Inventatorul și antreprenorul român stabilit în Franța Andrei Rochian propune Forțelor Navale Române drone marine de mare putere și viteză, de concepție proprie, nedetectabile radar

Succes cu aplauze și ovații din partea Forțelor Navale Române reprezentate de vice-amiralul Mihai Panait pentru o serie de ambarcațiuni-dronă de apărare prezentate la Cercul Militar Național din București, realizate ca arhitectură și design de românul Andrei Rochian: Primele ambarcațiuni drone (fără echipaj uman) concepute vreodată în mod special pentru România și pentru a fi fabricate în România au fost prezentate la Black Sea Defense & Aerospace 2024, la București, pe 22 mai 2024.

ActiveNews a vorbit cu antreprenorul și inventatorul Andrei Rochian, arhitect de yahturi, în prezent stabilit în Franța, la Bordeaux.

Ce este o dronă marină?

Andrei Rochian: „USV (Vehicul de Suprafață Fără Pilot) este o ambarcațiune autonomă robotică fără echipaj uman la bord.

Astăzi, când în Ucraina, SUA, Marea Britanie, Turcia dar și în China, Iran și Rusia au loc avansuri tehnologice foarte mari în concepție – construcție – producție de ambarcațiuni-robot fară echipaj uman, se impune ca și România să le meargă pe urme acestor țări.

În contextul în care conflictul din Ucraina reprezintă o amenințare potențială destul de mare pentru România, în Marea Neagră și pe Dunăre, și în contextul în care există pericolul că Rusia să avanseze pe Gurile Dunării în cazul unui conflict, România are nevoie mai mult decât oricând de ambarcațiuni-drone cu care să apere litoralul românesc, Delta și Dunărea, cu ieșirile ei la mare.

Pentru a contribui la apărarea României, am conceput o serie de mai multe proiecte de ambarcațiuni fară echipaj uman, drone de viteza foarte mare, construite din materiale avansate, precum este carbonul, dotate cu sisteme de propulsie avansate și am făcut un contract și un parteneriat cu o societate din România care să le fabrice.

Am prezentat la Cercul Militar Național aceste drone explicând și ilustrând că pot atinge viteze foarte mari, de 150 km/h chiar și potențial 200 km/h. Ele pot fi semi-submersibile, prezintă calități hidrodinamice avansate, sunt capabile de a executa misiuni pe Marea Neagră în condiții de valuri foarte mari, în toate anotimpurile și sunt invizibile, nedetectabile radar.

Aceasta ar reprezenta un mare avantaj pentru România. Din cunoștințele mele, nimeni în Marea Neagră, nici Ucraina, nici Turcia, nici Rusia, nu au așa ceva.

Pentru România, drone precum cele concepute de mine, de viteze mari ‒ 150 km/h, chiar și 200 km/h ‒ dar mai ales concepute în mod specific pentru Marea Neagră, Dunăre, Delta Dunării, râurile mari din România, reprezintă un foarte mare avantaj cu niște costuri foarte mici.

De asemenea, am propus încă din anul 2020 Președinției României și instituțiilor statului modernizarea flotei de apărare prin proiectarea și producerea în România de ambarcațiuni de apărare moderne construite din materiale compozite avansate și de viteze foarte mari.

Am participat recent la Expoziția și Conferința Black Sea Defense 2024 / BSDA 2024 și, deși se numește de Apărarea Mării Negre, nu am observat nimic de felul acesta. Nu au fost practic prezentate aproape niciun fel de ambarcațiuni de apărare…….

În ultimii 34 de ani, industria construcției de ambarcațiuni în România, care include arhitectură, proiectare și construcție, nu a fost în niciun fel susținută de către stat. Dimpotrivă, fiind lăsată fară nicio protecție în raport cu importurile din toate țările UE, industria ambarcațiunilor nu s-a mai putut dezvolta deloc.

Industria de ambarcațiuni este un domeniu distinct față de industria navală mare care construiește nave din metal. Doar în industria de ambarcațiuni relativ mici, de până la 20 m, se dezvoltă ambarcațiuni cu structuri din materiale compozite avansate, sisteme de propulsie complexe avansate, viteze mari etc.

În România toate acestea au fost anihilate pe piața internă neprotejată și care azi este infiltrată foarte agresiv de societăți chineze subvenționate, finanțate de statul chinez”, conchide antreprenorul și inventatorul român.

Cine este Andrei Rochian, participant la evenimentele din 1989-1990 din România:

– Nominalizat pentru Premiul Yacht Design ‒ Grazia Maria Lombardi 2024 de prestigiosul grup de publicații Italia Elettrosea, la Lacul Como Milano;

– 27 de ani de activitate, mai întâi de concepție-construcție iahturi în București, apoi de arhitectură, design, concepție iahturi, ambarcațiuni, în mai multe țări;

– Fondatorul primei societăți înregistrate comercial de construcție-concepție yahturi în București, în 2002;

– Menționat în mai multe articole din publicații internaționale precum Professional Boat Builder USA, International Boating Industry UK, Nautika Magazine, Serbia/Croația;

– A construit în București o serie de yahturi de mare performanță după care, începând din anul 2008, a furnizat servicii de management, de architectură-inginerie iahturi pentru societăți europene lângă Hong Kong;

– A creat o serie de proiecte de mare succes pentru mari societăți din SUA ‒ Miami, Brazilia, Coreea de Sud, China;

– A urmat Arhitectură Inginerie iahturi în Marea Britanie, la Royal National Lifeboat Institute, Dorset;

– A conceput yahturi-sport de mare succes construite de societăți taiwaneze, Selene Yachts 2023;

– De 5 ani este stabilit în Franța, unde are o societate de concepție arhitectură ambarcațiuni la Bordeaux, pentru arhitectură de iahturi și drone, pentru societăți și clienți privați, francezi și internaționali.

Citiți și:
Dronele și Inteligența Artificială reinventează războiul
Despre drone moderne (militare și civile) (I)

 

yogaesoteric
28 iunie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More