MAE chinez: Pentru a-și menține hegemonia, SUA monopolizează de mult timp definiția „democrației”, instigând la diviziune și la confruntare
Ministerul chinez de Externe a vorbit, într-un raport publicat pe pagina de internet, despre incitarea la confruntare și conflict în numele democrației. Documentul, intitulat sugestiv Starea democrației în SUA: 2022, subliniază că SUA monopolizează de mult timp definiția democrației pentru a servi scopurilor sale.
„Democrația este o valoare comună a umanității și nu este normal să fie folosită ca un instrument pentru a promova agenda geopolitică sau pentru a contracara dezvoltarea și progresul uman. Cu toate acestea, pentru a-și menține hegemonia, SUA monopolizează de mult timp definiția «democrației», instigând la diviziune și la confruntare în numele democrației și subminând sistemul internațional centrat pe ONU și ordinea internațională susținută de dreptul internațional”, precizează Ministerul chinez de Externe.
Oficialii chinezi subliniază că, de la izbucnirea sa la începutul anului 2022, criza ucraineană a afectat puternic economia țării și mijloacele de subzistență ale populației sale. În octombrie 2022, Banca Mondială a publicat un raport care sugera că Ucraina ar avea nevoie de cel puțin 349 de miliarde de dolari, adică de 1,5 ori mai mult decât producția economică totală a țării pentru întregul an 2021, pentru a se reconstrui după război.
„SUA au văzut criza ucraineană ca pe o oportunitate profitabilă. În loc să ia măsuri care să ducă la încetarea ostilităților, SUA au continuat să alimenteze flăcările și au făcut o avere uriașă din afacerile de război, inclusiv din industria de armament și din sectorul energetic. Statele Unite au descris furnizarea de arme către Ucraina ca fiind o acțiune de susținere a «democrației împotriva autoritarismului». Un raport din 2022 din iulie al Centrului pentru Prognoză Strategică din Serbia a subliniat faptul că SUA a considerat atacul Rusiei din 1999 asupra Groznîi, capitala Ceceniei, drept o crimă, dar a numit eliberare o operațiune americană similară din Fallujah, un oraș irakian cu o mărime apropiată de Groznîi. Așa-zisa democrație americană a fost deturnată de mult timp de grupurile de interese și de capital și a adus instabilitate și haos în lume”, punctează Ministerul chinez de Externe.
Iar acesta este doar un exemplu, ele fiind mult mai numeroase.
Ministerul chinez de Externe amintește recentul fapt din august 2022, când președintele de atunci al Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a efectuat o vizită provocatoare în regiunea chineză Taiwan, fără a ține cont de opoziția fermă și de reprezentările serioase ale Chinei.
„A fost o provocare politică majoră care a actualizat contactul oficial dintre SUA și Taiwan și a agravat tensiunile din strâmtoarea Taiwan. Cu toate acestea, Pelosi a susținut că vizita «onorează angajamentul de nezdruncinat al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan». Miezul vizitei provocatoare a lui Pelosi nu este legat de democrație, ci de suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Acțiunea SUA nu a fost în niciun caz apărarea sau conservarea democrației, ci provocarea și încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Chinei. Falsitatea lui Pelosi a fost insuportabilă chiar și pentru unii politicieni americani. Congresmanul republican Marjorie Greene a provocat-o pe Pelosi, spunând că «americanii s-au săturat de o femeie obsedată de propria putere pe care o deține de zeci de ani, în timp ce întreaga noastră țară se prăbușește»….… Ajunge cu acest fals curaj care apără democrația”, au punctat oficialii Ministerului chinez de Externe.
Pe această cale, diplomații chinezi au subliniat că, la nivelul comunității internaționale, se vede tot mai clar ce fel de abordare au Statele Unite ale Americii și au argumentat afirmația prin alte exemple:
„Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a scris că SUA, în calitate de «mare preot» autoproclamat, a făcut ravagii în întreaga lume sub masca «democrației adevărate» și s-a folosit de bani, aliați și arme de înaltă clasă pentru a-și impune în mod crud voința.
Un articol publicat pe Ahram Online, un site de știri egiptean, susținea că «liberalismul» și «democrația» au devenit o ideologie înarmată pe care SUA o folosesc pentru a destabiliza alte țări, pentru a le delegitima guvernele și pentru a interveni cu forme de inginerie sociopolitică care se întoarce adesea împotriva lor în moduri drastice.
Nimic din toate acestea nu are de-a face cu liberalismul, democrația și libertatea pe care SUA pretind că le promovează. Președintele Partidului valurilor populare indoneziene, Anis Matta, a subliniat că istețimea americană face din alte țări un câmp de luptă.
Sentimentul anti-China și polarizarea din Indonezia sunt, de asemenea, opera Americii. Musulmanii este necesar să înțeleagă aceasta”, au explicat diplomații chinezi.
Citiți și:
China: Toată absurditatea din spatele războaielor sau modul în care SUA minte pentru a manipula opinia publică
Cât timp pot continua politicienii și mass-media din SUA să joace un „număr dublu”?
yogaesoteric
14 iulie 2023