Lider NATO: Rușii este necesar să fie reeducați, istoria lor rescrisă
În timpul Conferinței de Securitate de la Munchen, premierul estonian Kaja Kallas a susținut că liderii ruși este necesar să fie judecați într-un tribunal precum cel de la Nurnberg, că, după încheierea războiului din Ucraina, în Rusia ar fi indicat să aibă loc un vast proces de „deputinizare”, un program care să-i reeduce pe ruși, iar cărțile de istorie să fie rescrise astfel încât să le vorbească despre crimele comise de țara lor. Kallas sugerează că singura modalitate de a avea pace în Europa este de a-i reeduca pe ruși.
Tot Kaja Kallas (fiica lui Siim Kallas, fost premier al Estoniei, fost comisar european, dar, înainte de asta, fost redactor-șef adjunct al oficiosului Partidului Comunist din Estonia și membru al Sovietului Suprem al URSS) a sugerat la Munchen că lumii occidentale nu ar fi cazul să-i fie teamă de arsenalul nuclear al Rusiei. Ea a arătat că țările ce dețin arme nucleare nu pot fi deasupra legii.
„Este o nebunie. Cum se poate comporta în acest fel cineva care se află într-o poziție atât de importantă precum Kaja Kalla, liderul unei țări membre NATO? Pentru a ajunge acolo unde dorește ea, ar fi nevoie să fie cucerită integral o țară – Rusia. Kallas cere un război total împotriva Rusiei. Ea spune că nu se poate ca țările nucleare să fie deasupra legii și sugerează că, din acest motiv, Occidentul ar fi indicat să se comporte ca și cum Rusia nu ar deține arme nucleare și nu ar putea să incinereze orașele Europei printr-o apăsare pe buton”, scrie Rod Dreher pentru The American Conservative.
„Și asta este o nebunie. Firește că statele ce au arme nucleare sunt deasupra legii. Nu ar fi firesc să fie, dar sunt. SUA, Marea Britanie, Franța, China, Rusia, India, Pakistan și alte state nucleare din lume nu vor accepta niciodată înfrângerea totală și ocupația, astfel încât puterea ocupantă să recurgă la «reeducarea» cetățenilor. Asta pentru că aceste state au arme nucleare și vor face ca ocuparea lor să aibă un preț prea mare pentru potențialul învingător. De ce credeți că pentru liderii nord-coreeni este atât de important să aibă arma nucleară? Ei au văzut ce s-a petrecut în Libia și în Irak. Ar fi o dovadă de nebunie să nu înțelegi că așa funcționează lumea. Dacă Hitler ar fi avut rachete nucleare, nu ar mai fi fost niciun Proces de la Nurnberg și nicio campanie de denazificare.
Premierul Estoniei spune ceva foarte periculos. Ar fi necesar să înțelegem de ce cei din țările baltice se tem de ruși și-i urăsc pe ruși. Însă imaginați-vă că sunteți ruși și că auziți cum un lider al unei țări NATO face apel la reeducarea țării tale potrivit standardelor occidentale. Pentru a face asta, Occidentul este nevoie să-ți invadeze țara, să o învingă și să o ocupe. Ce poți gândi după cele spuse de Kallas, dacă ești rus? Kallas i-a făcut un cadoul lui Vladimir Putin și propagandiștilor lui. Ea a arătat limpede că rușii poartă cu adevărat un război existențial, așa cum susține Putin.
Kaja Kallas nu greșește în totalitate. Cu câțiva ani în urmă, un prieten din Ucraina mi-a prezentat o emisiune de la o televiziune rusă care relata în mod favorabil despre reapariția statuilor lui Stalin în Rusia. Mi-a explicat, iar un prieten din Rusia mi-a confirmat – că Putin renaște cultul puterii ruse dincolo de orice altceva. Așa urmărește Putin să rămână la putere. Nu o pot contrazice pe Kallas când spune că propaganda internă din Rusia este o amenințare la adresa păcii.
Însă care este soluția care vine din Vest? Ceea ce propune Kallas nu se poate pune în practică fără un război total, un război în care Ruşii ar supune Vestul unui baraj nuclear înainte de a se preda (iar americanii ar face exact la fel dacă ar fi amenințați în mod similar). Remarcile lui Kallas sunt aiuritoare și nimeni din cei care au ascultat-o nu i-a cerut să se gândească la implicațiile declarațiilor pe care le face. Încotro ne duc liderii noştri?
Kallas nu pare să priceapă că reprezintă o clasă a elitelor care, chiar în secunda în care ea vorbea, își impuneau propriile ideologii în propriile țări și în țările aflate sub influența lor. Locuiesc în Ungaria, o democrație europeană care este criticată în Europa pentru că mai crede încă, în faptul că aleșii este necesar să aibă mai multă suveranitate în afacerile interne decât Bruxellesul. Ungurii nu vor să trăiască într-o țară în care minorii să fie supuși unor discuții la școală despre orientarea sexuală și identitatea de gen. Poate că ungurii nu au dreptate, însă cred că este necesar să aibă dreptul suveran de a nu avea dreptate. Dacă olandezii vor să urmeze un model diferit de educare a copiilor, foarte bine. Însă să-i lăsăm pe olandezi să fie olandezi și pe unguri să fie unguri.
Însă UE nu vede aceste aspecte în acest fel. Și nici Washingtonul nu vede altfel situația în ce privește Ungaria. Washingtonul a trimis-o recent la Budapesta pe șefa USAID, Samantha Power, pentru a-i încuraja pe adepții revoluției colorate din aceasta țară, totul sub masca ajutoarelor pentru instituțiile democratice. Este o farsă. Aș vrea ca premierul Kallas să-mi răspundă la următoarea întrebare:« Oare poporul rus va fi liber și în Europa va fi pace doar după ce copiii ruși vor învăța la școala că Mașa are doua mame?»
Glumesc, însă doar puțin. Dacă aș fi rus, chiar dacă l-aș urî pe Putin și aș urî războiul acesta, nu aș vrea absolut deloc ca țara mea să fie dominată de așa-zisele valori occidentale. Comentarii precum cele ale lui Kallas fac ca războiul să continue, pentru că aceste comentarii îi ajută pe propagandiștii de la Moscova să le spună rușilor că, dacă nu vor învinge în Ucraina, Vestul le va ocupa teritoriile, sufletele și conștiințele.”
Citiți și:
Războiul din Ucraina i-a făcut pe români sceptici la ideea de NATO şi UE. Cum se poziţionează poporul nostru în privinţa Rusiei?
Războiul și răspunderea globală
yogaesoteric
10 mai 2023