John McAfee, despre pericolul virușilor informatici: «Oamenii zâmbesc, dar de fapt suntem pe marginea prăpastiei!»
Într-un interviu acordat pentru TVR, John McAfee, fondatorul companiei specializate în securitate informatică McAfee, vorbește despre evoluția războiului cibernetic, despre modul din ce în ce mai anacronic prin care se reacționează la viruși, avertizând că „suntem pe marginea prăpastiei”.
Paradigma antivirusului este moartă
„Paradigma antivirusului este moartă, am zis de peste zece ani că nu mai merge, pentru că lumea hackerilor a depășit mult acea paradigmă. Nu mai este util să cauți programele nocive și să le îndepărtezi, pentru că în zilele noastre hackerii îți caută prin sistem luni de zile, chiar ani.
În Statele Unite, unul dintre cele mai mari atacuri cibernetice a fost asupra Biroului de Administrare a Personalului. Cineva – probabil chinezii, dar niciodată nu ai de unde să ști cu exactitate – a furat 21 de milioane de date ale tuturor angajaților federali din ultimii 50 de ani. Este un atac enorm asupra unui stat. Și totuși, era protejat de toate antivirusurile din lume, inclusiv Kaspersky, din Rusia.
Este necesar să fim pro-activi, pentru că paradigma antivirusului este reactivă. După ce hackerul a intrat în sistem, până când plantează programul nociv poate dura și un an, iar acel malware se execută în câteva secunde”, afirmă omul de afaceri.”
Cât timp durează să descarci informațiile a 21 de milioane de oameni?
„O nimica toată, câteva secunde. Și la o zi după aceea, antivirusul se trezește că a găsit programul și îl îndepărtează – dar este prea târziu, răul a fost făcut. Dacă este un așa numit ransomware, răspândit în SUA mai ales asupra spitalelor, hackerii vor bloca toate informațiile din baza de date a spitalului și apoi vor cere 50-100 de mii de dolari să le dea înapoi. Ce-i drept, sunt foarte eleganți aici, le dai banii, îți returnează baza de date.”
Cât despre teoria conspirației potrivit căreia companiile de antivirus sunt mână-n mână cu hackerii, astfel încât aceste companii să poată taxa găsirea unei soluţii, pe care o aveau deja, John McAfee o consideră o imposibilă.
„Pentru că am fost într-o asemenea afacere vă pot asigura că nu poate fi adevărat, și iată de ce. Sunt 4-5 companii de antivirus în lume, dar o jumătate de milion de hackeri. Ar fi stupid să cheltui energie, timp și bani ca să-ți produci proprii viruşi, când o jumătate de planetă îi face oricum.”
Smartphone-urile, proiectate să facă bani nu prin vânzarea de aparate, ci din datele pe care le introducem
„Aceste dispozitive… smartphone-urile, cele mai bune aparate de spionaj din lume, asta și sunt proiectate să fie. De ce? Pentru că firmele fac bani nu prin vânzarea de aparate, ci din datele pe care le introducem.
Dacă n-ai nimic de ascuns, n-ai de ce să-ți fie frică, așa că de ce-ți pasă de dreptul la viață privată? Este o prostie, nu există nimeni pe planetă care să nu aibă ceva de ascuns. Se pune doar problema de cine vrei să ascunzi și ce anume. I-ați spus vreodată șefului o minciună, «mă simt rău», dar în loc de asta v-ați destins?
Sau poate aveți o aventură, și sunteți căsătorit. Serios! Dacă oricine ar ști totul despre oricine, ar fi haos pe străzi!”
Oamenii zâmbesc, dar de fapt suntem pe marginea prăpastiei!
„Am lucrat cu state, cu militari și oameni din securitatea cibernetică, știu clar că aproape orice țară din lume are programe ofensive care ar putea distruge rețeaua electrică a unei alte țări. Dacă setezi electricitatea pe frecvența potrivită, cu voltajele potrivite, către diferite stații de redistribuție, le vei arde. Și în câteva ore vei arde întreaga rețea.
Cum o repari? Toate echipamentele noastre de reparație sunt electrice! Fără electricitate nu putem produce mâncare, pentru că orice întreprindere din lume, mai puțin unele din lumea a treia, este controlată de calculatoare. Angajații care munceau pe vremuri au fost dați afară acum 10-20 de ani, nu mai știm să le operăm manual. Iar electricitate nu avem – așa că în câteva săptămâni rămânem fără mâncare. Nici nu am putea s-o livrăm, pentru că programările sunt controlate de calculator. Nu am avea servicii de urgență, pentru că nu am avea comunicații. Puterea va fi la armate, pentru că au rezerve de petrol, dar când acestea se termină ce se petrece?
Am ajunge să trăim în copaci și peşteri, îmbrăcați în blănuri!… Dar așa e, oamenii zâmbesc, dar de fapt suntem pe marginea prăpastiei!”, concluzionează creatorul antivirusului McAfee.
Citiţi şi:
Atac cibernetic pe toate fronturile! Halucinant dar real
FBI se preface că îi protejează pe americani de atacuri cibernetice și dă vina pe ruși
Un eveniment major de tip puls electromagnetic (atac cu arme sau natural) ar prăbuși întreaga rețea electrică
yogaesoteric
10 noiembrie 2019