Înființarea și extinderea NATO (XXI). Boris-Bill, un schimb de cadouri. Criza bosniacă și diplomația hohotului de râs (23 octombrie 1995)

Citiți partea precedentă a articolului

Următoarea întâlnire dintre cei doi președinți a avut loc la 23 octombrie 1995, în Statele Unite[1], pe fondul crizei bosniace.

Bosnia-Herțegovina era cel mai complicat mozaic etnic și religios din fosta Iugoslavie. După proclamarea, la 5 aprilie 1992, a independenței ei, sârbii, majoritari în est și în nord, și-au organizat, la 7 aprilie, un teritoriu independent, Republica Srpska, în ideea alipirii la Serbia. Conflictul a degenerat în al treilea război iugoslav („Războiul Bosniac” 1992-1995), purtat între sârbii bosniaci, sprijiniți de Belgrad, croații bosniaci, sprijiniți de Zagreb și musulmanii bosniaci, sprijiniți de mujahedini veniți din Iran și Arabia Saudită. După o serie de planuri de pace respinse de către una sau alta dintre părțile în conflict, atrocități și eșecul forțelor internaționale de menținere a păcii („peacekeeping”) UNPROFOR (United Nations Protection Forces) sub mandat ONU, Statele Unite, sub pavilion NATO, au preluat controlul militar și diplomatic al impunerii păcii („peace enforcement”) în zonă.

La 30 august 1995, NATO a declanșat operațiunea Deliberate Force[2]. Timp de trei săptămâni, până la 20 septembrie, 400 aeronave de la baze NATO din Italia și de pe două portavioane americane și două franceze din Marea Adriatică au bombardat bazele militare ale autoproclamatei Republică Srpska. Aceasta a fost prima operațiune militară sub conducere NATO. Operațiunea a fost concepută ca preambul militar al impunerii păcii. Rușii, aliații istorici ai sârbilor, nu au fost anunțați. „Ați decis să-i bombardați pe sârbi. Nu v-ați consultat cu Elțîn. Aceasta nu este ceva bun”, i-a spus președintele Elțîn președintelui Clinton în cadrul discuției din 23 octombrie ([3], p. 4).

La 22 octombrie, cu o zi înainte de întâlnirea celor doi președinți, avusese loc la New York sesiunea specială, aniversară, a Organizației Națiunilor Unite (50 de ani de la înființare). În discursul său, Elțîn a avertizat asupra „tendinței periculoase de a minimiza rolul ONU, ocolind prevederile Cartei și voința colectivă a Consiliului de Securitate……. ONU poate și este necesar să fie principalul instrument de construire a noilor relații internaționale”[4]. Presa a speculat că întâlnirea celor doi președinți de a doua zi va fi o confruntare dură în problema bosniacă.

Echipa lui Clinton a organizat cu multă grijă această întâlnire, la Hyde Park, într-un cadru de intimitate, iar președintele Clinton a început întrevederea oficială[3] cu o frază bine ticluită, corespunzătoare „prieteniei BillBoris” la care Elțîn era foarte sensibil: „Presa spune că va fi un dezastru. Ei vor să scrie despre un mare dezastru. Haide să îi dezamăgim.” („They want to write about a big blow-up. Let’s disappoint them”) ([3], p. 4). Discuția s-a purtat pe problema participării Rusiei la tratativele de pace care urmau să fie impuse celor trei părți în conflict, după bombardamentul NATO care distrusese bazele militare ale sârbilor bosniaci, și la viitoarea Forță de Implementare a Păcii în Bosnia (Implementation Force ‒ IFOR). Secretarul Apărării SUA, William Perry, și ministrul Apărării Federației Ruse, Pavel Gracev, căzuseră de acord, la 8 octombrie, asupra unei forțe militare de impunere a păcii, dar generalul Gracev nu a acceptat ca forțele ruse să fie sub comandă NATO, cu alte cuvinte înțelegea orice acord NATO-Rusia în sensul unei parități NATO-Rusia.

Negocierile la nivel înalt nu au fost foarte dificile, așa cum se aștepta echipa lui Clinton. Discuția în doi din cursul dimineții a început cu un reproș moderat al lui Elțîn: „Un aspect de importanță majoră este să nu pierdem contactul nici măcar o singură zi. Ai decis să bombardezi sârbii. Nu te-ai consultat cu Elțîn. Asta nu e bine. Numai după ce am luat o decizie împreună se poate petrece ceva important”. Clinton s-a sustras cu ușurință: „Loviturile noastre aeriene au fost acoperite de o rezoluție a Consiliului de Securitate, la care voi sunteți parte. Este unul dintre motivele pentru care nu te-am sunat. Deși probabil ar fi fost necesar s-o fac. Dar hai să vorbim despre ce avem de făcut în continuare” ([3], p. 5).

Elțîn avea în vedere un plan de pace și de implementare militară a păcii, cu largă participare europeană și cu un însemnat rol de prestigiu pentru Rusia: „Am vorbit cu Chirac. Mi-a spus: «Dacă te înțelegi cu Clinton, sunt și eu de acord». Un plan în cinci pași: Primul o conferință, de principiu, a celor trei președinți iugoslavi la Moscova, fără vreun document semnat. Al doilea, ei pot veni în Statele Unite, pentru ceea ce cred că tu ai putea numi «dragostea de proximitate», o discuție lungă pentru punerea lor de acord asupra unor aspecte concrete. Al treilea și al patrulea pas să meargă la Paris și Londra, după care să se întoarcă la Moscova pentru stabilirea finală a condițiilor implementării păcii….În privința implementării militare a păcii, fiecare ar fi necesar să avem o zonă de responsabilitate. Noi acolo unde trăiesc sârbii bosniaci. Trupele noastre pot fi sub comanda unui general american. Suntem de acord cu asta. Dar nu sub NATO. Sub un american, de acord, dar nu sub NATO.” („under an american okay, but not under NATO”) ([3], p. 5).

Boris Elțîn

În ce privește ideea unei conferințe la Moscova, Clinton nu l-a contrazis, a spus numai că Alija Izetbegovici, președintele musulman al Bosniei și Herțegovinei, se va opune, dar că va urmări să-l convingă. De fapt, americanii preluaseră deja inițiativa. Antony Lake făcea turul capitalelor occidentale, iar Richard Hollbrooke cel al Belgradului, Zagrebului și Sarajevoului pentru a obține consensul prealabil pentru planul de pace american. Operațiunea Deliberate Force zdrobise rezistența sârbilor bosniaci. Era evident că musulmanii bosniaci erau sub protecție americană; Izetbegovici nu avea motive să se ducă la Moscova. Nu a avut loc nicio întâlnire la Moscova.

Privitor la comanda NATO, însă, Clinton i-a spus că are o problemă: nu poate convinge nici poporul american, nici Congresul să implice trupe americane în conflict, decât în calitate de lider NATO („The only way to sell this to my people and to the Congress is to do it as a leader of NATO”), motiv pentru care toate trupele este necesar să fie sub comandă NATO. „Orice, dar nu prin NATO”, a răspuns Elțîn. „Poporul rus are alergie la NATO” ([3], p. 7). Aici Clinton a scos din joben o a doua variantă: trupele ruse, sub comandă proprie, să aibă numai acțiuni necombatante, transport aerian greu, deminări, reconstrucție. La obiecția lui Elțîn că asta ar însemna ca rușii să fie plasați într-un rol „subsidiar, secundar”, Clinton avea pregătit răspunsul: „Nu! Acesta este un rol crucial pentru succesul operațiunii. În plus, fiind vorba de acțiuni de reconstrucție și dezvoltare, comunitatea internațională ar fi dispusă să contribuie financiar.” Argumentul a fost hotărâtor; Elțîn a fost de acord cu această formulă, cerând doar ca participarea rusă să nu fie denumită „auxiliară” sau „secundară”, ci „crucială” sau „specială”.

A urmat pauza de prânz, în cursul căreia Clinton a comunicat membrilor celor două delegații (Christopher, Lake, Talbott, Kozîrev, Riurikov) că Elțîn are obiecții în a subordona trupele ruse unei conduceri NATO, dar că ele vor prelua, sub conducere proprie, unele operații auxiliare privind reconstrucția Bosniei și Herțegovinei. Elțîn a confirmat: „Da. Dar să nu le spunem operații auxiliare, să le numim operații speciale”.

La finalul convorbirii de după amiază, Elțîn a rezumat ceea ce considera a fi esențialul acestei întâlniri: „Un ultim aspect, Bill: parteneriatul nostru rămâne puternic și ne putem sprijini pe el. Chiar în probleme atât de dificile ca Bosnia, vom găsi soluții……. Parteneriatul nostru este cel mai prețios aspect. Acesta este principala temă pe care este necesar s-o dezvoltăm. Noi suntem împreună Bill și Boris.” („My s toboi Bill i Boris” ‒ transliterat în memorandumul în engleză al convorbirii) ([3], p. 11-12).

Memorandumul convorbirii Clinton-Elțîn [3] ‒ declasificat în 2018 și accesibil on-line în Biblioteca Digitală Clinton ‒ lasă impresia unei abilități de mare spontaneitate a lui Bill Clinton în a-l aduce pe Elțîn pe făgașul dorit. De fapt, în spatele acestei spontaneități se află un instructaj scris de 14 pagini [5] ‒ declasificat în 2019 și accesibil la aceeași locație ‒ elaborat de stafful prezidențial, care precizează răspunsurile pe care Clinton este necesar să le dea la diversele abordări posibile ale lui Elțîn, în cursul negocierii. Clinton nu făcea decât să urmeze neabătut și cu o diplomatică tenacitate acest instructaj profesionist. Elțîn improviza, retrăgându-se pas cu pas în fața acestei tenacități.

La conferința de presă [6] de după prânzul la care băuse câteva pahare de vin, Elțîn, într-o stare de „euforie avansată” ‒ după opinia unor participanți de prim rang ([7], p. 183-184;[8]) ‒ i-a făcut lui Clinton cadoul final, adresându-se ziariștilor: „Prevesteați că summitul va fi un dezastru. Ei, bine, pentru prima dată vă pot spune că voi sunteți un dezastru!” („……. was going to be a disaster. Well, now, for the first time, I can tell you that you’re a disaster!”), în hohotele de râs nestăvilit, excesive, ale lui Clinton[9] (slide).

Strobe Talbott, adjunctul secretarului de Stat, notează: „Elțîn practica diplomația ca pe un spectacol, iar când era băut («when he was drunk»), spectacolul devenea burlesc”[7]. Clinton a marșat și el pe acest aspect, probabil ‒ interpretează Talbott ‒ pentru a deturna atenția presei de la starea lui Elțîn, spre o glumă comună a ambilor președinți.

Hohotele de râs ale lui Clinton l-au determinat pe experimentatul și sobrul diplomat Antony Lake, consilierul președintelui pentru probleme de Securitate ‒ care „notase profesional toate concesiile făcute de Elțîn după prânz, sub privirile deprimate ale oficialilor ruși”[8] ‒ să se simtă jenat de postura „neprezidențială” a lui Clinton. Dar, adaugă Lake, „se descurca bine cu Elțîn” („But he did get along well with him”)[8]. Clinton cânta pe struna prieteniei Bill-Boris, dar cânta exclusiv melodia lui, a intereselor Statelor Unite.

Eu aproape mă prăpădeam de râs («I almost fell over laughing»), presa râdea și ea. Elțîn putea să o ia razna spunând cele mai năzdrăvane/consternante chestii («could get away with saying the darndest things»)” ‒ scrie Clinton în memoriile sale ([10], p.676), plasând în derizoriu toată improvizația lui Elțîn la conferința de presă. Acceptarea „in toto” a variantei de rezervă a planului american de implementare a păcii a fost o nouă înfrângere a lui Elțîn și o nouă „umilire a Rusiei”. Elțîn trecuse prin multe umiliri în cariera lui politică, începând cu cele două linșaje politice pe care i le orchestrase Gorbaciov în cele mai înalte foruri ale PCUS, și știa să iasă din ele nevătămat. Clinton a respectat înțelegerea de a nu utiliza decât termeni vagi la conferința de presă („Am făcut progrese în problema Bosniei și vom insista amândoi pentru ratificarea tratatului SALT II”), ceea ce i-a permis lui Elțîn să transforme înfrângerea de facto în aparența unui succes: „Parteneriatul nostru nu este pentru un an, pentru cinci, ci pentru un secol……. Întâlnirea noastră de astăzi confirmă faptul că suntem prieteni și că numai împreună vom rezolva nu numai problemele noastre bilaterale, ci și pe cele ale întregii lumi”.

Boris Elțîn și Bill Clinton

Discursul lui Elțîn la conferința de presă de la Hyde Park a fost unul coerent (ca orice siberian, Elțîn ținea la mult mai multă băutură, ceea ce pentru Lake sau Talbott era de neînțeles). Pe un ton ferm, chiar dur, a pedalat pe unitatea de nezdruncinat dintre Statele Unite și Federația Rusă și pe faptul că parteneriatul lor decide acum și va decide destinul lumii. La întrebarea expresă a unui ziarist dacă trupele ruse vor participa sub comandă NATO la operațiunile IFOR în Bosnia, răspunsul lui a fost: „Asta vor stabili militarii. Nu este treaba președinților.” Clinton a confirmat.

De fapt problema sârbilor bosniaci era pentru Elțîn numai una de prestigiu istoric, îndepărtată și minoră în raport cu „opoziția comunistă” din țară, cu care urma să se confrunte decisiv la alegerile din 1996, și cu „opoziția democrată” din țară și din Occident, cu care se confrunta în problema războiului de secesiune din Cecenia.

Războiul din Cecenia. Cadoul lui Clinton (19 aprilie 1996)

La 19 aprilie 1996, cei doi președinți s-au întâlnit din nou, la Moscova, cu ocazia summitului G7 privind securitatea nucleară, la care s-au discutat aspectele tehnice ale punerii în aplicare a tratatelor START I și START II referitoare la reducerea armamentului nuclear strategic.

La conferința de presă care a urmat (21 aprilie), una dintre întrebările ziariștilor a fost cu privire la războiul din Cecenia. Ambii președinți s-au pronunțat pentru rezolvarea conflictului pe cale diplomatică, Elțîn subliniind limita de negociere a Federației Ruse: „Republica Cecenă, din punctul nostru de vedere ‒ și acest aspect este unul absolut ‒ este necesar să rămână și va rămâne în cadrul Federației Ruse.

Răspunsul lui Clinton la întrebarea ziaristului lasă, din nou, impresia spontaneității: „Totul depinde de premisa de la care pornești: Crezi că Cecenia este o parte a Rusiei sau nu? V-aș reaminti că noi am avut un război civil în care pierderile noastre de vieți umane, per capita, au fost mult mai mari decât cele pe care le-am pierdut în oricare dintre războaiele din secolul al XX-lea. Și asta pentru premisa pentru care Abraham Lincoln și-a dat viața, anume că niciun stat nu are dreptul să se retragă din Uniune. Astfel încât Statele Unite au adoptat poziția că Cecenia este o parte a Rusiei… Și că este necesar să fie găsită o soluție diplomatică”[11]. Clinton nu i-a rămas dator lui Elțîn în privința concesiilor făcute de acesta în criza bosniacă.

Prof. univ. dr. Tiberiu Tudor

Note:

[1] https://clinton.presidentiallibraries.us/exhibits/show/hyde-park/hyde-park-setting
[2] Bojan Dimitrevici, Operation Deliberate Force. Air War over Bosnia and Herzegovina 1992-1995, Helion and Company, 2021, https://archive.org/details/dimitrijevic-bojan-operation-deliberate-force-air-war-over-bosnia-and-herzegovina-1992-1995.-no-08/page/51/mode/1up?view=theater
[3] Memorandum of conversation between President Clinton and President Yeltsin, Clinton Digital Library, declasified 2018. https://clinton.presidentiallibraries.us/items/show/101778
[4] United Nation – 4 – Press Release DH/2005, 22 October 1995. https://press.un.org/en/1995/19951022.dh2005.html
[5] Background paper Your Meeting and Working Lunch with President Boris Yeltsin, Clinton Digital Library, https://clinton.presidentiallibraries.us/items/show/101768
[6] Press Conference, https://clinton.presidentiallibraries.us/exhibits/show/hyde-park/hyde-park-press-conference
[7] Strobe Talbott, The Russia Hand: A Memoir of Presidential Diplomacy, New York. Random House, 2002, p.183-184
[8] Anthony Lake, Oral History – The Miller Center, University of Virginia, 2002.
[9] Showul Elțîn-Clinton
[10] Bill Clinton, My Life, Knopf Publishing Group, 2004, p. 676
[11] Press Conference, https://www.presidency.ucsb.edu/documents/the-presidents-news-conference-with-president-boris-yeltsin-russia-moscow-1

Citiți și:
Sfârșitul unei iluzii. Diplomația americană în Orientul Mijlociu se clatină
SUA scoate din sac strategia terminală pentru sine

 

yogaesoteric
14 ianuarie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More