Majoritatea statelor membre UE vor interzicerea neîntârziată a culturilor de organisme modificate genetic
Statele membre ale Uniunii Europene nu par dornice să le deschidă poarta marilor companii din sectorul agricol, precum Monsanto sau Dow, specializate în domeniul culturilor de organisme modificate genetic.
Mai mult de jumătate din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene şi-au manifestat opţiunea de a interzice controversatele culturi de organisme modificate genetic (OMG), aşteptând pentru aceasta aprobarea autorităţilor europene de reglementare, relatează Bloomberg, citat de Agerpres.
Până în prezent, 19 state membre UE au cerut ca pe o parte sau pe întreg teritoriul lor să fie interzise culturile de OMG. Potrivit unui act normativ adoptat în luna martie de Consiliul European, ţările membre ale Uniunii au dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic pe teritoriul lor.
Solicitările ţărilor care optează pentru interzicere trebuie comunicate marilor companii din sectorul agricol, precum Monsanto sau Dow, pentru a putea opri cultivarea organismelor modificate genetic autorizate deja în Uniunea Europeană sau care sunt în mijlocul procesului de autorizare.
„Aşa cum arată numărul de cereri din partea statelor membre, guvernele naţionale folosesc această legislaţie pentru a avea un rol mai important în deciziile privind cultivarea teritoriilor lor”, se arată într-o declaraţie a Comisiei Europene publicată la începutul lunii octombrie.
Ţările care şi-au exprimat opţiunile privind culturile de OMG sunt: Austria, Belgia (în regiunea Valonia), Bulgaria, Croaţia, Cipru, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia şi Marea Britanie (în Scoția, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord), arată datele Comisiei Europene.
În România, după ce Comisia a permis ţărilor să determine singure ce vor să facă, lobby-ul marilor producători de OMG a început, cu ajutorul politicienilor din Parlament, o campanie pentru a permite cultivarea organismelor modificate genetic în România.
În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat şi în prezent: soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto.
Care este poziţia României
„Toţi fermierii români îşi doresc să cultive soia modificată genetic după ce vom avea aprobarea din partea organismelor europene şi internaţionale, însă trebuie făcută şi o dezbatere la nivelul societăţii”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
Declaraţiile ministrului au avut loc în contextul în care România ar fi trebuit să comunice Comisiei Europene, până pe 2 octombrie, dacă va interzice sau va aproba cultivarea organismelor modificate genetic.
„Este o discuţie pe care o vom dezvolta în viitor, pentru că va rămâne, cel mai probabil, aşa cum spune şi Comisia Europeană, la latitudinea fiecărui stat membru dacă introduce sau nu organisme modificate genetic. În România, nu avem decât cultura porumbului MON810, care se află doar pe suprafeţe extrem de reduse. Din câte ştiu, doar un institut o mai foloseşte în momentul de faţă. Ca atare, sigur că e un termen, până pe data de 2 octombrie, să transmitem Comisiei dacă interzicem culturile modificate genetic, dar noi avem doar acest porumb pe suprafeţe restrânse, deci nu avem de ce să notificăm Comisia Europeană.
Sigur, în momentul în care vom avea soia modificată genetic, aprobată de organismul european şi internaţional, atunci vom avea o dezbatere publică. Eu ştiu deja răspunsul fermierilor. Toţi fermierii, toţi cercetătorii îşi doresc această cultură. Sigur că există o dezbatere pe care trebuie să o facem la nivelul societăţii, pentru că sunt foarte multe ONG-uri care militează împotriva culturilor de organisme modificate genetic. Vom vedea la momentul respectiv. Trebuie să facem o discuţie amplă şi vom avea şi societatea pregătită”, a declarat Daniel Constantin.
În ceea ce priveşte importurile de soia modificată genetic, ministrul Agriculturii a recunoscut că vin cantităţi semnificative de şrot de soia modificată genetic de pe continentul american, însă acest lucru este permis de legislaţia europeană.
Organismele modificate genetic produc mutaţii ale culturilor adiacente şi afectează masiv populaţiile de albine, fluturi şi alte insecte, lucru care a determinat multe ţări să permită importurile de OMG pentru consum, dar nu şi cultivarea lor.
Sursa: epochtimes-romania.com
Citiți și:
Manevrele de culise ce au permis organismelor modificate genetic să «intre ca-n brânză» în România
Pericol! Seminţe sterilizate au început să fie împărţite gratuit prin satele Moldovei
yogaesoteric
31 octombrie 2015