Israelul fierbe! Proteste masive în Tel Aviv, după ce Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării
Protestele au izbucnit în Israel după ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării, Yoav Gallant.
Netanyahu a spus că a existat o „criză de încredere” între cei doi lideri și aceasta a dus la decizia sa, adăugând că încrederea lui în Gallant s-a „erodat” în ultimele luni, locul acestuia fiind luat de ministrul de Externe Israel Katz, relatează BBC, citat de B1TV.
Netanyahu l-a mai demis o dată pe Gallant
Gallant a spus că înlăturarea sa s-a datorat unui dezacord cu privire la trei aspecte, inclusiv convingerea sa că este posibil să-i recupereze pe ostaticii rămași din Gaza dacă Israelul face „concesii dureroase” pe care „le poate suporta”.
Mulți protestatari de pe străzi i-au cerut lui Netanyahu să demisioneze și i-au cerut noului ministru al Apărării să acorde prioritate unui acord cu ostatici.
Netanyahu și Gallant au de multă vreme o relație tensionată. În cursul anului trecut, au existat rapoarte despre certuri între cei doi bărbați din cauza strategiei de război a Israelului.
Fostul ministru al Apărării a fost, de asemenea, nemulțumit de planurile de a permite în continuare cetățenilor ultraortodocși ai Israelului să fie scutiți de serviciul militar.
Cu câteva luni înainte de începerea războiului din Gaza, în octombrie 2023, Netanyahu îl concediase pe Gallant din cauza unor diferențe politice, înainte de a-l reinstala în urma unor proteste publice majore.
Dar, pe 5 noiembrie, Netanyahu a spus: „În mijlocul unui război, mai mult ca niciodată este nevoie de încredere deplină între premier și ministrul Apărării”.
El a spus că, deși au existat încredere și „muncă rodnică” în primele luni de război, „în ultimele luni această încredere a dispărut”.
Netanyahu a adăugat că „au fost descoperite diferențe semnificative între mine și Gallant în managementul campaniei”.
„Acestea au fost însoțite de declarații și acțiuni care contrazic deciziile guvernului”, a adăugat el.
Gallant vrea serviciu militar obligatoriu pentru toată lumea și recuperarea ostaticilor
În urma știrii, Gallant a postat pe rețelele de comunicare virtuală că „securitatea statului Israel a fost și va rămâne mereu misiunea vieții mele”.
Ulterior, el a lansat o declarație completă spunând că revocarea sa din funcție a fost „rezultatul dezacordului asupra a trei probleme”.
El crede că nu ar fi normal să existe excepții pentru serviciul militar, că este nevoie de o anchetă națională, iar ostaticii ar fi necesar să fie aduși înapoi cât mai curând posibil.
Referitor la ostatici, el a spus: „Consider că este posibil să se atingă acest obiectiv. Este nevoie de concesii dureroase, pe care statul Israel le poate suporta și IDF le poate suporta”.
Unul dintre cei care a protestat în urma anunțului, Yair Amit, a spus că Netanyahu pune în pericol întreaga țară și i-a cerut prim-ministrului „să renunțe la funcție și să lase oameni serioși să conducă Israelul”.
Unii protestatari au aprins focuri pe autostrada Ayalon și au blocat traficul în ambele sensuri, potrivit presei israeliene.
Un grup care reprezintă familiile oamenilor luați ostatici de Hamas în atacul din 7 octombrie a condamnat, de asemenea, demiterea lui Gallant de către Netanyahu, numind-o continuarea eforturilor de „distrugere” a unui acord de eliberare.
Forumul pentru ostatici și familii dispărute i-a cerut noului ministru al Apărării „să-și exprime un angajament explicit față de sfârșitul războiului și să încheie un acord cuprinzător pentru întoarcerea imediată a tuturor răpiților”.
Aproximativ 100 de ostatici din 251 luați de Hamas la 7 octombrie 2023 au rămas nedescoperiți după mai bine de un an de război.
Citiți și:
Opinie: Israelul conduce SUA către al treilea război mondial
Se dezlănțuie la rupere războiul Israel-Iran
yogaesoteric
16 noiembrie 2024