La ce sunt bune florile de soc?
Socul, Sambucus nigra, este cunoscut mai ales pentru băutura răcoritoare care poate fi obţinută din florile sale, dar şi pentru proprietăţile terapeutice ale diverselor sale componente.
Florile de soc servesc la obţinerea unei băuturi răcoritoare numită socată şi care este obişnuită în nordul Europei şi Balcani. Socata se prepară prin fermentarea florilor în apă cu miere. Această băutură are numeroase efecte terapeutice: detoxifiante, euforizante, emoliente, antiinflamatoare, antiinfecțioase, diuretice și expectorante. Curele cu această licoare dulce-acrișoară, puțin acidulată, acționează împotriva răcelilor, a bronșitei și a bolilor de rinichi, dar s-a dovedit eficientă și în combaterea obezității, insuficienței cardiace și a tulburărilor respiratorii. Pe lângă acestea, cura cu socată produce o stare de relaxare a întregului organism.
Popularitatea acestei băuturi tradiţionale a încurajat anumiţi producători de băuturi răcoritoare să introducă flori de soc în anumite sucuri – Fanta Shokata, Freaky Fläder.
Florile mai servesc la prepararea de clătite şi a unui sirop. În industrie, florile servesc la prepararea sucurilor, siropurilor şi vinurilor. În Suedia se face un lichior care este aromatizat cu flori de soc. În zona St. Germain există o şampanie făcută din flori de soc. Aroma extrasă din ele este folosită la înnobilarea unor băuturi sau preparate. De asemenea, florile de soc intră în compoziţia diferitelor ceaiuri Plafar – depurativ, sudorific, antireumatic.
În Scandinavia şi Germania se obişnuieşte să se facă supă din fructe de soc, în mod tradiţional. În Ungaria se realizează un coniac din fructe de soc. Fructele au o mare valoare alimentară şi sunt industrializate sub diverse forme: suc, sirop, compot, dulceaţă, marmeladă, lichior, vin, oţet. Din sucul fructelor se obţine un excelent colorant vegetal.
Florile de soc s-a demonstrat de către numeroase echipe de cercetători că au puternică acţiune antiinflamatoare, antibacteriană şi antivirală. În plus, extractul alcoolic din flori de soc s-a dovedit a avea acţiune insulin-like, ajutând la reducerea nivelurilor crescute ale glicemiei în cazul diabeticilor.
În medicina tradiţională, florile de soc sunt cunoscute pentru proprietăţile diuretice, sudorifice, laxative, galactogoge, antinevralgice, antiseptice. De asemenea, acestea au un puternic efect purificator prin amplificarea activităţii glandelor sudoripare. Florile de soc acţionează şi asupra epiteliului renal, crescând diureza. În plus, administrarea lor sub diferite forme favorizează eliminarea conţinutului intestinal. După cum observăm, florile de soc stimulează eliminarea deşeurilor metabolice pe toate căile utilizate de organism pentru aceasta – piele, aparat urinar, tub digestiv.
De asemenea, se cunoaşte în tradiţia populară că maceratul din flori de soc este extrem de util în caz de reumatism.
În medicina multor popoare se cunoaşte faptul că scoarţa, frunzele, florile, fructele şi rădăcina de soc pot fi utilizate în caz de bronşită, tuse, infecţii ale căilor respiratorii superioare, febră, infecţii ale gurii, dureri de dinţi, probleme gastrointestinale, afecţiuni cutanate, infecţii virale. Studii de laborator au arătat acţiunea antivirală a extractului de soc în cazul virusurilor gripale A şi B.
Florile sunt indicate mai ales în bronşite, gripe, tuse, boli reno-vezicale, furunculoze, abcese, arsuri, flictene. S-a observat că florile de soc în combinaţie cu produsul Sinupret ajută în caz de bronşită, cefalee şi sinuzită.
Fructele de soc sunt printre fructele cu cel mai mare conţinut de antocianine, şi de asemenea cu un conţinut crescut de compuşi polifenolici, ceea ce conferă o activitate semnificativă antioxidantă, aspect care a fost observat în serul şobolanilor diabetici trataţi cu polifenoli din soc.
Anumite echipe de cercetare au arătat că tratamentul cu extract de soc previne formarea depozitelor de cristale de oxalat de calciu şi microcalcificările intrarenale demonstrând astfel eficienţa în caz de litiază renală, şi totodată reduce riscul de fibroză subcapsulară.
Tot cu ajutorul studiilor ştiinţifice s-a arătat că extractul de fructe de soc este mai eficient decât cel de frunze de soc împotriva parazitului Toxoplasma gondii.
Foarte recent (2018) o echipă de cercetători canadieni a arătat efectul anti-tumoral al extractului de soc. Oprirea proliferării celulare a celulelor de gliom (tumoră cerebrală) s-a pus în evidenţă de către echipa de cercetători atât pentru extractul (total) de soc cât şi pentru compuşii antioxidanţi din extractul de soc.
Unele produse cosmetice care au în compoziția lor extracte din flori de soc, au efect tonic pentru piele. Aceste creme ajută la îndepărtarea petelor pielii.
Referitor la florile de soc este necesar să menționăm faptul că acestea au capacitate alergenă, putând induce reacţii alergice.
Socata, remediu plăcut şi eficient în diferite probleme
Culegătorii tradiţionali ne atenţionează că pentru a beneficia de valoarea terapeutică a socatei, florile de soc este cel mai bine să fie culese până la ora prânzului, când soarele strălucește pe cer.
– Remediu antiinfecţios
Bazându-se pe proprietățile antiseptice și antivirale ale florilor de soc, licoarea preparată din inflorescența de soc nu este doar o băutură răcoritoare, ci și un remediu pentru afecțiunile respiratorii, bronșite, răceli, viroze, alergii și pentru boli renale. Cura cu socată în astfel de afecțiuni durează 14 zile.
– Remediu galactogog
Femeile în perioada de alăptare ar fi bine să bea zilnic câte 500 ml de socată, cel puțin două săptămâni.
– Remediu contra obezității
Socul este un puternic agent depurativ care contribuie şi la eliminarea apei din țesuturi și de aceea cura cu socată s-a dovedit eficientă în tratamentele contra obezității. Capacităţile socului de a stimula eliminarea deşeurilor metabolice pe toate căile pe care organismul le utilizează pentru aceasta, îl promovează ca fiind un foarte bun remediu pentru detoxifiere şi implicit împotriva obezităţii.
– Remediu contra blocajelor de la nivel psihic
Deși nu conține alcool, socata are efecte euforizante semnificative, contribuind la relaxarea organismului și la depășirea blocajelor psihice.
Terapia cu această băutură este un bun remediu mai ales pentru persoanele foarte emotive și interiorizate.
Maceratul la rece
Maceratul de soc are efect calmant şi detoxifiant. Pentru prepararea maceratului de soc se folosesc cel mai adesea flori şi frunze uscate.
Dacă sunteți obosit și stresat după o zi la serviciu, vă puteți prepara oricând o ceașcă cu macerat de flori de soc. Băut cu puțină lămâie sau ghimbir, vă va ajuta să vă relaxați şi să eliminați toate toxinele rezultate prin afectarea diferitelor căi metabolice ca urmare a stresului, ajutând astfel ca acestea să nu se mai reflecte la nivelul pielii, degradând aspectul acesteia, sau asupra altor organe, afectându-le, prin cumul în timp, funcţionarea.
Prin efectul detoxifiant şi antioxidant pe care îl are socul şi prin faptul că are un gust plăcut sub formă de macerat, mai ales dacă i se adaugă puţină miere sau ghimbir, îl putem trece în prima parte a listei cu macerate anti-aging.
Citiți și:
Sucul de urzică – unul dintre cele mai puternice remedii pentru curăţarea organismului de toxine
Virtuțile vindecătoare prea puțin cunoscute ale unui fruct de aur: Lămâia
yogaesoteric
7 mai 2019