Încă 24 de țări vor în BRICS

Există 24 de țări care vor să se alăture BRICS, a declarat președinta Consiliului Federației, Valentina Matvienko, la postul de televiziune Rossiya 24.

La 1 ianuarie, Rusia a devenit președintele BRICS pentru anul următor, care a început cu aderarea de noi membri la organizație – Egipt, Etiopia, Iran, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Președinția Moscovei este deținută sub motto-ul întăririi multilateralismului, pentru o dezvoltare și securitate globală echitabilă. Rusia organizează în acest an peste 200 de evenimente politice, economice și sociale printre care și Forumul parlamentar BRICS.

Cel de-al 10-lea Forum parlamentar BRICS s-a reunit la Sankt Petersburg, Rusia, la 11 și 12 iulie 2024, având ca temă „Rolul parlamentelor în consolidarea multilateralismului pentru dezvoltare și securitate globală echitabilă”. Sesiunea plenară din acest an s-a axat pe „Dimensiunea parlamentară BRICS: Perspective de consolidare a cooperării interparlamentare”. Forumul a reunit parlamentari, oficiali guvernamentali și demnitari din țările BRICS și nu numai, pentru a discuta probleme critice cu care se confruntă comunitatea globală și pentru a explora modalități de consolidare a cooperării internaționale prin intermediul diplomației parlamentare.

Președintele rus Vladimir Putin a participat la forum și a subliniat importanța multilateralismului în abordarea provocărilor globale. Participarea sa, anunțată de Valentina Matvienko, președinta Consiliului Federației din Rusia, a subliniat angajamentul Rusiei de a promova cooperarea între națiunile BRICS și alte țări participante. Discursul lui Putin a subliniat necesitatea unei dezvoltări echitabile și sigure, aliniată priorităților Rusiei în timpul președinției sale a grupului BRICS.

La forum au participat aproximativ 400 de delegați din 16 țări, inclusiv membrii BRICS Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, precum și alte țări invitate, precum Egipt, Iran și Emiratele Arabe Unite.

Președintele Lok Sabha (Camera deputaților) din India, Om Birla, a participat la forum, exprimându-și entuziasmul într-o postare pe contul său X. „Aștept cu nerăbdare consolidarea cooperării interparlamentare cu BRICS și țările invitate. Abia aștept să mă întâlnesc și să iau legătura cu diaspora indiană vibrantă în timpul acestei vizite”, a postat Om Birla. Prezența sa a subliniat rolul activ al Indiei în cadrul BRICS și angajamentul acesteia de a consolida relațiile multilaterale.

Forumul a oferit parlamentarilor o platformă unică pentru a discuta probleme globale urgente, precum securitatea alimentară, dezvoltarea durabilă și soluționarea conflictelor. Alexander Dvoinik, președintele Comisiei pentru politică agrară și alimentară a Consiliului Federației, a subliniat importanța diplomației parlamentare în abordarea provocărilor legate de securitatea alimentară. El a arătat că sancțiunile ilegale, restricțiile și interdicțiile exacerbează crizele alimentare în diferite regiuni și a subliniat necesitatea unor propuneri concrete pentru a asigura aprovizionarea neîntreruptă cu alimente a țărilor în curs de dezvoltare.

În timpul forumului, participanții au discutat modalități de consolidare a cooperării interparlamentare în cadrul BRICS și nu numai. Un rezultat-cheie al discuțiilor a fost adoptarea propunerii Nataliei Koceanova, președinta Consiliului Republicii Adunării Naționale din Belarus, de a organiza un summit parlamentar BRICS+ privind pacea internațională, securitatea și dezvoltarea durabilă. Acest summit își propune să ofere o platformă pentru dialog și colaborare în vederea soluționării conflictelor prin intermediul unui dialog corect, egal și reciproc respectuos.

În plus, forumul a inclus o sesiune a Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, reunind legislatori din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan. Aceste discuții s-au axat pe consolidarea cooperării regionale și pe abordarea provocărilor comune prin intermediul diplomației parlamentare.

Un rezultat semnificativ al forumului a fost semnarea planificată a unui protocol la memorandumul de înțelegere și adoptarea unei declarații comune. Aceste documente urmăresc să formalizeze angajamentele țărilor participante de a consolida multilateralismul și de a spori cooperarea interparlamentară. Se așteaptă ca declarația comună să contureze acțiuni și inițiative specifice pentru abordarea provocărilor globale și promovarea dezvoltării echitabile și a securității.

Citiți și:
Țările BRICS vor crea o alternativă la SWIFT
Țările BRICS reprezintă 45% din rezervele mondiale de petrol, 56% din rezervele de gaze, Rusia și China reprezintă aproximativ 70% din producția mondială de uraniu îmbogățit

 

yogaesoteric
23 iulie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More