum, agenţia guvernamentală includea doar riscurile de cutremure naturale.
Raportul, care este parte dintr-o examinare pe 50 de ani a riscului seismic, arată că aproximativ 7 milioane de oameni trăiesc şi muncesc în zone cu risc de cutremur indus de om. Zonele din centrul şi estul SUA prezintă riscul de a suporta un cutremur de aceeaşi magnitudine ca cele care se produc în mod natural în California, transmite USGS.
„Prin includerea cutremurelor induse de om, previziunile seismice au crescut semnificativ în anumite zone ale SUA”, a afirmat într-o declaraţie Mark Petersen, şeful Proiectului Naţional de Cartare a Posibilelor Evenimente Seismice, din cadrul USGS. „Această cercetare arată, de asemenea, că o mai mare parte din populaţie se află în faţa unui risc semnificativ de a fi expusă în anul următor la cutremure, fie naturale, fie induse de om, care să fie însoţite de pagube.”
Cutremurele din zona central-estică a SUA sunt deseori produse din cauza apei reziduale, susține USGS. Aceasta provine din activităţile de obţinere/extragere de petrol şi gaze, când apa este pompată în puţuri subterane la mare adâncime în interiorul pământului. Aceasta diferă de fracturarea hidraulică, în care apa, nisipul şi substanţele chimice sunt pompate în pământ pentru a sparge rocile şi a extrage petrolul şi gazele.
Fracturarea hidraulică, așa cum este practicată în prezent, prezintă probabil un risc mai mic de a produce cutremure sesizabile, afirmă USGS (apa reziduală de la fracturarea hidraulică este în general pompată înapoi în puţurile de injectare a apei reziduale).
Totuşi, procedeele de injectare de apă reziduală au pus pe harta cu riscuri seismice şase state. Oklahoma prezintă cel mai mare risc, fiind urmată de Kansas, Texas, Colorado, New Mexico şi Arkansas, potrivit USGS. Oklahoma şi Texas au cea mai mare populaţie care locuieşte lângă zone cu risc de cutremure induse de om.
„În ultimii cinci ani, USGS a documentat cutremure masive de pământ şi pagube în diferite arii ale acestor şase state, majoritatea fiind induse de om”, a spus Peteresen.
„Mai mult, site-ul USGS «L-aţi simţit?» a arhivat zeci de mii de raportări de la oameni care au experimentat cutremure în aceste state, incluzând cam 1500 de rapoarte de cutremure puternice sau pagube.”
Fiecare punct albastru de pe această hartă reprezintă un cutremur cu magnitudinea de cel puţin 2,5 începând cu anul 1980. Din 1978 până în 2008, există o medie de 24 de cutremure cu magnitudinea de 3, sau mai mari, care au atins zona centrală a SUA în fiecare dintre aceşti ani. Dar începând cu 2009 şi până în 2015, numărul a crescut la o medie de 318 de cutremure pe an, cu magnitudinea respectivă. În 2015 s-au înregistrat cele mai multe cutremure – 1010 cu magnitudinea de 3 sau peste 3.
Începând cu mijlocul lunii martie 2016, 226 de cutremure cu magnitudinea de 3 sau mai mare s-au produs deja în zona centrală a SUA, conform USGS.
Cel mai mare cutremur care s-a produs în apropierea unui loc de injectare de apă reziduală a avut magnitudinea de 5,6 şi a avut loc în 2011, lângă Prague, Oklahoma.
Cercetătorii de la USGS au descoperit 21 de arii cu frecvenţă crescută de seisme induse de om. Unele zone, cum ar fi regiuni din Alabama şi Ohio, au avut cutremure induse de om în trecut, dar prezintă un risc relativ mic pentru anul 2017, deoarece activităţile care au determinat aceste cutremure s-au diminuat.
Alte zone din Alabama şi unele părţi din Mississippi prezintă însă o creştere a acestor activităţi. Dar cercetătorii caută încă să afle dacă cutremurele din aceste zone apar natural sau sunt induse de om, afirmă USGS.
Cercetătorii au găsit aria cu cel mai mare risc de cutremur indus de om ca fiind în zona central-nordică a statului Oklahoma şi în partea sudică a statului Kansas. Ei au calculat că există un risc de 10-12% ca un cutremur puternic să apară în aceste zone în 2016. Un asemenea cutremur, au estimat ei, ar putea avea gradul 6 sau mai mult pe scara Mercalli de Intensitate Modificată, ceea ce înseamnă că va putea fi simţit cu uşurinţă dar nu va produce pagube mari. Aceasta este echivalent cu aproximativ gradul 5 pe scara Richter.
Deşi cercetătorii nu sunt de acord cu ipoteza că injectarea de apă reziduală conduce la cutremure mai mari sau mai mici comparativ cu cele naturale, în ariile respective din regiunea centrală și estică a SUA, când se produce un cutremur mare apar mii de fisuri/falii, după cum afirmă USGS. Mai mult, cutremurele induse de om tind să vină în rafale de evenimente mici care se produc la adâncimi mici şi care nu se simt de obicei, pe când cutremurele naturale este mult mai probabil să fie simţite şi să producă daune.
Noul raport despre cutremure va ajuta arhitecţii să determine care ar fi cel mai bun design pentru clădirile din zonele de risc. Cetățenii din SUA care trăiesc în zone cu risc seismic pot citi despre măsuri de siguranţă pe site-ul FEMA’s Ready Camp.
Citiţi şi:
Acum, în al 12-lea ceas, specialiștii EPA admit că au înșelat publicul în privința impactului fracturării hidraulice asupra contaminării apei potabile
Revoluţia gazelor de şist. Anatomia unui dezastru (I)
Adevărul despre cutremurele din Izvoarele – de ce tac televiziunile?
yogaesoteric
18 mai 2016