Kremlinul nu se grăbește să tragă concluzii după alegerea lui Trump: SUA rămâne un stat ostil. Vom vedea în ianuarie dacă se modifică ceva
Kremlinul a reacționat cu prudență după ce Donald Trump a fost ales președinte al SUA, afirmând că SUA este încă un stat ostil și că doar timpul va spune dacă retorica lui Trump privind încetarea războiului din Ucraina se va traduce în realitate, transmite Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Trump a făcut unele declarații importante cu privire la dorința de a pune capăt războiului din Ucraina în timpul campaniei sale, dar numai timpul va spune dacă acestea au condus la acțiune.
„Să nu uităm că vorbim despre o țară neprietenoasă, care este atât direct, cât și indirect implicată într-un război împotriva statului nostru (în Ucraina)”, a declarat Peskov reporterilor.
Peskov a afirmat că nu are cunoștință de niciun plan al președintelui Vladimir Putin de a-l felicita pe Trump pentru victoria sa și că relațiile cu Washingtonul se află la un minim istoric.
„Am spus în repetate rânduri că SUA sunt capabile să contribuie la sfârșitul acestui conflict. Aceasta nu se poate face peste noapte, dar……. SUA sunt capabile să modifice traiectoria politicii lor externe. Dacă se va petrece aceasta și cum ……. vom vedea după (învestirea președintelui SUA în) ianuarie”.
Diplomații ruși și americani afirmă că relațiile dintre cele mai mari două puteri nucleare ale lumii nu au făcut decât să se înrăutățească în perioada profundă a Războiului Rece.
Oficialii ruși, de la Putin în jos, au declarat înainte de alegeri că pentru Moscova nu contează cine a câștigat Casa Albă, chiar dacă media de stat ghidată de Kremlin a arătat o preferință pentru Trump.
Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova nu își face iluzii cu privire la Trump, menționând că există ceea ce a numit o poziție bipartizană anti-rusească în rândul elitei conducătoare din SUA, menită să încerce să limiteze Rusia.
„Rusia va lucra cu noua administrație atunci când aceasta se va instala la Casa Albă, apărând cu înverșunare interesele naționale rusești și concentrându-se pe atingerea tuturor obiectivelor stabilite ale operațiunii militare speciale (în Ucraina)”, a declarat ministerul.
„Condițiile noastre sunt nemodificate și sunt bine cunoscute la Washington”.
Kirill Dmitriev, influentul șef al fondului suveran de investiții al Rusiei, a adoptat o notă mai blândă, afirmând că victoria lui Trump ar putea fi o șansă de a repara legăturile.
„Acest fapt deschide noi oportunități pentru resetarea relațiilor dintre Rusia și Statele Unite”, a adăugat Dmitriev, un fost bancher Goldman Sachs care a avut anterior contacte cu echipa Trump.
Trump, în vârstă de 78 de ani, a promis să pună capăt rapid războiului din Ucraina, deși nu a explicat exact cum ar face aceasta.
Putin a declarat că este pregătit pentru discuții, dar că câștigurile și revendicările teritoriale ale Rusiei este necesar să fie acceptate, ceea ce conducerea ucraineană a respins ca o capitulare inacceptabilă.
Forțele ruse avansează în cel mai rapid ritm din ultimul an în Ucraina și controlează aproximativ o cincime din țară.
Aceasta include Crimeea, pe care Moscova a anexat-o Ucrainei în 2014, aproximativ 80% din Donbas ‒ o zonă carboniferă și siderurgică ‒ și peste 70% din regiunile Zaporojie și Herson.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că victoria lui Trump ar fi probabil o veste proastă pentru Ucraina, care se bazează pe Washington ca principalul său susținător militar.
„Trump are o calitate utilă pentru noi: fiind un om de afaceri până în măduva oaselor, îi displace de moarte să cheltuiască bani pe diverși aghiotanți”, a declarat Medvedev, în prezent înalt responsabil cu securitatea.
Citiți și:
Realegerea lui Trump și posibile consecințe
Ce înseamnă acum alegerea lui Trump pentru România
yogaesoteric
16 noiembrie 2024