Închisoare pentru ștergerea istoricului navigării pe internet

Atacul de la maratonul din Boston este încă proaspăt în memoria colectivă, în special datorită procesului în care este judecat unul dintre frații Tsarnaev. Însă acest caz a devenit important pentru opinia publică și dintr-un motiv inedit, dar îngrijorător.

Khairullozhon Matanov era un prieten al fraților Tsarnaev, fără să fie complice la crima acestora, așa cum a stabilit FBI-ul. Cu toate acestea, în luna septembrie 2015 a primit sentința de 30 de luni de închisoare pentru că și-a șters istoricul navigărilor pe internet. În mod normal, absența dovezilor nu echivalează cu o dovadă a vreunei crime sau infracțiuni, dar se pare că atunci când vine vorba despre internet și informațiile tehnologice părerile guvernului federal sunt altele.

Matanov nu este prima persoană acuzată sub Actul SOX, care spune că oamenii trebuie să păstreze orice dovadă despre care cred că ar putea fi folosită într-o eventuală viitoare investigație, chiar dacă o asemenea investigație nu era în derulare la momentul respectiv. Conform acestui Act s-ar putea argumenta mai departe că, în realitate, istoricul navigărilor pe internet nu mai poate fi considerat privat.

După atac, Matanov s-a întâlnit cu frații Tsarnaev pentru cină, fără să știe că ei erau responsabili de atac. I-a luat câteva zile până a ajuns să suspecteze care este adevărul, moment în care a șters din istoricul navigărilor materiale care ar fi trădat relația pe care o avea cu cei doi și materiale pe care obișnuiau să le urmărească împreună, dintre care unele violente și supărătoare. Înainte de SOX, asta ar fi fost o problemă personală, dar sub incidența acestei legi procurorii au argumentat că Matanov a luat conștient decizia de a distruge materiale despre care credea că ar fi putut fi folosite într-o posibilă investigație. Prin urmare, Matanov a pledat vinovat pentru obstrucționarea justiției, pentru care ar fi putut primi 20 de ani de închisoare.

Dincolo de acțiunile lui Matanov, problema de fond este că dreptul la intimitate este un drept fundamental în Statele Unite și oamenii nu ar trebui să justifice cum folosesc calculatorul. Practic, oamenii sunt considerați direct vinovați până la proba contrarie. „În loc să fie o sursă de informare pe care orice cetățean să o poată accesa când dorește, internetul a devenit o unealtă pentru a-i spiona pe cetățenii și rezidenții Statelor Unite. Oamenii nu se mai bucură de dreptul explicit la intimitate, care i-ar proteja de ascultarea telefoanelor fără mandat și de preluarea informațiilor privind internetul. Așa cum ilustrează cazul lui Matanov, oamenii nu mai au voie să dețină controlul asupra propriului istoric de navigare pe internet”, scrie The Daily Dot.

Ceea ce se petrece în acest caz este ca situația în care oamenii ar fi obligați să țină un jurnal cu toate destinațiile în care au fost, să deschidă ușile de la dulap și să lase ușa descuiată pentru ca oamenii legii să poată veni în inspecție oricând. „Asta nu este țara pe care am construit-o pentru noi înșine acum mai bine de 200 de ani”, scrie The Nation. Însă se pare că tocmai aceasta este țara în care s-a transformat America.

Citiți și:
Cine a relansat, de fapt, terorismul pe piaţa mondială? – Dezvăluiri ale unor foşti oficiali americani
Franța a suspendat drepturile omului sub pretextul «luptei împotriva terorismului»

yogaesoteric
4 aprilie 2016

 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More