Ligia Deca, la Forumul M100, care susține tranziția orașelor românești către „neutralitate climatică” și „orașe inteligente”: „Educația este afectată de schimbările climatice”
În cadrul Forumului pentru Neutralitate Climatică M100, prin care se promovează tranziția orașelor românești către „neutralitate climatică”, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că „educația este afectată de schimbările climatice”, susținând că a promovat măsuri pentru combaterea acestora, precum „săptămâna verde” sau autobuzele școlare „nepoluante”.
„Avem și o tematică obligatorie, și anume educația pentru protecția mediului și combaterea măsurilor climatice, care se va reflecta în noua curriculă pentru licee”, a precizat Deca, potrivit stiripesurse.ro.
„Am văzut o schimbare în viziunea tinerilor, probabil că sunt cei mai importanți când vine vorba despre necesitatea de a lua măsuri împotriva schimbărilor climatice”, a mai spus Ligia Deca.
Au fost anunțate cele zece orașe care au fost selectate din 16 municipii înscrise au în cadrul Forumului pentru Neutralitate Climatică M100, organizat de Hub-ul Național M100, pentru a se alătura inițiativei Mirror Mission Cities Hub Romania – Misiunea Oglindă a Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre climatic”. Acestea sunt Alba Iulia, Bistrița, Brașov, București, Buzău, Constanța, Iași, Oradea, Reșița și Timișoara.
Forumul, care a avut loc în 29-30 octombrie, a reunit pentru prima dată orașe, ministere, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Băncii Europene de Investiții, ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), alături de reprezentanți ai sectorului asociativ, academic și privat, sub o temă comună: susținerea orașelor românești în tranziția către „neutralitate climatică”. La eveniment au fost prezenți primari și reprezentanți ai orașelor selectate, care se dorește să ajungă „neutre climatic” până 2035.
Forumul M100 face parte din proiectul Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building (Către orașe neutre din punct de vedere climatic și inteligente, prin învățare reciprocă, implicare și consolidare a capacităților), finanțat din granturi SEE și norvegiene prin Fondul pentru Relații Bilaterale și este implementat de UEFISCDI în calitate de operator de program, în parteneriat cu Urbanize Hub – Asociația Institutul pentru Dezvoltare Locală, Ordinul Arhitecților din România (OAR), Norwegian University of Science and Technology – Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU), Nordic Edge, și RANNIS – Icelandic Center of Research (Centrul Islandez de Cercetări).
Citiți și:
Țarcuri IoT pentru viitoarele „animale umane”: Nimeni nu explică, dar iată ce înseamnă de fapt „Orașe inteligente” și „Orașe de 15 minute”
Dr. Geanina Hagimă: Petiție către Primării privind „orașele de 15 minute” și rețelele 5G și 6G
yogaesoteric
10 noiembrie 2024