Joysxee Island: pare o mică insulă, însă nu-i decât o structură artificială, ingenios construită! Despre ce este vorba?

 

Când auzi pentru prima dată numele de Joysxee Island te-ai putea gândi la o destinație de vacanță insulară, exotică. Joysxee Island se află nu departe de stațiunea Cancun (Mexic), chiar lângă Isla Mujeres (insulă din Marea Caraibilor, locuită cândva de către mayași). Deși după nume și după aspect Joysxee pare a fi o mică insulă, în realitate este cu totul altceva!

Joysxee Island aparține unui artist britanic și, contrar aparențelor, este doar o plută mai mare, cu o suprafață de câteva sute de metri pătrați. Și încă ce plută! Una confecționată din sticle de plastic. La rândul lor, recipientele de plastic sunt temeinic ținute laolaltă de către plase de mari dimensiuni. Deasupra stratului format din 150.000 de sticle de plastic se află un strat de nisip, o „podea” solidă de paleți, peste care a fost așternut un strat de sol.

Pe insula plutitoare cresc mangrove, ale căror rădăcini ajung până în stratul inferior și se ramifică, contribuind la consolidarea neobișnuitei structuri. Insula Joysxee este legată de țărm printr-un cablu, care, alături de ancore, previne deplasarea sa în voia valurilor. Electricitatea este furnizată de către panourile solare. Pe insula plutitoare se află o casă ecologică. Proprietatea dispune de un sistem de colectare a apelor pluviale, este conectată la internet, are 2 dormitoare, baie și bucătărie.

Mangrovele nu sunt singurele specii vegetale de pe insulă. Există, acolo, pomi fructiferi, precum și o mică grădină de legume, unde proprietarul își cultivă o parte dintre cele necesare, de la roșii la spanac.

Insula a fost construită între 2007 și 2008, după ce a fost colectat numărul necesar de sticle de plastic. Structura nu a fost amplasată întâmplător într-o lagună. Locul a fost ales datorită protecției pe care o oferă în cazul fenomenelor meteo extreme (furtunilor).

Insula plutitoare a fost gândită ca un spațiu care să le ofere locuitorilor și o oarecare independență, în raport cu exteriorul.

Proprietarul susține că insula sa este, practic, de nescufundat. Chiar dacă vreo câteva dintre sticlele de plastic s-ar sparge, cumva, și ar lua apă, este cu totul improbabil ca acest lucru să se petreacă și în cazul celorlalte recipiente (dat fiind numărul lor considerabil și rezistența destul de mare a ambalajelor de acest tip). Deoarece „insula” este plutitoare, nu există niciun risc să fie afectată la o eventuală creștere a nivelului mării.


Citiți și:

Prima biserică din lume realizată în întregime din copaci vii

Un cuplu a construit o altfel de «casă verde». Se încălzesc iarna şi au legume pe tot parcursul anului
 

yogaesoteric
6 iunie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More