Isteria tâmpeşte România. O graţiere excesiv restrânsă, o execuţie publică nemeritată
Am urmărit cu toţii cum s-au desfăşurat discuţiile în comisia juridică a Senatului pe tema proiectului de lege a graţierii. Rezultat parţial: o mare frecţie la un strâmb picior de lemn! Acesta pare să fie rezultatul graţierii dacă forma actuală care a fost votată la Comisia Juridică ar intra mâine în vigoare. Administraţia Naţională a Penitenciarelor a făcut o simulare pe persoanele aflate în custodie, o analiză prin care să se ajungă la numărul celor care ar beneficia de această graţiere colectivă în forma acceptată, votată, până acum. Şi iată răspunsul: 1022 de persoane, conform art.1 alin. 1 (433 persoane condamnate la pedeapsa închisorii ar putea beneficia de graţiere în întregime conform lit. a, şi, în parte, un număr de 589 persoane conform lit. b). ANP nu a identificat nicio femeie însărcinată, persoane care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani sau minori cu handicap grav sau accentuat. Doar o persoană condamnată care are peste 70 de ani ar putea beneficia de clemenţă. Alte 9 persoane cu măsuri educative ar urma să primească clemenţa. Ce ziceţi? E bine? Sau şi asta este de „hastag rezist”???
Din acest punct de vedere, rezultatul unei astfel de graţieri colective, excesiv încorsetată, e nul în raport cu recomandările CEDO din interiorul Deciziei-pilot. În sensul că doar 1032 persoane ar beneficia de graţiere.Restul de vreo 26.000 vor continua să supraaglomereze penitenciarele şi vor sta în aceleaşi condiţii inumane încă multă vreme de acum încolo, pentru că graţierea nu va rezolva mai nimic în forma asta, iar alte modificări legislative, alte măsuri care să reducă substanţial disfuncționalităţile sistemice constatate de CEDO nu avem deocamdată.
De ce s-a ajuns aici? Motivele sunt simple: pentru că au fost aduse multe modificări la forma iniţială primită de la Guvern în comisia juridică a Senatului; pentru că au fost băgate prea multe excepţii; pentru că au fost prea multe învârteli din condei pe draftul proiectului de lege, doar-doar să nu se supere strada, Europa şi Universul. Aah, încă ceva: magistraţii PICCJ au bătut din pinteni că ei sunt de acord cu graţierea faptelor cu pedepse de până la 3 ani, nu 5 ani. Aşa fiind, membrii comisiei juridice au permis magistraţilor să participe în mod direct la actul de legiferare prin intermediul lor, a celor care au acceptat asta. De ce? De teamă? De dragul compromisului? Dumnezeu ştie… Ceea ce vedem, însă, din tot acest melanj al puterilor în stat, este prea puţin pentru rezolvarea prea-multului cerut de raţiunile CEDO!
Aşadar, luând de bună estimarea făcută de ANP, lamentările (indiferent din partea cui ar veni) ar fi inexplicabile. Lipsite de orice motivaţie de bun-simţ. Niciunul dintre condamnaţii pentru fapte de corupţie nu va fi graţiat. Niciunul dintre cei care au intrat în puşcărie pe conflict de interese nu are vreo speranţă. Totuşi, sperăm că legea graţierii, dacă tot a fost întoarsă la Comisia juridică, va fi mai bine gândită şi discutată punctual şi cu cei de la ANP. Pentru că ei ştiu mai bine regimul fiecărui condamnat, situaţia lor medicală, familială etc. În statistica pe care o are ANP, cele mai multe persoane condamnate sunt pentru infracţiunile de omor, furt, tâlhărie. Cu miile. Corupţii nu sunt mai mult de 300…
Revenind la graţiere, un aspect care a dezamăgit mult, a fost faptul că soarta deţinuţilor aflaţi în stadii terminale nu a fost abordată. Câţi or fi? Şi de ce mai sunt ţinuţi în puşcărie dacă aceşti oameni au zilele numărate? Despre ce reeducare şi reintegrare în societate mai putem vorbi în astfel de cazuri?
Cât despre ultimele informaţii din spaţiul media legate de o posibilă debarcare a lui Şerban Nicolae din fruntea Comisiei Juridice, a-i pune piedică lui Şerban Nicolae, a-l scoate ţap ispăşitor, este un rău pe care PSD şi l-ar face pe termen lung. Pentru că graţierea colectivă, ca graţierea colectivă, dar memoria colectivă nu uită astfel de gesturi de sepuku politic. Aşa fiind, ne putem gândi că nici premierul, nici preşedintele Camerei Deputaţilor şi aliaţii ALDE nu vor să vadă cum se împrăştie pe caldarâmul politic măruntaiele Puterii. Ar fi prea de tot.
Citiți și:
Răsturnare de situaţie. Proiectul Legii graţierii a fost trimis la comisie, pentru a fi adoptat în forma trimisă de Guvern
Penitenciarul din România cu sală de fitness şi teren de sport. «E ca o pensiune de 3 margarete»
Grațierea – măsura omeniei unui popor
yogaesoteric
16 iunie 2017