Maia Sandu, pe făraș. Vot zdrobitor împotriva guvernării dezastruoase
Înfrângere usturătoare pentru președintele Republicii Moldova
Moldovenii de peste Prut s-au trezit și au votat masiv cu opoziția, punând la zid partidul Maiei Sandu. Doar 28% dintre voturi a obținut candidatul PAS la Primăria Capitalei Republicii Moldova, în condițiile în care Maia Sandu a închis tot ce însemna mass-media critică la adresa guvernării și a interzis partidelor din opoziție să candideze la alegerile locale. Derapajul democratic, susținut de Bruxelles, nu a avut efectul scontat, în condițiile unei sărăciri fără precedent a populației.
Moldovenilor le este dor de sărăcia de dinainte de Maia Sandu. Și asta pentru că politica de ură furibundă la adresa Federației Ruse, de ale cărei resurse țara era dependentă, i-a aruncat într-o sărăcie și mai cruntă, în care, efectiv, nu mai pot supraviețui.
Această „soră” a lui Zelenski a pornit un război declarativ agresiv împotriva Federației Ruse, aproape făcând ca statul să devină, în mod aberant, parte beligerantă a conflictului din Ucraina, în loc să-și păstreze statutul de neutralitate față de un război care nu îi aparținea. Protestele din Republica Moldova, pe fondul unei nemulțumiri majore a populației, au fost aruncate pe seama dezinformării ruse și au fost stârpite în forță. Aversiunea împotriva guvernării partidului Maiei Sandu a crescut însă, iar măsurile de anihilare a mass-media nu au avut niciun efect. Încă de anul trecut, președintele Republicii Moldova a desfășurat o adevărată cruciadă împotriva presei neaservite, derapând periculos de la regulile democratice.
Orice voce critică la adresa guvernării și a Maiei Sandu era imediat suprimată, pe motiv că ar fi fost finanțată de rușii care urmăreau destabilizarea țării și răsturnarea ordinii democratice. Primul val al suprimării a avut loc la sfârșitul anului 2022, când Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 şi Orhei TV, principalele posturi TV din Republica Moldova, au fost interzise. Deși angajații acestor posturi s-au plâns la Bruxelles, reclamând derapajul fără precedent de la statul de drept, Comisia Europeană a sfârșit prin a felicita Guvernul Republicii Moldova pentru lupta sa cu oligarhii.
A doua epurare
Cu șase zile înaintea alegerilor locale, care s-au desfășurat pe 5 noiembrie 2023, autoritățile din Republica Moldova au decis să sisteze alte șase posturi TV pe perioada stării de urgență, perioadă care va dura, după cum se vede, tot mandatul guvernării PAS și a președintelui Maia Sandu. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Totodată, au fost blocate și 31 portaluri web, dispărând orice canal critic la adresa conducerii Republicii Moldova.
„Toate aceste posturi de televiziune, conform explicațiilor Guvernului și CSE (Comisia pentru Situaţii Excepţionale), sunt finanțate din bani ilegali și, respectiv, se ocupă de propagandă și dezbinare, ori nu despre asta este presa. Presa este necesar să asigure informarea corectă și obiectivă. Este de râsul găinilor că Federația Rusă, care a alungat sau a închis toată presa liberă, vine să ne dea lecții de democrație. Pe noi ne interesează opiniile comunității internaționale și ale cetățenilor noștri și dacă vedeți, în clasamentele internaționale, Republica Moldova arată mult mai bine decât Federația Rusă și chiar unele state din UE când vine vorba de libertatea presei. Noi ținem la liberarea de exprimare. Toți cetățenii din Republica Moldova pot să audă cum de dimineață până seara oricine critică guvernarea, ceea ce nu veți auzi în Federația Rusă. Noi nu luăm lecții de democrație de la Kremlin”, a declarat Maia Sandu.
Efect de bumerang
Măsurile disperate ale conducerii Republicii Moldova au avut, iată, un efect de bumerang. Rezultatele voturilor de la alegerile locale arată o zdrobire a partidului aflat la guvernare. În Capitală, care dă tonul votului general, Ion Ceban, actualul primar, sabotat din toate părțile de Guvernul PAS, a câștigat detașat alegerile, cu peste 50% din voturi, contracandidatul său obținând doar 28%. Mai mult, toate candidaturile depuse de Partidul Politic „Şansa” la alegerile locale din 5 noiembrie 2023 din Republica Moldova au fost anulate. Premierul Dorin Recean a explicat că decizia a fost adoptată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, „în baza faptului că au fost identificate activităţi de influenţare a proceselor electorale pe teritoriul ţării în scopul promovării intereselor statului străin Federaţia Rusă, prin intermediul unui grup criminal organizat, condus de cetăţeanul Ilan Şor, prin Partidul Politic Şansa”. Localități întregi s-au trezit, astfel, fără candidați, ulterior desfășurându-se un alt tur al alegerilor locale. De precizat că, în iunie 2023, Partidul Șor a fost scos în afara legii, cu ajutorul Curții Constituționale din Republica Moldova.
Citiți și:
Opinie. Dan Diaconu: „Misiunea Maiei Sandu este aceea de a integra Moldova în Ucraina”
Joaca de-a războiul
yogaesoteric
6 ianuarie 2024