Mănâncă, posteşte şi trăieşte mai mult

Tuturor ne place viaţa. Prin urmare, dorinţa de a trăi cât mai mult este cât se poate de legitimă. Dar vedem la cei în vârstă că, odată cu trecerea timpului, vivacitatea diminuează, memoria slăbeşte, vederea se deteriorează, ca să nu mai vorbim de diferitele boli cronice care pot apare. Ceea ce am vrea cu toţii ar fi să trăim atât cât este necesar de mult, cât mai mult, dar într-o stare de sănătate perfectă, cu o integritate fizică foarte bună, cu tonus, vigoare şi entuziasm.

Există o vârstă cronologică a organismului, care arată timpul scurs de la momentul naşterii până la un anumit moment, şi o vârstă biologică, care arată cât de „uzat” este organismul la momentul respectiv. Îmbătrânirea, aşa cum o ştim, se însoţeşte de această „uzură” a trupului, reflectată sub forma diferitelor disfuncţionalităţi sau a bolilor cronice aşa-zis „specifice” înaintării în vârstă. Încetinirea şi chiar stoparea procesului de îmbătrânire înseamnă de fapt menţinerea unei vârste biologice tinere, în ciuda avansării în vârsta cronologică.

Studii realizate în diferite ţări pe oameni din generaţii care au suferit de foamete într-o anumită perioadă a vieţii au arătat că aceştia au trăit considerabil mai mult decât cei din aceleaşi generaţii care au mâncat normal sau chiar au făcut excese. Aşadar, scăderea aportului caloric zilnic ar fi un prim factor pentru creşterea speranţei de viaţă, a vârstei cronologice.

Un alt factor care se pare că influenţează funcţionalitatea trupului este IGF-1, insulin-like growth factor 1 – factorul de creştere asemănător insulinei. S-a observat că nivelul crescut al IGF-1, la adult, indică îmbătrânire biologică sau existenţa riscului de a face cancer sau alte boli. Producerea acestui factor de către organism este susţinută de aportul proteic zilnic. Postul negru sau cel aşa-zis incomplet, prin reducerea aportului proteic, face ca nivelul IGF să diminueze, împreună cu vârsta biologică şi cu riscul de a face cancer. De asemenea, postul alimentar conduce la scăderea glucozei şi a colesterolului în sânge, ceea ce face să se diminueze riscul de diabet zaharat şi boli cardiovasculare.

S-a observat că postul alimentar ajută foarte mult nu doar la reducerea aportului caloric şi proteic şi, prin aceasta, la reîmprospătarea sistemului metabolic al trupului, ci şi la eliminarea riscului de ne îmbolnăvi de diferite boli care sunt pe primele locuri în lume în prezent ca şi cauze de deces – bolile cardiovasculare, cancerul şi diabetul zaharat. Cu alte cuvinte, postul ajută la scăderea gradului de „uzură” al trupului şi, implicit, a vârstei biologice.
În acest sens, vă recomandăm să vizionați documentarul Eat, fast and live longer (Mănâncă, postește și trăiește mai mult) prezentat de Michael Mosley, care ne arată într-un mod foarte atractiv paşii făcuţi de el pentru a descoperi această modalitate simplă şi adecvată de prelungire a vieţii într-un mod armonios şi într-o stare de sănătate foarte bună – postul alimentar.

Documentarul (cu traducere în limba română) poate fi descărcat aici.


Citiţi şi:

Singura metodă sigură, perfect naturală și gratuită de prelungire a vieţii este postul sau, altfel spus, înfometarea, afirmă medicii 
Mitul tinereţii fără bătrâneţe în lumina noilor descoperiri ştiinţifice

 


yogaesoteric
31 mai 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More