Lavanda, mireasma complexă care vindecă sufletul
Plantă de origine mediteraneană, lavanda, cu a sa mireasmă încântătoare, este folosită în industria farmaceutică și cosmetică, îmbătătoarea floare având rol benefic asupra organismului, datorită proprietăților antiseptice, antibacteriene și antiinflamatorii. Lavanda, sau levănțica, este planta recomandată în cazuri de anxietate. Studiile au arătat faptul că levănțica favorizează tipul de unde cerebrale asociate cu starea de bine sau relaxarea.
Tratamente cu lavandă:
Dischinezie biliară
Dacă suferiți de dischinezie biliară, balonare (la bolnavii de bilă) sau crize biliare însoțite de dureri de cap, îndreptați-vă atenția către pulberea de lavandă. Principiile active amare din levănțică măresc secreția de bilă, ajutând la evacuarea ei. Mai mult, lavanda calmează durerile abdominale și activează digestia. Luați câte o linguriță de pulbere de lavandă de 4 ori pe zi, administrată pe stomacul gol.
Anxietate și depresie
Studiile efectuate asupra pacienților tratați cu levănțică au arătat că planta are capacitatea de a ameliora starea lăuntrică, estompează frica și angoasele și reaprinde dorința de viață. În cazurile ușoare, se va lua lavandă sub formă de tinctură: 1 linguriță dizolvată într-o jumătate de pahar de apă, de 4 ori zilnic, într-o cură de minimum 3 luni. Depresii și crize de anxietate severe: se administrează 2 picături de ulei volatil de lavandă amestecate cu puțină miere, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
Aritmie cardiacă
Lavanda s-a dovedit, de-a lungul timpului, un real adjuvant în ischemia cardiacă apărută pe fond de stres, fapt pentru care și-a câștigat, prin excelență, denumirea de plantă antistres. În acest caz se ia câte 1 linguriță de tinctură diluată în jumătate de pahar de apă, de 4 ori pe zi.
Viermi intestinali
Pentru tratarea viermilor intestinali și infecțiilor cu protozoarul Giardia lamblia, se face o cură de minimum 2 săptămâni cu tinctură de lavandă. Remediul poate fi folosit atât singur, cât și în combinație cu variante alopate. Este eficientă și o combinație în părți egale de tinctură de lavandă, tinctură de pelin și tinctură de cimbru; se administrează câte 1 linguriță din acest amestec, diluat în puțină apă, de 4 ori pe zi, înainte de masă.
Dureri de cap
Pentru dureri de cap, migrene sau stări de amețeală, ingerați câte 1 linguriță de pulbere de lavandă, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Ca remediu de urgență, luați 2 picături de ulei volatil de lavandă cu puțină miere de albine.
Reumatism
Specialiștii recomandă tratamentul pentru reumatism cu macerat de lavandă, pentru efecte antireumatice excepționale. Se preparară un macerat dintr-un amestec de lavandă și flori de soc, în proporție de două părți la unu. Se folosește o linguriță din acest amestec la o cană de apă pură de izvor sau plată. Se beau câte 3 căni zilnic din acest macerat cu efect sudorific și depurativ.
Preparare și păstrare
Tinctură de lavandă
Se poate obține astfel: părțile aeriene uscate se macină iar pulberea obţinută se pune într-un borcan, pe care îl umpleți până la o treime și apoi completați cu alcool de 70 de grade. Închideți ermetic borcanul și lăsați la macerat timp de 14 zile, agitând conținutul. Filtrați prin tifon și păstrați tinctura în sticluţe mici, închise la culoare.
Pulbere de lavandă
Planta măcinată fin se păstrează într-un borcan de sticlă închis ermetic și ținut la întuneric și răcoare.
Citiți și:
Pulberile din plante
Ghimbirul cu miere, un preparat simplu, perfect natural ce prezintă unele efecte extraordinare
Uleiurile volatile naturale, un minunat mijloc de susţinere, îmbunătățire şi ajutorare a sănătăţii (2)
yogaesoteric
12 februarie 2016