Medic neurolog-pediatru: Cum se atrofiază creierul unui copil care petrece prea mult timp la calculator

Copiii care petrec prea mult timp în fața calculatorului devin foarte stresați. Utilizarea necontrolată a acestuia slăbeşte creativitatea, inhibă neuronii, slăbeşte comunicarea dintre emisferele cerebrale, împiedică gândirea, provoacă deficit de atenţie şi concentrare, contribuie la scăderea randamentului şcolar.

În perioada copilăriei, creierul este în proces de formare, este imatur, respectiv este sensibil şi vulnerabil la mai mulți factori nocivi. Petrecerea timpului în exces în fața calculatorului duce la modificări în zona cortexului prefrontal: pe de o parte, aceasta este aria responsabilă de gândirea, organizarea, planificarea, realizarea acţiunilor, iar pe de altă parte este foarte puţin implicată în capacitatea de a înţelege mesajele nonverbale. Din această cauză, copiii devin mai agresivi, impulsivi și instabili din punct de vedere emoțional.

Accesarea repetată a internetului provoacă un dezechilibru în funcţionarea emisferei cerebrale stângi. „Consumul” de internet o perioadă îndelungată poate lăsa amprente asupra sănătății fizice şi psihice. Poate declanșa diverse probleme, dar în primul rând ochii sunt cei care suferă: obosesc, devin uscați, înroşiți, apare usturimea sau vederea înceţoşată.

De asemenea, deoarece copilul petrece mult timp la calculator, îi lipsește activitatea fizică, iar acest fapt face să se formeze o musculatură mai rigidă, care conduce ulterior la parestezii în membre, adică senzaţii de arsură, furnicătură, gâdilătură sau amorţeală, de obicei la extremităţi. Apar crampele musculare, varicele, dar și deformarea coloanei vertebrale. Lipsa de mişcare mai poate provoca obezitatea şi bolile cardiovasculare.
De asemenea, pot apărea diverse tulburări neurologice și psihice: cefalee, tulburări de somn, stări depresive, stres și chiar apariția sentimentului de izolare sau epilepsie fotosensibilă (crize de epilepsie).

Se recomandă ca până la vârsta de 2 ani, copiii să nu fie lăsaţi în faţa televizorului, calculatorului, tabletelor. După această vârstă se permite utilizarea acestora, însă nu mai mult de 2 ore pe zi, cu pauze.

Pentru a preveni dezvoltarea unor afecţiuni precum dureri de spate, deviaţii sau deformări ale coloanei vertebrale, tulburări de limbaj, afectări ale dezvoltării intelectuale, sociale și afective, copiii ar trebui să facă sport, să se plimbe în aer liber, să facă diverse exerciții etc., iar pentru a preveni afecțiunile neurologice și psihice ar fi bine ca aceștia să comunice mai mult, să fie implicați în analiza unor situații și luarea deciziilor, să-și facă relații de prietenie, să frecventeze diverse centre educativ-didactice, cercuri de muzică, pictură, teatru etc.

Un sfat pentru părinţi: dumneavoastră trebuie să fiţi un model pentru copii, deoarece ei repetă multe lucruri pe care le văd la voi. Fiţi conectaţi la viaţa reală, participaţi la evenimente, mergeţi la concerte, citiţi ziare, cărţi, răsfoiți reviste!

de Diana Coropceanu, neurolog-pediatru, Centrul Sănătății Familiei „Galaxia”


Citiţi şi:

Otrava insidioasă care face ravagii printre copiii din România le este dată chiar de părinți

Copiii amputaţi afectiv din cauza folosirii exagerate a computerului

 

yogaesoteric
5 iulie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More