Lovitură grea pentru multinaționale. Se interzic șmecheriile prin care își diminuau 90% din profituri

ANAF-ul iese la încălzire. Se pun tunurile pe companiile străine

Parlamentarii liberali vor să elimine, prin lege, posibilitatea multinaționalelor de a-și externaliza profiturile din România, prin șmecheriile din prețurile de transfer. Specialiștii din domeniul fiscal ne spun că, în prezent, marile companii străine își scot din țară 90% din profituri prin contracte de servicii de management și consultanță fictive încheiate cu firmele din țările lor, fapte imposibil de dovedit, însă.

Liberalii din Parlament, susținători fervenți ai capitalului străin sau ai investițiilor străine, au elaborat, în mod surprinzător, un proiect de lege care lovește direct în multinaționale. Aceștia vor să elimine definitiv posibilitatea ca profiturile firmelor din afara țării care activează în România să scape neimpozitate, prin șmecheria prețurilor de transfer la servicii de management și consultanță, principala modalitate prin care aceste societăți își diminuează, scriptic, profiturile sau declară pierderi. Aliniatele (1)-(3) ale articolului 25 din Codul Fiscal reglementează modul în care, pentru determinarea rezultatului fiscal, unele cheltuieli sunt considerate deductibile sau deductibile limitat, deoarece sunt efectuate în scopul desfășurării activității economice. Alineatul (4) al aceluiași articol prevede categoria de cheltuieli care nu sunt deductibile, pentru că acestea ar vicia modul de determinare a rezultatului fiscal al operatorului economic, susțin parlamentarii PNL.

Chiar dacă legiuitorul a prevăzut, la litera f), o categorie de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile cu serviciile de management, consultanță, asistență sau alte servicii, prestate de o persoană situată într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informații, aceste prevederi se aplică numai în situația în care cheltuielile sunt efectuate ca urmare a unor tranzacții calificate ca fiind artificiale. În plus, textul nu oferă o arie cuprinzătoare a situațiilor și nici sancțiunea aplicabilă în care contribuabilul nu se conformează fiscal”, se arată în expunerea de motive a unui proiect de lege depus la Senat.

O eroare deliberată

Inițiatorii proiectului legislativ propun introducerea unei nedeductibilități a tuturor cheltuielilor cu serviciile de management și consultanță prestate de către persoanele afiliate, având în vedere complexitatea aplicării regulilor prețurilor de transfer în cazul unor astfel de servicii, spre deosebire de transferul de bunuri, unde prețurile de piață sunt mai ușor de determinat de către autoritatea fiscală, prin intermediul instrumentelor existente în lege, și luând în considerare riscul de transfer necontrolat al veniturilor către alte jurisdicții fiscale. Potrivit proiectului de act normativ, deducerea cheltuielilor cu serviciile de management, consultanță, asistență sau alte servicii, prestate de o persoană afiliată nerezidentă în România, pe baza unor tranzacții calificate ca fiind artificiale, reprezintă contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu dublul valorii cheltuielilor deduse. Introducerea în lege a „tranzacțiilor calificate ca fiind artificiale” reprezintă o eroare enormă, care contrazice flagrant întreaga expunere de motive, pentru că cere din nou imposibilul, adică să dovedești că serviciile prestate sunt fictive. Cu siguranță că, în Parlament, va fi sesizată și corectată enormitatea, astfel încât să fie, cu adevărat, interzisă deductibilitatea acestor servicii.

Studii de piață de zeci de milioane de euro

Dorin Modure, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Fiscală „Solidaritatea”, ne spune că este clar că nu poți dovedi faptul că aceste contracte sunt fictive și, prin eliminarea deductibilității, se rezolvă problema.

Până acum, pentru că directorul din România nu știa să conducă fabrica, cea mai simplă metodă era încheierea unui contract de management cu directorul din țara de proveniență a companiei străine. Și atunci se făcea o factură de 100.000 de euro pe lună sau mai mult, în funcție de interes, și se duceau banii acolo. Și cum puteai să spui tu, ca inspector fiscal, că nu s-a făcut managementul? Tranzacțiile astea fictive sunt foarte greu de dovedit, chiar imposibil. De aceea măsura de a elimina deductibilitatea este foarte bună, pentru că elimină cauza. Prin contractele de consultanță, marketing și management se scot în afara țării 90% din profiturile companiilor străine. Veneau și spuneau că și-au făcut un studiu de piață și umflau o factură de 10 milioane de euro. Tocmai de aceea, singura modalitate de a stopa mutarea profiturilor din România în alte state este o legiferare a regimului deductibilităților, dar foarte clară și cuprinzătoare”, a declarat Dori Modure, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Fiscală „Solidaritatea.”

Citiți și:
Ilie Șerbănescu intervine tranșant în scandalul multinaționalelor care „plătesc” zero impozite. Soluția propusă de economist
Multinaționale din România intră în campania internațională pentru egalitatea de gen, homosexualism și transsexualism alături de instituții ale statului însărcinate cu protecția copilului

 

yogaesoteric
26 octombrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More