Marile corporaţii exploatează imigranţii

Programul „lucrătorilor invitaţi,” un sistem de sclavie modernă  

de Mihai Vasilescu



Peste 12 milioane de imigranţi ilegali, forţaţi de sărăcie şi şomaj să îşi părăsească ţara natală, trăiesc astăzi în SUA. Aceştia reprezintă o importantă sursă de muncă ieftină pentru economia americană, în domenii precum construcţiile, textilele, agricultura şi serviciile. Administraţia Bush a propus recent un aşa-numit „Program al lucrătorilor invitaţi”, menit chipurile să le îmbunătăţească condiţia. Acesta nu înlătură cu nimic numeroasele abuzuri la care imigranţii sunt supuşi, ci din contră creează condiţii propice pentru marile corporaţii de a continua să îi exploateze. „Lucrătorii invitaţi” primesc în continuare salarii de mizerie, nu beneficiază de măsuri de protecţie socială, sunt ţinuţi în adevărate lagăre de muncă, în timp ce companiile americane îşi asigură profituri uriaşe pe baza unor cheltuieli minime cu personalul. Produsele acestora sunt apoi vândute la preţuri de dumping în ţări sărăce, subminând economia şi agricultura autohtonă şi obligând astfel alte persoane să fugă de sărăcie şi să devină „lucrători invitaţi” în ţări bogate precum SUA.


Tratatele comerciale, o modalitate de a asigura mână de lucru ieftină pentru SUA

O mare parte din imigranţii ilegali din SUA provin din Mexic. Semnarea în 1992 între Mexic, SUA şi Canada a „Tratatului de Comerţ Liber din America de Nord” (NAFTA) a dus inevitabil la sărăcirea populaţiei şi creşterea şomajului în Mexic. NAFTA prevede printre altele înlăturarea tuturor taxelor vamale pentru importul de produse nord-americane, condiţii preferenţiale pentru implementarea serviciilor nord-americane, liberalizarea investiţiilor, modificarea regulilor concurenţei, proprietăţii intelectuale şi măsurilor de protecţie a mediului.

Zona NAFTA acoperă o suprafaţă de 21,3 milioane km² şi o piaţă de 375 milioane de consumatori, cu perspectiva extinderii spre sudul continentului american. Sufocaţi de produsele agricole importate din SUA, milioane de fermieri mexicani au dat faliment. Între 2000 şi 2005 în Mexic au dispărut 900 000 de locuri de muncă în mediul rural. Frontul Naţional al Fermierilor (National Campesino Front), una din cele mai mari organizaţii de profil din America de Sud estimează că până în 2006 două milioane de fermieri au fost nevoiţi să părăsească zona NAFTA. În 1994, conform rapoartelor Departamentului Agriculturii, SUA a exportat produse agricole în valoare de 4,59 miliarde de dolari în Mexic. În doi ani această sumă crescuse cu 114%, ajungând  la 9,85 miliarde de dolari.

Creşterea ratei şomajului, a sărăciei, speranţa unor salarii mai bune în SUA, unde cererea de mână de lucru este foarte mare i-au determinat pe milioane de mexicani să emigreze către nord. În epoca competiţiei globale cheia succesului constă în reducerea costurilor de producţie. Cum cele mai însemnate cheltuieli sunt cele legate de personal, marile corporaţii au văzut în angajarea de imigranţi soluţia ideală la această problemă. Numărul lor tot mai mare, incertitudinea statutului într-o ţară străină, disperarea de a-şi găsi un loc de muncă, acceptarea unor salarii situate mult sub cele cerute de cetăţenii americani fac din ei victimele sigure ale exploatării.
 
Raiduri împotriva a zeci de mii de imigranţi prezentate ca acţiuni de prevenire a terorismului

În anul 1986 Congresul american a elaborat Legea privind Controlul şi reforma imigraţiei. Aceasta împiedica firmele să angajeze persoane fără documente de imigrare valide. Cu toate acestea, mulţi angajatori au făcut astfel de angajări la negru şi niciunul nu a fost sancţionat. În schimb, legea a fost utilizată împotriva imigranţilor care îşi căutau de lucru, aceştia fiind imediat arestaţi şi închişi în centre speciale dacă erau prinşi lucrând.

Măsurile împotriva imigranţilor au devenit şi mai drastice în anii 2000. Înainte de evenimentele din 11 septembrie 2001, Serviciul American pentru Controlul Imigraţiei şi Normelor Vamale (Immigration Customs Enforcement – ICE) a realizat adevărate raiduri în companii şi locuinţe pentru a-i vâna pe imigranţii ilegali. Într-un mod bizar, ICE a justificat aceste raiduri ca fiind acţiuni de prevenire a terorismului. Peste 13000 de persoane au fost ridicate de la locurile de muncă sau din casele în care locuiau şi duse în centre de detenţie a imigranţilor. Un raport din ianuarie 2006 realizat de către Inspectoratul general al Departamentului pentru Siguranţa Publică arată că acestea sunt veritabile lagăre de concentrare unde au loc frecvente încălcări ale legilor federale. Suprapopularea şi condiţiile insalubre pun în pericol sănătatea şi siguranţa celor care sunt duşi acolo.  

Adevăratul scop al acestor raiduri a fost însă să pregătească terenul pentru ca imigranţii, speriaţi de perspectiva închiderii într-un astfel de centru, să accepte mai uşor noul statut de „lucrător invitat”, care este sinonim cu cel de persoană exploatată.

Programul lucrătorilor invitaţi nu rezolvă problemele imigranţilor, ci pe cele ale corporaţiilor

Prezentat ca fiind o măsură de protecţie a imigranţilor, „Programul lucrătorilor invitaţi” a fost propus de Bush la sugestia unui  grup de lobby constituit din 22 de mari corporaţii dornice să îşi reducă cheltuielile cu personalul. Alături de acestea, din „Coaliţia lucrătorilor imigranţi” (Essential Worker Immigrations Coalition – EWIC) face parte şi Camera de comerţ a SUA. Prin acest program, administraţia americană a instituit un sistem favorabil corporaţiilor, care se asigură că imigranţii rămân în SUA o categorie vulnerabilă la exploatare. Departe de a fi o măsură de protecţie socială, programul face parte din politica comercială americană. Congresul dezbate deja încheierea unor noi tratate de liber schimb cu Corea de Sud, Peru, Panama şi Columbia, care vor asigura după acelaşi principiu ca şi în Mexic, un nou val de imigranţi.

În 2006, milioane de imigranţi au organizat proteste împotriva acestui program  în mai multe oraşe ale SUA. Prin acţiunea lor au dorit să arate ce se poate petrece dacă imigranţii nu merg o zi la lucru. „Vrem să demonstrăm că economia americană nu poate funcţiona fără noi. Imigranţii reprezintă coloana vertebrală a economiei americane, aceasta nu ar fi la fel de înfloritoare în absenţa acestor oameni care sunt dispuşi să muncească pentru salarii foarte mici”, au spus reprezentanţii lor.

Presa corporatistă a scris multe articole despre raidurile asupra imigranţilor, dar nimic despre miza corporatistă a „Programului de lucrători invitaţi”, propus de Bush. Acesta a fost prezentat peste tot în termeni elogioşi, drept o măsură socială, pro-imigranţi. Nicio publicaţie oficială nu a vorbit însă despre strânsele legături dintre politica comercială şi politica de imigraţie a SUA.

Citiţi şi:
Acordurile comerciale de liber schimb, o ameninţare la adresa ţărilor sărace
KIA – Invazia neoliberală a Indiei
Fondurile-şacal şantajează naţiunile sărace din Lumea a treia

17 aprilie 2008
yogaesoteric

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More