Mango, regele fructelor – savuros și vindecător
Aromat, onctuos și suculent, deliciosul mango este considerat „regele fructelor”. Pe lângă răsfățul culinar pe care ni-l oferă, el are și numeroase proprietăți benefice și curative. S-a descoperit că reduce efectele adverse ale regimurilor alimentare nesănătoase, distruge depunerile adipoase, încetinește dezvoltarea cancerului mamar la șoareci și favorizează tranzitul intestinal la oameni, calmând inflamațiile post-constipație.
Într-un studiu derulat la Universitatea din Oklahoma, s-a descoperit că fructul tropical bogat în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți reduce acumularea în greutate a șoarecilor cu dietă bogată în grăsimi, atunci când aceștia consumă pulpă uscată, congelată de mango. Cu alte cuvinte, fructul accelerează metabolizarea grăsimilor, ceea ce sugerează că o dietă abundentă în mango ar putea preveni obezitatea și afecțiunile asociate ei. Obezitatea afectează sute de milioane de oameni în toată lumea și crește riscul pentru diabet, afecțiuni cardiace, cancer și atac cerebral.
Un studiu realizat de toxicologul Matt Nemec, de la Universitatea A&M din Texas, a identificat în mango un polifenol denumit pirogalol, un metabolit microbian al galotaninului, care suprimă proliferarea cancerului mamar la șoareci. Întrucât, conform estimărilor, unul din zece cancere nou diagnosticate este mamar, cercetările în sensul descoperirii unor noi opțiuni de tratament pentru această cumplită maladie sunt foarte importante. Polifenolii sunt clasificați ca antioxidanți a căror principală acțiune este anihilarea radicalilor liberi, demonstrându-se că au și proprietăți anticancerigene, fără a avea însă efectele secundare ale medicamentelor.
Cercetări anterioare au corelat compușii antioxidanți din mango și cu reducerea riscului de cancer intestinal și de prostată, precum și a leucemiei.
Consumul de mango are o acțiune reglatoare a tranzitului intestinal, ameliorând totodată efectele nefaste asociate constipației cronice. Comparativ cu fibrele alimentare, pe lângă favorizarea evacuării intestinale, fructul de mango a redus producția de endotoxine, a redus inflamația și a sporit concentrația de acizi grași volatili, toate aceste elemente contribuind la sănătatea intestinală și generală.
Tot consumarea acestui fruct scade nivelul de colesterol, curăță pielea, crește acuitatea vizuală și digestia și poate îmbunătăți chiar și viața sexuală.
Arborele de mango crește în India și în sud-estul Asiei și fiecare parte a lui este întrebuințată într-un fel sau în altul. Fructul de mango are în general un gust dulce, deși atât gustul cât și textura pulpei variază în funcție de zona geografică din care provine. Unele fructe au o textură moale și cărnoasă, în timp ce altele sunt mai ferme și mai fibroase.
Citiţi şi:
Mango – Fructul fericirii
Avocado stopează dezvoltarea celulelor canceroase și protejează cordul
yogaesoteric
9 iulie 2016