Iunie 2012, între Cer şi Pământ
de astrolog Rodica Purniche
Luna iunie este una dintre cele mai bogate luni ale anului în evenimente astronomice şi astrologice, pe care urmărim să vi le prezentăm măcar pe scurt în acest articol, urmând a ne ocupa separat de unele, dacă este cazul.
Într-un fel această activitate celestă a fost deja anunţată de intrarea Soarelui în zodia Gemenilor (duminică, 20.05.2012, 18h16, +3h00GMT ora României), o intrare mai puţin obişnuită, deoarece ea a fost însoţită de o eclipsă inelară de Soare, al cărei maxim s-a suprapus cu momentul de Lună Nouă. Rememorarea aspectelor astrologice de vârf din intervalul care a trecut deja din tranzitul solar prin Gemeni reprezintă, de fapt, o pregătire energetică a evenimentelor ce urmează să vină:
1. În acest an profetic 2012, eclipsa inelară de Soare în Gemeni şi în apropierea Nodului Sud indică o urgenţă majoră de regândire a sistemelor educaţionale la nivel planetar, care să integreze oficial şcolile spirituale autentice, descendentele directe ale marilor tradiţii spirituale de pe planetă, în educaţia tuturor oamenilor. Întrucât Gemenii, alături de celelalte trei Semne zodiacale mobile – Fecioară, Săgetător şi Peşti – este un Semn medical, ne aşteptăm ca medicina energetică şi spirituală să ia o foarte mare amploare. Pe acest fundal de evenimente, tranzitul Soarelui în Gemeni pare să urgenteze trezirea spirituală a oamenilor iar intervalul 20 mai – 21 iunie să fie o lună solară deosebită, mai ales că el ocupă, la momentul ingresului, Casa a VIII-a, care este Casa transformărilor şi a ocultismului.
2. Marţi, 22.05.2012, 8h58’ +3h00GMT ora României am consemnat un alt eveniment astrologic foarte frumos, şi anume, conjuncţia perfectă Mercur-Jupiter, a cărei energie rezultantă amplifică şi susţine capacităţile oratorice, intelectuale şi artistice în toate domeniile cuvântului, creativitatea divin inspirată mai ales în dramaturgie şi proza de mare întindere, realizarea materială în domeniile educaţionale şi juridice, aspiraţia spirituală, mobilizarea cu succes a tuturor resurselor noastre fizice şi mentale pentru împlinirea marilor idealuri artistice, civice şi spirituale.
3. Joi, 24.05.2012, 14h11’ +3h00GMT ora României, sărbătoarea sfântă a Înălţării Domnului a fost însoţită astrologic de intrarea planetei Mercur în domiciliul ei diurn (emisiv, plus, YANG) care este Semnul zodiacal Gemeni, ascendentul momentului fiind pe Fecioară, iar Gemenii ocupând Casa a X-a, a realizărilor şi succesului. În acest caz, putem spune că Mercur este „la înălţime”, garantând reuşita tuturor acţiunilor noastre din perioada care urmează sau, dacă luăm această sărbătoare ca Început, din întregul an spiritual care se va derula până la următoare Înălţare. Tot la acest moment al sosirii lui Mercur la el acasă, Luna este deja în sextil cu Marte şi realizează configuraţia planetară cunoscută sub numele de „dreptunghiul mistic”, împreună cu Marte din Fecioară, Pluto din Capricorn şi Chiron şi Neptun din Peşti. Configuraţia are rolul de a facilita şi susţine punerea în practică a cunoaşterilor intelectuale şi spirituale superioare sau chiar a iniţierilor spirituale deosebite. Cei care au ales sau care vor să aleagă o cale de evoluţie spirituală autentică şi care încă sunt supuşi îndoielilor de tot felul sau indeciziilor dacă să aleagă sau nu acea cale, sau dacă au făcut bine sau nu alegând o anumită cale şi nu alta, pe durata acestei configuraţii primesc energia necesară lor să depăşească dualitatea sau îndoiala şi să facă alegeri pentru totdeauna.
Luna iunie începe în săptămâna premergătoare marii sărbători a Rusaliilor, chiar în vinerea de dinaintea duminicii acestei sărbători, zi foarte importantă, pentru obiceiul numit „goana Rusaliilor”: în această dimineaţă ceata fetelor între 8 şi 14 ani, întotdeauna în număr fără soţ, se adună şi merge la pădure sau pe câmp, pentru a strânge flori şi a face din ele cununiţe şi cingători. Timp de 24 de ore ele ţin post negru. În noaptea de sâmbătă, imediat după cântatul cocoşilor, de miezul nopţii, fetele se scoală, se spală, se îmbracă în alb şi merg, fără să vorbească, exact în locul în care au făcut cununiţele şi cingătorile de flori. Primele cuvinte sunt rostite abia când apare şi ultima dintre ele, iar cea mai mare ca vârstă spune: „Gonim lucrurile necurate să rămână vetrele curate ca roadele de rouă din Cer picate!” Se gătesc cu podoabele de flori aduse de acasă, devin vesele şi încep să cânte, pornind o horă năvalnică în jurul vetrei satului. După aceea revin acasă, mănâncă şi beau apă şi ies astfel din postul negru.
Obiceiul acesta minunat având virtuţi exorcizante, purificatoare şi profund spirituale este dublat în viaţa noastră socială vineri, 1 iunie 2012, de Ziua Copilului, când, spiritual, putem comunica în mod deosebit cu copilul nostru interior, iar în viaţa noastră spirituală sâmbătă, 2 iunie, 2012, de Tripura Sundari, sărbătoarea spirituală a Frumuseţii, Armoniei şi Iubirii.
Luni, 4.06.2012, 14h04’ +3h00GMT ora României, are loc eclipsa parţială de Lună, care va fi vizibilă parţial în vestul Statelor Unite şi Canada, şi va putea fi urmărită în totalitate din Hawai, Noua Zeelandă, estul şi centrul Australiei.
O eclipsă de Lună are loc atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia, iar Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate exact. Eclipsa parțială de Lună se produce atunci când numai o porțiune din Lună intră în umbra Pământului. Când întreaga suprafață a Lunii trece în umbra Pământului asistăm la o eclipsă totală de Lună.
Evenimentul este cu atât mai spectaculos cu cât la 14h11’ +3h00GMT ora României, deci doar 6 minute mai târziu, are loc momentul de maxim al Lunii Pline.
Astrologia vedică afirmă că Luna, pe măsură ce se depărtează de Soare, devine tot mai puternică, faza de Lună Plină corespunzând momentului ei maxim de forţă, deoarece ea face o opoziţie perfectă cu Soarele. Tot în astrologia vedică Soarele reprezintă Sinele revelat, natura noastră spirituală profundă şi Lumina divină Absolută, Sinele Nemuritor, Atman. Luna reprezintă mintea noastră inferioară, senzorială, care funcţionează pe baza celor 5 simţuri şi care ne direcţionează întotdeauna energia către înafară. Această minte senzorială este sediul ego-ului, cel care ne creează sentimentul finitudinii şi al separării de ceilalţi şi de Dumnezeu.
La momentul de Lună Plină aspectele noastre spirituale devin prioritare şi mintea senzorială nu mai are putere de acţiune. Luna (mintea obişnuită, inferioară) este total copleşită de Lumina Divină (Sinele Cel Veşnic), care face ca atenţia noastră şi fiinţa noastră în general să nu mai fie focalizate asupra realităţii exterioare, deoarece aspectele spirituale se dinamizează la maxim. Tocmai de aceea foarte mulţi dintre noi simt nevoia la astfel de momente să fie cât mai liniştiţi, izolaţi sau pur şi simplu lăsaţi în pace. Din păcate, societatea nu beneficiază de învăţături spirituale la nivel de masă pentru a fi informată asupra unor astfel de momente care, odată cu ieşirea din Luna Plină, revin la starea lor potenţială şi rămân nefructificate.
O eclipsă de Lună la momentul de Lună Plină, fie ea şi parţială, este, din punct de vedere spiritual, un eveniment de rău augur, deoarece Răul tinde să diminueze aspiraţia spirituală, practica spirituală, atitudinile spirituale, întunecând mintea (aplificând ego-ul). Eclipsa devine astfel mesagerul unui test spiritual major, îndeosebi pentru zonele de pe Terra „măturate” de traseul ei. Mitologic, eclipsele sunt explicate prin aceea că Luminariile sunt „înghiţite” periodic de vârcolaci sau de către Capul (Nodul Nord lunar) sau Coada (Nodul Sud lunar) Dragonului. Tocmai de aceea, în astfel de momente, practicarea tehnicilor de meditaţie Laya Yoga se dovedesc foarte necesare.
Miercuri, 6.06.2012, are loc un eveniment astronomic cu totul deosebit: trecerea lui Venus „peste” Soare. Evenimentul este cunoscut în domeniul de specialitate sub numele de „tranzitul lui Venus” şi reprezintă momentul în care planeta se interpune între Pământ şi Soare, obturând o mică parte a discului solar. Acest tranzit astronomic este similar cu o eclipsă solară, cu deosebirea că, deşi diametrul lui Venus este de 4 ori mai mare decât cel al Lunii, proiecția planetei Venus este mult mai redusă, deoarece se află la o distanță mult mai mare de Terra. Acest tranzit se repetă la fiecare 243 ani, sub forma unei perechi de tranzite separate de un interval de 8 ani. Între o pereche de tranzite şi alta au loc două perioade lungi de 113 ani. Această periodicitate arată că perioadele orbitale ale Terrei şi ale lui Venus sunt aproape în rezonanță. Prima pereche de tranzite din mileniul III a avut loc la începutul secolului XXI, în data de 8 iunie 2004, iar următoarea se va desfăşura în ziua de 6 iunie 2012. După 2012, următoarele două tranzite ale planetei Venus vor fi în decembrie 2117 şi, respectiv, decembrie 2125.
Luni, 11.06.2012, 20h21 (+3h00GMT) ora României, Jupiter intră în Gemeni, eveniment la fel de important precum cel al sosirii lui Neptun acasă, în Semnul zodiacal Peşti. Ascendentul momentului este pe Semnul zodiacal Săgetător, domiciliul diurn, de manifestare energetică YANG a planetei. Înafară de acest semnificativ ascendent, trecerea lui Jupiter din Taur în Gemeni se face pe fondul cuadraturii dintre el (planetă socială) şi Neptun (planetă transpersonală), ambele însă planete ale artei divin inspirate, ale ordinii divine şi adevărului divin, ale vindecării spirituale, ale conştiinţei civice şi spirituale, ale credinţei. Ne putem aştepta, pe durata cuadraturii Jupiter-Neptun, la tot felul de bulversări religioase şi spirituale, agitaţii sociale, confuzii, lipsă de încredere în valorile autentice ale lumii. Pentru a fi deasupra acestor rezonanţe, pentru a traversa maturi spiritual anul de şedere a lui Jupiter în Gemeni, ne sunt necesare lecturile spirituale, contactul permanent cu arta şi cultura de calitate, recursul la tradiţiile culturale şi spirituale ale marilor civilizaţii dar şi ale civilizaţiei noastre naţionale, alături de o credinţă fermă şi profundă în Dumnezeu, centrul real al fiinţei şi al lumii noastre. Cuadratura Jupiter-Neptun este una de lungă durată şi o vom resimţi în întreaga ei intensitate, uneori chiar dureros – însă despre acest fapt, într-un articol viitor.
Evenimentul astronomic şi astrologic este sincron cu o sărbătoare populară foarte frumoasă, cunoscută sub numele de „Vartolomeul grâului”, singura sărbătoare a grâului, de fapt, celebrată de ziua Sfântului Vartolomeu, care consemnează totodată mijlocul verii. În această zi poate fi influenţată soarta recoltelor şi tocmai de aceea acum acţionează multe interdicţii, deoarece acum prinde bobul de grâu „putere” (acum începe el să se coacă). Tocmai de aceea oamenii evită să facă acţiuni care au natura răsucirii, a întoarcerii – nu torc, nu învârt roţi etc., pentru a nu produce mişcări de sens contrar celor benefice, deja pornite asupra grânelor şi bucatelor. Credinţele şi tradiţiile legate de ea amintesc de stilul vechi (conform căruia calendarele actuale sunt „înainte” cu 10-14 zile faţă de socotelile calendaristice corecte), deoarece se spune că acum Firea „se întoarce către iarnă” – adică Cerul se întoarce către sud iar ziua se învârteşte spre noapte. Cuvântul-cheie este aşadar „întoarcerea”, iar Natura pare să repete şi ea acest aspect energetic: se pot stârni vârtejuri de vânt, se pot crea vârtejuri pe cursurile de apă, oamenii pot avea ameţeli. Oamenii spun că „la Vartolomei se întoarce Cerul spre sud”, adică începe să scadă ziua, ea dă înapoi în timp ce noaptea dă înainte. Practic, avem de-a face cu tot ritualul astronomic specific solstiţiului de vară pe stil vechi. Astronomia populară abundă mai mult decât orice altă sărbătoare în indicaţii agrare:
– în această zi, dacă priveşte cineva spre răsăritul zorilor, la revărsatul lor, de pe un munte înalt, vede Cloşca cu pui (Pleiadele)
– în această zi răsare Găinuşa pe Cer (Luceafărul de ziuă sau Venus); ciobanii păzesc s-o vadă, ca să meargă bine la oi; porumbul, cum o vede, creşte ca smuls din pământ, iar grâul începe a se învârtoşa
– de la Vartolomei începând, se numără zilele până atunci când răsare mai întâi Cloţa (Pleiadele), căci ziua răsăririi ei e bună de semănat grânele toamna.
Marţi, 19.06.2012, 18h02’ +3h00GMT ora României, are loc momentul de Lună Nouă, cu doar două zile înaintea solstiţiului de vară. În mod interesant, şi acest moment se suprapune peste o sărbătoare creştină foarte, foarte interesantă, şi anume, Sfântul Apostol Iuda, fratele Domnului. El este o divinitate însemnată în panteonul românesc, susţinătorul unuia dintre pilonii pământului. Evangheliile lui Matei şi Marcu îl numesc Tadeu şi Leveu. Se spune că Sfântul Iuda ar fi frate cu Ilie şi ar fi rău de trăznet, pentru că el stăpâneşte şi poartă furtunile pe unde doreşte şi sloboade piatra asupra semănăturilor.
În noaptea dinspre miercuri spre joi, 21.06.2012, 2h09’ +3h00GMT ora României, are loc solstiţiul de vară. Soarele intră în Semnul zodiacal Rac, Semn al familiei şi al hrănirii, într-un moment astral nici că se poate mai potrivit cu această zodie: puţin după miezul nopţii, fiind plasat în Casa a IV-a, Casa casei/locuinţei şi a familiei, în analogie cu Semnul zodiacal Rac. Ascendentul pe Semnul zodiacal Berbec la momentul solstiţiului de vară, face ca Racul să ocupe chiar această Casă, iar Luna să fie şi ea în Rac, domiciliul ei personal. Frumoasă astrogramă, care
– din punctul de vedere al astrologiei mondiale indică nevoia – conştientă sau nu – a popoarelor de a fi „la ele acasă” (dacă ne gândim câte popoare sunt împăştiate în toată lumea, aproape că graniţele naturale sunt deja simbolice, deoarece toate naţiunile sunt peste tot pe această planetă)
– din punctul de vedere al astrologiei natale indică atenţia acordată familiei, domiciliului personal, amintirilor, trecutului, propriei copilării; faptul că Luna este în creştere la ea acasă ar trebui reţinut, deoarece este posibil ca piaţa imobiliară să intre lent dar sigur în lunile care urmează, până la echinocţiul de toamnă, în revenire, urmând ca până în 2013 să fie în creştere
– din punctul de vedere al astrologiei medicale indică urgenţa de a acorda atenţie alimentaţiei şi tratamentelor ce pot vindeca eventualele probleme digestive
– din punctul de vedere al astrologiei spirituale indică susţinerea deosebită a meditaţiilor sau tehnicilor spirituale de revelare a vieţilor anterioare, de trezire a sufletului, de comuniune cu Dumnezeu, de centrare în inimă, de revelare a Sinelui.
Duminică, 24 iunie, sărbătoarea cea mare a Sfântului Ioan, cu multiple denumiri – Sfântul Ioan de Vară, Sânzienele, Sânzinii, Drăgaica, Ziua Soarelui, Ursina, Amuţitul cucului. Având în vedere o atât de bogată simbolistică, ne propunem să revenim cu un articol special dedicat acestei zile şi acestei Sărbători atât de mari.
Vineri, 29 iunie, sărbătoarea creştină a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, patronii „şcoalelor” şi ai dascălilor/învăţătorilor/profesorilor, semnificaţie derivată probabil din munca spirituală făcută de cei doi mari apostoli care au dus pretutindeni învăţătura plină de iubire a lui Iisus. Se spune că, atunci când Sfântul Petru plesneşte din bici, din şfichiul biciului sar scântei care, căzând pe Pământ, se prefac în licurici. Licuricii sunt blagosloviţi de sfânt ca să lumineze calea rătăciţilor prin păduri. Ei se ivesc aproape tot timpul în preajma acestei zile.
Mercur schimbă de două ori Semnul în luna iunie:
– în data de 7 iunie trece din Semnul zodiacal Gemeni în Semnul zodiacal Rac
– în data de 26 iunie trece din Semnul zodiacal Rac în Semnul zodiacal Leu.
Venus îşi reia mişcarea directă în data de 27 iunie.
Citiți și:
ANUL profetic 2012 – generalităţi
În noaptea magică de Sânziene se deschid cerurile
Zodiacul. Elementele principale definitorii ale fiecărei zodii
yogaesoteric
3 iunie 2012