Limbajul iubirii nr.5: Mângâierile fizice

Introducere în Limbajele iubirii

Limbajul iubirii nr.1: Cuvintele de încurajare

Limbajul iubirii nr.2: Timpul acordat

Limbajul iubirii nr.3: Primirea de daruri

Limbajul iubirii nr.4: Serviciile


Ştim cu toţii că atingerea fizică este o modalitate de a ne comunica iubirea sau afectivitatea. Numeroase studii de cercetare a dezvoltării copilului au ajuns la concluzia că  sugarii care sunt ţinuţi în braţe şi sărutaţi îşi dezvoltă o viaţă afectivă mai sănătoasă faţă de cei care sunt lipsiţi pe perioade lungi de timp de vreun contact fizic. Importanţa mângâierii copiilor nu este o idee nouă, ea fiind amintită şi în Biblie. Părinţii înţelepţi sunt aceia care îşi mângâie copiii.

Contactul fizic este şi o modalitate foarte eficientă de exprimare a iubirii într-un cuplu. Ţinutul de mână, sărutările, îmbrăţişările şi fuziunile amoroase sunt toate şi fiecare o modalitate de a-i comunica fiinţei iubite emoţia iubirii tale. Pentru unele persoane atingerea fizică reprezintă limbajul principal al iubirii. Fără asta ei nu se simt iubiţi. În felul acesta rezervorul lor afectiv este plin şi se simt în siguranţă în iubirea iubitului/iubitei.  Relaţia sexuală este un alt dialect al limbajului mângâierii fizice. Dintre cele cinci simţuri, pipăitul, spre deosebire de celelalte patru, nu este limitat la o singură zonă a trupului. Receptorii tactili minusculi sunt localizaţi de-a lungul întregului trup. Când aceşti receptori sunt mângâiaţi sau apăsaţi, nervii receptori transmit impulsuri creierului. Creierul interpretează aceste impulsuri şi atunci când atingem un lucru percepem o senzaţie de cald sau rece, moale sau tare. Atingerea poate fi cauză a durerii sau a plăcerii. Putem interpreta o atingere ca fiind iubitoare sau ostilă.
 
Mângâierea fizică poate crea sau distruge o relaţie. Poate comunica iubire sau ură.
 
Unele părţi ale coprului sunt mai sensibile decât altele. Diferenţa este dată de faptul că minusculii receptori tactili nu sunt împrăştiaţi în mod egal pe trup, ci sunt organizaţi pe anumite zone. Astfel vârful limbii este extrem de sensibil la atingere, în vreme ce partea din spate a umerilor este cea mai puţin sensibilă. Vârfurile degetelor şi vârful nasului sunt alte zone extrem de sensibile. Scopul nostru nu este acela de a înţelege baza neurologică a simţului tactil, ci importanţa sa psihologică.

Mângâierea fizică poate crea sau distruge o relaţie. Poate comunica ură sau iubire. Persoana pentru care limbajul iubirii este mângâierea fizică va recepţiona acest mesaj mult mai puternic decât cuvintele „te urăsc” sau „te iubesc”. O palmă dată pe obrazul unui copil face mult rău, dar este distrugătoare pentru copilul al cărui principal limbaj al iubirii este mângâierea. O îmbrăţişare călduroasă comunică iubire oricărui copil, dar pentru cel care se bazează pe limbajul mângâierii fizice, puterea acestui mesaj este enormă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru adulţi.

Într-o relaţie de iubire mângâierea din dragoste poate lua multe forme. Cum receptorii tactili sunt localizaţi pe întreg trupul, mângâierea plină de afecţiune faţă de fiinţa iubită poate fi o expresie a iubirii, indiferent ce parte a corpului este implicată. Asta nu înseamnă că toate mângâierile sunt egale. Unele vor crea mai multă plăcere iubitului/iubitei decât altele. Cel mai bun profesor în acest sens este, fireşte, fiinţa pe care o iubim. De fapt, ceea ce căutaţi este chiar iubirea ei. Ea ştie mai bine ce înseamnă o mângâiere plină de dragoste. Nu insista să o mângâi în felul tău şi atunci când îţi convine ţie. Învaţă să-i vorbeşti dialectul. Iubitul/iubita poate descoperi că unele mângâieri sunt neplăcute sau enervante. Dacă vei insista cu acele mângâieri, vei comunica exact opusul iubirii, adică faptul că nu eşti sensibil la nevoile lui/ei şi că nu îţi pasă de ceea ce percepe ca plăcut. Nu face greşeala de a crede că ceea ce îţi aduce ţie plăcere aduce plăcere şi fiinţei iubite.

Mângâierile din dragoste pot fi explicite şi presupun o concentrare totală, cum ar fi, spre exemplu, frecatul pe spate sau preludiul dinaintea jocului amoros. Pe de altă parte, mângâierile iubirii pot fi implicite şi presupun doar o clipă, cum este atunci când îi pui o mână pe umăr sau îi torni ceai într-o ceaşcă sau te lipeşti de el/ea atunci când treci pe lângă el/ea prin bucătărie.

Mângâierile explicite presupun în mod clar mai mult timp acordat, nu numai în ce priveşte atingerea propriu-zisă, dar şi modalitatea de a comunica astfel iubirea fiinţei pe care o iubeşti. Dacă un masaj îi comunică fiinţei iubite un mesaj puternic de iubire, atunci timpul, banii şi energia cheltuite pentru a învăţa să devii un bun maseur vor fi bine investite. În cazul în care fuziunea amoroasă este principalul dialect al iubitului/iubitei tale, citirea sau discutarea artei iubirii fizice vor spori expresia dragostei.

Mângâierile implicite presupun timp puţin, dar multă gândire, mai ales dacă mângâierile fizice nu constituie principalul tău limbaj de iubire şi dacă nu ai crescut într-o „familie tandră”. Să staţi alături atunci când urmăriţi un film, de exemplu, nu presupune un timp suplimentar, dar poate comunica puternic iubirea ce i-o porţi. Să-ţi atingi iubitul/iubita în timp ce treci prin cameră nu presupune decât o clipă. Să vă atingeţi atunci când plecaţi de acasă şi apoi când vă întoarceţi poate însemna doar un simplu sărut rapid sau o îmbrăţişare, dar va comunica foarte mult ca mesaj de iubire fiinţei iubite.

De îndată ce descoperi că mângâierea fizică este principalul limbaj al fiinţei pe care o iubeşti, îţi poţi exprima iubirea în cele mai diferite moduri, cu condiţia să ai imaginaţie. Inventarea unor noi modalităţi şi locuri destinate mângâierilor poate fi un stimulent palpitant. Chiar dacă nu eşti genul care „mângâie pe sub masă”, s-ar putea să descoperi că acest mod de a te manifesta dă strălucire unei ieşiri în oraş. Dacă nu sunteţi obişnuiţi să vă ţineţi de mână în public, ai putea descoperi că acest gest ar putea umple rezervorul de iubire al iubitului/iubitei tale atunci când treceţi prin parcare; dacă în mod normal nu vă sărutaţi de îndată ce vă urcaţi în maşină, s-ar putea să descoperiţi că acest lucru ar putea spori cu mult plăcerea de a călători împreună cu maşina. Să-ţi îmbrăţişezi iubita înainte să plece la cumpărături poate fi nu doar o expresie a iubirii, ci un îndemn la a se întoarce mai repede acasă. Încearcă noi mângâieri în alte locuri şi lasă-ţi iubita să îţi spună dacă îi place sau nu. Nu uita, fiinţa iubită are întotdeauna utimul cuvânt, pentru că tu eşti cel/cea care urmăreşte să-i înveţe limbajul.

Trupul este pentru mângâieri

Tot  ceea ce sunt există în trupul meu. Mângâie-mi trupul şi mă vei mângâia pe mine. Dacă te distanţezi de trupul meu, te distanţezi de mine şi afectiv. În societatea noastră strânsul mâinii este o modalitate de a comunica celuilalt deschiderea şi apropierea socială. În ocaziile în care cineva refuză să dea mâna cu cineva, acesta transmite un mesaj că ceva nu este în regulă în relaţia lor. Toate societăţile au diverse modalităţi de atingere fizică pentru a-şi exprima salutul în public. Americanul s-ar putea să nu se simtă în largul lui în sistemul de tip european ce presupune îmbrăţişarea sau sărutul, numai că în Europa acestea obişnuiau să ţină loc de strânsul mâinii.
Există de asemenea, diverse modalităţi de a-i atrage pe reprezentanţii sexului opus în cazul fiecărei societăţi în parte. Într-o relaţie de iubire, însă, ceea ce este potrivit sau nepotrivit ca mângâiere este stabilit de cuplu însuşi.

Crizele şi atingerea fizică

În momentele de criză ne îmbrăţişăm aproape instinctiv. De ce? Pentru că atingerea fizică este o modalitate foarte puternică de a comunica iubirea. În momentele de criză simţim mai mult ca oricând nevoia de a fi iubiţi. Toate relaţiile de iubire trec prin momente de criză. Cel mai important lucru pe care îl poţi face pentru iubitul/iubita ta în momentele de criză este să îl/o iubeşti. Dacă principalul limbaj al iubirii fiinţei pe care o iubeşti este mângâierea fizică, nimic nu este mai important decât să o strângi în braţe când plânge. Cuvintele s-ar putea să nu conteze prea mult, dar mângâierile îi vor comunica în mod clar iubirea ta. Mângâierile pline de tandreţe vor fi ţinute minte încă mult timp după ce criza va trece. Dacă, însă nu vei reuşi să-i aduci o mângâiere în acele clipe, asta ar putea să uite foarte greu.
Din punct de vedere afectiv, persoanele pentru care mângâierea fizică este limbajul principal al iubirii, tânjesc după acest tip de afecţiune şi, la rândul lor, o acordă. O mângâiere a părului, o bătaie pe spate, ţinutul de mână, îmbrăţişatul, relaţia amoroasă – toate acestea sunt „mângâieri pline de iubire”, respectiv, liniile călăuzitoare ale acelora pentru care atingerea fizică este limbajul principal de iubire.
 

 
Citiţi şi:
Scurtă introducere în arta mângâierilor (I)
Iubiţi în fiinţa iubită esenţa sa divină, nu personalitatea sa efemeră
  yogaesoteric14 martie 2011  

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More