Londra a testat recunoașterea facială în Oxford Circus. 100.000 de persoane identificate și 4 arestați în 3 zile

Poliția Metropolitană a Londrei a dezvăluit rezultatele testelor sale cu tehnologia de recunoaștere facială efectuate în centrul Londrei, pe parcursul a trei zile în luna iulie, la Oxford Circus, intersecția dintre Regent Street și Oxford Street, care este una dintre cele mai aglomerate zone din Marea Britanie.

Operațiunea de recunoaștere facială live (LFR sau Live Facial Recognition) desfășurată de poliție a totalizat 105.066 de identificări biometrice și 4 arestări.

Majoritatea arestărilor au avut loc în prima zi, pe 7 iulie. Doi bărbați și o femeie au fost arestați după ce sistemul LFR a avertizat că sunt căutați de poliție din diferite motive: un bărbat de 28 de ani pentru agresarea unui lucrător de urgență, un alt tânăr de 29 de ani pentru deținere de droguri de clasa A și intenție de a le trafica și o femeie de 23 de ani pentru aceleași acuzații ca și al doilea. Un al patrulea identificat a reușit să fugă prin mulțime. A patra arestare a avut loc pe data de 16, dar poliția nu a raportat acuzațiile împotriva acestei persoane.

Implementarea acestei tehnologii pe străzile din centrul Londrei face parte dintr-o „operațiune pe termen mai lung în zonă pentru combaterea criminalității grave și violente”, după cum a raportat Poliția Metropolitană din Londra.

Poliţia vorbeşte despre acest sistem pe site-ul său: „camerele LFR se concentrează pe o anumită zonă; atunci când oamenii trec prin acea zonă, imaginile lor sunt transmise instantaneu către sistemul de recunoaștere facială în direct. Acest sistem conține o listă de supraveghere: o listă a infractorilor căutați de poliție și/sau instanțe, sau a celor care prezintă un risc de vătămare pentru ei înșiși sau pentru alții.”

Lipsa unei legislații specifice privind recunoașterea facială este o preocupare în Marea Britanie de ani de zile. În martie anul trecut, Comisia pentru Justiție și Afaceri Interne (JHAC) a Camerei Lorzilor a încheiat o investigație privind utilizarea tehnologiilor algoritmice avansate de către poliția din Marea Britanie și a avertizat că ar fi necesar să fie elaborată o nouă legislație pentru a controla utilizarea de către poliție a acestei tehnologii, conform Computer Weekly.

Guvernul britanic, la rândul său, a respins recomandările comisiei, asigurând că reglementările legale au deja „o rețea cuprinzătoare de verificări și echilibrări”.

Pe de altă parte, organizații civile precum Big Brother Watch au denunțat că utilizarea acestei tehnologii în stradă captează datele a mii de oameni fără acordul acestora și reamintește că recunoașterea facială a fost criticată pentru că este discriminatorie și pentru unele identificări false.

Dar Owain Richards, superintendent-șef al detectivilor pentru forța metropolitană, a declarat după prima zi a operațiunii că „este un rezultat uluitor al operațiunii și se leagă de una dintre prioritățile principale ale Poliției Metropolitane, de combatere a crimelor violente grave. Această tehnologie inovatoare, împreună cu ofițerii noștri, ne permite să găsim oameni care prezintă un risc grav pentru comunitatea noastră, astfel încât să putem păstra locuitorii Londrei în siguranță.”

Citiţi şi:
Europa construiește un imens sistem internațional de recunoaștere facială
Algoritmi, nanotehnologie, recunoaștere facială… se legitimează un sistem de supraveghere înspăimântător

 

yogaesoteric
5 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More