Manifestații pro-Palestina în marile campusuri universitare din America. Zeci de arestări în rândul protestatarilor
Mai multe manifestații pro-palestiniene au avut loc în campusurile universitare din America. Poliția newyorkeză a arestat la sfârșitul lunii aprilie zeci de manifestanți pro-palestinieni ascunși într-o clădire academică din campusul Universității Columbia și a îndepărtat o tabără de protest pe care școala Ivy League a încercat să o desființeze timp de aproape două săptămâni, transmite Reuters.
La scurt timp după ce poliția s-a deplasat în campus, președinta Universității Columbia, Minouche Shafik, a dat publicității o scrisoare în care a cerut ca poliția să rămână în campus cel puțin până la 17 mai ‒ la două zile după absolvire ‒ „pentru a menține ordinea și a se asigura că taberele nu sunt restabilite”.
În decurs de trei ore, campusul a fost curățat de protestatari, a declarat un purtător de cuvânt al poliției, adăugând că au fost efectuate „zeci” de arestări.
La începutul operațiunii poliției, în jurul orei 21.00 ET, mulțimi de polițiști cu cască au mărșăluit în campusul de elită din partea superioară a Manhattanului, un punct central al mitingurilor studențești care s-au extins la zeci de școli din SUA, exprimând opoziția față de războiul Israelului în Gaza.
„Îl evacuăm”, au strigat ofițerii de poliție.
La scurt timp după aceea, un șir lung de ofițeri a urcat în Hamilton Hall, o clădire academică în care protestatarii au pătruns și au ocupat-o în primele ore ale dimineții de 30 aprilie. Polițiștii au intrat pe o fereastră de la etajul al doilea, folosind un vehicul de poliție echipat cu o scară.
Studenții care se aflau în fața sălii au huiduit poliția cu strigăte de „Rușine, rușine!”.
Polițiștii au fost văzuți încărcând zeci de deținuți într-un autobuz, fiecare cu mâinile legate la spate prin legături zip, întreaga scenă fiind luminată de luminile intermitente roșii și albastre ale vehiculelor de poliție.
„Palestina liberă, liberă, liberă, liberă!”, au scandat protestatarii în fața clădirii. Alții au strigat „Lăsați studenții să plece”.
„Columbia va fi mândră de acești studenți peste cinci ani”, a declarat Sueda Polat, unul dintre studenții negociatori pentru Columbia University Apartheid Divest, coaliția de grupuri studențești care a organizat protestele.
Ea a declarat că studenții nu reprezintă un pericol și a cerut poliției să se retragă, vorbind în timp ce ofițerii îi strigau ei și altora să se retragă sau să părăsească campusul.
Revendicări de protest
Protestatarii de la Columbia au cerut trei revendicări: dezinvestirea de la companiile care sprijină guvernul Israelului, o mai mare transparență în finanțele universității și amnistie pentru studenții și profesorii sancționați disciplinar din cauza protestelor.
Președintele Shafik a declarat recent că Universitatea Columbia nu va renunța la finanțele din Israel. În schimb, s-a oferit să investească în sănătate și educație în Gaza și să facă mai transparente participațiile de investiții directe ale Columbia.
În scrisoarea sa publicată la data de 30 aprilie, Shafik a declarat că ocupanții de la Hamilton Hall au vandalizat proprietatea universității și au încălcat proprietatea publică, iar protestatarii din tabără au fost suspendați pentru încălcarea proprietății publice. Anterior, universitatea a avertizat că studenții care au luat parte la ocuparea Hamilton Hall riscă să fie exmatriculați academic.
Ciocniri violente au izbucnit la data de 1 mai și în campusul Universității California din Los Angeles (UCLA) între protestatari pro-palestinieni și un grup de contramanifestanți, potrivit unei transmisiuni video în direct furnizate de un post de televiziune american.
Ziarul studențesc Daily Bruin de la UCLA a declarat că susținători ai Israelului au încercat să dărâme o tabără de protest pro-palestinian din campusul universitar.
Poliția a răspuns la cererea de sprijin a cancelarului UCLA, Gene Block, a declarat Zach Seidl, viceprimarul pentru comunicare al Los Angelesului, pe X.
Atacul din 7 octombrie asupra sudului Israelului de către militanții Hamas din Gaza și ofensiva israeliană care a urmat asupra enclavei palestiniene au declanșat cea mai mare revărsare de activism studențesc din SUA de la protestele antirasiste din 2020.
Imagini aeriene ale postului de televiziune KABC, afiliat ABC, au arătat oameni care mânuiau bâte pentru a ataca scândurile de lemn ridicate ca baricadă improvizată pentru a proteja protestatarii pro-palestinieni, unii dintre ei ținând pancarte sau umbrele.
Citiți și:
Măcel făcut de sioniști în Gaza: 33.000 de civili decedați, foamete, boli, ostatici captivi, război în escaladare, societate divizată
ONU: În Gaza, în 4 luni, au fost uciși mai mulți copii decât în războaiele din toată lumea în ultimii 4 ani
yogaesoteric
13 mai 2024