Încălzirea globală, următoarea mare înșelătorie
„Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei”, ne anunța Digi24 în 22 aprilie 2024, și tot despre asta ne anunță și Hotnews, Știrile ProTV, Euronews, ziare.com, Libertatea, Gândul, Adevărul și multe alte surse.
Găsim știrea relatată și la frații de peste Prut: TV8.md, Ziarul Național, unica.md, radio Chișinău, realitatea.md. În aprilie 2024, a apărut un val de asemenea articole, dar au existat valuri identice de articole pe această temă și în noiembrie 2022 și iunie 2023 (tot dublă era rata de încălzire a Europei față de restul planetei și atunci).
Nu este ceva specific Europei această încălzire a vremii de două ori mai repede decât în restul planetei și observațiile despre încălzirea vremii nu au apărut doar în presa românească. „Zona arctică se încălzește în ritm dublu față de restul lumii”, ne informa ABC News, „Canada se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii”, anunța BBC, „Orientul Mijlociu se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii”, ne spunea Washington Post, „Munții se încălzesc de două ori mai repede decât restul lumii”, ne spunea Pacific Standard, „China se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii”, am aflat din Quartz, iar pe site-ul Chanel News Asia ni se explică „De ce Singapore se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii”. The Moscow Times ne-a anunțat că Rusia se încălzește într-un mod disproporționat de rapid, dar nu lămurește exact cât este această discrepanță. La fel în cazul Japoniei – se încălzește mai rapid decât media planetei, spune site-ul nippon.com, dar nu știm exact cu cât „mai rapid” – dublu sau altă proporție? În cazul Israelului, rata încălzirii nu e dublă față de restul lumii ci doar „aproape dublă”, aflăm de la experții Serviciului Meteorologic Israelian.
Fenomenul nu e limitat doar la emisfera nordică. Antarctica se încălzește mai repede decât orice altă parte a Pământului, aflăm de la msn.com. Adică, chiar mai mult decât dublul ăla al încălzirii pe care-l înregistrăm prin Europa, Canada, China, Singapore. Tot o încălzire mai rapidă decât a restului lumii întâlnim și în Australia, conform site-ului Popular Science.
Mijloacele de informare în masă publică constant articole despre faptul că avem o gravă problemă cu încălzirea globală, și în funcție de țara unde apar asemenea articole, avem și diferite țări care experimentează această încălzire mai rapidă decât media planetei, de obicei dublă. Sunt articole în toate limbile, scrise în diferite stiluri, pentru a corespunde gusturilor unor ținte diferite din public. Uneori comparația nu se face cu media încălzirii întregii planete, ci doar cu media încălzirii din țara respectivă. De pildă, site-ul american High Country News scria că „Parcurile Naționale se încălzesc de două ori mai repede decât teritoriul total al SUA”. O frumoasă pildă de articol calibrat pentru publicul care iubește natura și drumețiile prin parcuri naționale!
De-a lungul vremii, părerea experților s-a mai modificat. Cu vreo 50 de ani în urmă se vorbea de primejdia răcirii globale, acum se vorbește de primejdia încălzirii globale, dar se folosește și expresia mai cuprinzătoare de schimbare climatică, care e bună pentru ambele variante. Un singur aspect a rămas constant: promovarea ideologiei Statului Maximal, care neapărat este necesar să ia măsuri ca să ne salveze de aceste primejdii despre care, dacă n-ar exista presa să ne informeze, nici n-am ști că există. Iar salvarea se face într-un singur fel: dând dreptul Statului să instituie mai multe reglementări, să creeze mai multe programe de luptă cu primejdiile, care programe au nevoie de mai mulți bani din impozite. Dar, când e vorba de salvarea omenirii, oamenii vor accepta costurile cu bucurie. Așa a fost în cazul covid, așa pare să fie și cu schimbarea climatică, și dacă cumva totuși schema asta va eșua, se vor găsi alte primejdii de care este musai să fim salvați. Am mai auzit de primejdii precum gripa aviară, variola maimuței, gripa porcină, septicemia hemoragică virală, dar toate sunt din domeniul medical. După marea izbândă cu covidul, era cazul de puțină variație, să se găsească ceva și din alt domeniu.
Autor: Marius Mioc
Notă:
Varianta inițială a articolului a conținut poza unei coperte a revistei Time din 1977, despre o posibilă venire a unei ere glaciare. Am preluat acea copertă de pe internet. Am găsit apoi un articol pe site-ul Time care tăgăduiește că acea copertă a fost publicată. N-am avut posibilitatea să verific personal colecția revistei Time din 1977. Am hotărât să șterg poza respectivă din acest articol. Pe de altă parte, pe site-ul revistei Time am găsit un articol din 24 iunie 1974, în care se vorbește despre o posibilă venire a unei ere glaciare și am adăugat trimitere la acel articol.
Citiți și:
10 mituri despre încălzirea globală demontate într-un minut
Încălzirea globală sau cea mai mare escrocherie din istorie
yogaesoteric
20 mai 2024