Intenția NATO în România, dată în vileag
Imediat după publicarea noii Strategii Naționale de Apărare a României în care Rusia este definită drept „risc” și „amenințare” pentru România, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a fost întrebată cum comentează această schimbare în atitudinea autorităților de la București.
„Este evident că noua versiune a strategiei românești va fi utilizată pentru consolidarea prezenței militare a SUA și a NATO în Marea Neagră”, a spus Zaharova în cadrul unui briefing săptămânal de presă.
Ei bine, răspunsul Mariei Zaharova a inflamat spiritele, prilej pentru ca fumătorul de trabuc cu mănuși chirurgicale să se afirme! A fost chemat ambasadorul Kuzmin și i s-a explicat că „documentul programatic (Strategia de Apărare, n,n,) este expresia politicii predictibile a României de atașament față de valorile euro-atlantice și dreptul internațional”, a precizat MAE.
Ei bine, la scurt timp, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a confirmat cele spuse de purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova: „România ar putea creşte prezența militară americană pe teritoriul său, dacă își dorește aceasta, iar baza Mihail Kogălniceanu este ideală pentru un element militar expediționar”.
„Element militar expediționar” este, în acceptul noilor concepții NATO, o formulă de manifestare a spațiului de influență al unei puteri, neavând un sens ofensiv violent, ca în istorie.
„Operaţiile militare expediţionare sunt un produs al dilatării spaţiului de influenţă şi de interes al fiecărui actor internaţional, concomitent cu comprimarea timpului de reacţie. Acest tip de acţiuni constituie o componentă intrinsecă a proiecţiei puterii, a modului de exercitare a puterii în relaţiile internaţionale.” – citat din excelentul studiu Operațiuni militare expediționare, scris de dr. Grigore Alexandrescu și de Cristian Băhnăreanu, de la Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate.
Deci, „dilatarea spaţiului de influenţă şi de interes” al actorului internaţional – în cazul de față Deep State-ul american, reprezentat de NATO. Ei bine, în această direcție se îndreaptă și explicația lui Geoană, care spune că prezența sporită americană se justifică în contextul în care „Rusia continuă să își întărească substanțial capacitățile militare în zona Mării Negre”.
Sigur, faptul că Rusia este de 300 de ani țară cu porturi la Marea Neagră, iar SUA… nu, asta nu mai contează. Cum nu contează nici tratatul de la Montreux, cu privire la prezența navelor în Marea Neagră.
„Cred că este nevoie de a veni cu un set de argumente care sunt foarte evidente; pe de o parte este legat de prezența agresivă și prezența unei consolidări militare ofensive pe care Federația Rusă o are în Marea Neagră și dinspre Marea Neagră și doi – și aici baza de la Kogălniceanu este ideal plasată geografic și strategic – pentru aceste element expediționar”, spune Geoană.
Apropo de „dacă România își dorește aceasta”, legat de „sacrosanctul” principiu al „poporului suveran” și al subsidiarității, fundament al UE, pe suveran: OARE pe poporul român l-a întrebat cineva dacă este de acord cu prezența militară masivă americană și cu „elementul expediționar” al lui Geoană?
Nu, nu l-a întrebat nimeni! Mai mult, Geoană sugerează nu să fie întrebat poporul… ci să fie convins și influențat de liderii (politici) și militari!
„Sunt convins că liderii noștri, militarii noștri, diplomații noștri știu foarte bine aceste argumente şi sunt convins că își vor folosi influența și sofisticarea pentru a putea să ne avansăm interesele ca țară”, a declarat Mircea Geoană.
Întrebare: se teme NATO de un referendum pe tema sporirii prezenței militare în România și a deschiderii unor noi baze? Așa, ca o glumă – oare cum ar ieși un referendum în SUA lui BLM dacă s-ar punea întrebarea – „vreți să ne sporim prezența militară în România?”. Probabil mulți ar trece de partea lui Trump… Dar NATO nu e cu Trump, după câte s-a văzut!
Mai amintim că Maria Zaharova a subliniat un aspect grav privind noua Strategie de Apărare a României: „Bucureștiul, în loc să respecte propria declarație, de furnizor de stabilitate, contribuie la creșterea ulterioară a tensiunilor și neîncrederii în regiune”.
Ori, Geoană, prin referirea la „elementul expediționar” confirmă și asta – intenția de extindere a spaţiului de influenţă şi de interes al unei mari puteri în regiunea alteia… duce firesc la creșterea tensiunilor și neîncrederii în regiune.
Citiţi şi:
80 de tone de aur pentru ca România să fie acceptată în NATO!! (I)
Legea offshore a fost promulgată. Care sunt consecințele pentru România?
yogaesoteric
12 noiembrie 2020