Mare atenție! Deputaţii au dat mână liberă băncilor să confişte depozitele
Parlamentul României a aprobat, pe 11 noiembrie 2015, proiectele de lege care dau mână liberă băncilor să confişte depozitele negarantate.
Graba deputaţilor vine în contextul în care ţara noastră va fi obligată să plătească penalităţi pentru fiecare zi de întârziere până la transpunerea integrală a Legii privind rezoluţia bancară, ce presupune inclusiv aplicarea bail-in-ului (procedură care prevede inclusiv confiscarea depozitelor negarantate, pentru salvarea băncilor cu probleme).
Comisia Europeană anunțase cu o săptămână în urmă că a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la netranspunerea legislaţiei privind redresarea şi rezoluţia bancară (BRRD) de către Luxemburg, Polonia, Republica Cehă, România, Suedia şi Ţările de Jos, precizând: „Sesizarea Curţii implică cel puţin impunerea unei penalităţi zilnice cu titlu cominatoriu până când se realizează transpunerea integrală.
Cuantumul acestor sancţiuni este calculat în aşa fel încât să se ia în considerare capacitatea de plată, durata şi gradul de gravitate a încălcării normelor de către statul membru în cauză. Comisia poate decide să retragă această cauză în condiţiile în care un stat membru pune în aplicare normele UE respective”.
Potrivit specialiştilor din domeniul juridic, Comisia Europeană este îndreptăţită să aplice astfel de penalităţi.
Ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici a declarat că proiectul de lege privind rezoluţia bancară se afla în Parlament cu recomandare de aprobare în regim de urgenţă, adăugând că în plus fusese transmis un nou document către parlamentari, care viza aprobarea de urgenţă a reglementărilor în cauză.
Data limită pentru transpunerea acestor norme în dreptul naţional a fost 31 decembrie 2014. La data de 28 mai 2015, Comisia Europeană a trimis un aviz motivat unui număr de 11 state membre ale UE, solicitându-le să transpună BRRD. Întrucât în şase state membre ale UE noile norme nu au fost transpuse integral, Curtea a fost sesizată cu privire la nerespectarea acestei obligaţii de către statele în cauză.
Neimplementarea legii care prevede şi aplicarea bail-in-ului pentru salvarea băncilor cu probleme riscă să pună sub semnul întrebării credibilitatea Uniunii Bancare, au declarat unele surse europene la finalul anului 2015. Ţara noastră se află printre statele împotriva cărora CE a deschis procedura de infringement pentru netranspunerea Directivei 2014/59/UE.
Ministerul român de Finanţe a transmis spre dezbatere Parlamentului un proiect legislativ realizat de Banca Naţională a României (BNR), care priveşte crearea unui Fond de rezoluţie bancară.
Analistul economic Ionel Blănculescu este de părere că un astfel de proiect legislativ nu a fost aprobat până acum pentru că ar fi neconstituţional, acesta urmând să vizeze şi aplicarea bail-in-ului. Referitor la procedura bail-in-ului, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, a precizat la începutul lunii iunie 2015: „Textul transmis de Banca Centrală către MFP nu face altceva decât să transpună prevederile europene. Trebuie să înţelegem că nu BNR impune aplicarea bail-in-ului, printre soluţiile de salvare a băncilor cu probleme, ci Uniunea Europeană cere acest lucru”.
Acţionarii instituţiei supuse rezoluţiei vor fi primii care vor suporta pierderile, creditorii respectivei bănci suportând pierderi ulterior acţionarilor, în conformitate cu ordinea priorităţii creanţelor acestora din cadrul procedurii de insolvenţă, cu excepţia cazului în care, în prezenta lege, se prevede în mod expres altfel, iar persoanele fizice şi juridice care au contribuit la ajungerea în stare de dificultate majoră a instituţiei supuse rezoluţiei sunt trase la răspundere potrivit legii civile sau penale.
Citiți și:
Comisia Europeană a decis să se înfrupte din banii populaţiei
Atenţie mare! De ce se grăbeşte Uniunea Europeană să implementeze mecanismul de «bail in»?
Este acesta «începutul sfârșitului»? Băncile regionale din SUA au început să se clatine, raportând pierderi din cauza căderii prețurilor la energie
yogaesoteric
4 martie 2016