Medicii avertizează: „Dieta carnivoră” centrată pe carne poate crește riscul de boli de inimă, demență și cancer

Medicii avertizează acum că o nouă dietă la modă, cunoscută sub numele de „dieta carnivoră”, ar putea crește semnificativ riscul de a dezvolta boli de inimă, demență și anumite tipuri de cancer.

Dieta carnivoră, care se concentrează exclusiv pe consumul de produse de origine animală, a câștigat multă atenție online, în special în rândul pasionaților de fitness, care susțin că i-a ajutat să slăbească și să-și îmbunătățească sănătatea. Cu toate acestea, unii experți își exprimă îngrijorarea cu privire la potențialele dezavantaje ale acestui mod restrictiv de a mânca.

Dr. Rupy Aujla, medic generalist britanic și expert în nutriție, a cerut prudență în ceea ce privește dieta carnivoră și alte diete cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi keto, despre care a avertizat că ar putea provoca inflamații și accelera procesul de îmbătrânire. El a făcut referire la cercetări care arată că aceste diete ar putea avea un impact nefast asupra organelor vitale, prin promovarea acumulării de celule îmbătrânite care duc la inflamație și toxicitate.

Aujla a observat că celulele îmbătrânite nu sunt eliminate de organism așa cum ar fi necesar, ceea ce poate duce la inflamații generalizate. El a subliniat, de asemenea, că alți profesioniști din domeniul medical sunt îngrijorați de faptul că eliminarea fructelor și legumelor din alimentație și dependența puternică de carne ar putea duce la deficiențe nutriționale. O dietă bogată în carne ar putea crește riscul de boli de inimă, nivelul de colesterol și problemele mitocondriale.

El a spus că asta este îngrijorător, deoarece sugerează că astfel de persoane ar putea să-și amplifice riscul de a dezvolta boli de inimă sau chiar demență. El a concluzionat că, per total, această dietă ar putea fi periculoasă, mai ales că nu există suficiente cercetări pe termen lung asupra efectelor sale.

Legătura dintre carnea roșie și sănătatea inimii

Mult timp s-a crezut că principalul motiv pentru care carnea roșie crește riscul de boli de inimă se datorează nivelului ridicat de grăsimi saturate. Cu toate acestea, concluziile recente ale Asociației Americane a Inimii relevă o nouă preocupare: substanțele chimice produse de bacteriile intestinale în timpul digestiei cărnii roșii ar putea fi un factor semnificativ în creșterea riscului de atac de cord și de accident vascular cerebral.

Conform unui raport publicat pe NIH Research Matters, N-oxidul de trimetilamină (TMAO) este un metabolit creat de bacteriile intestinale atunci când digeră anumite alimente. Această substanță este formată parțial din componente prezente în carnea roșie. De ani de zile, nivelele ridicate de grăsimi saturate din carnea roșie au fost legate de un risc crescut de boli de inimă, care reprezintă principala cauză de mortalitate în Statele Unite.

Un alt studiu important pe această temă realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford în 2021, publicat în Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, a examinat riscurile de boli de inimă legate de diferite tipuri de carne roșie.

Studiul a constatat că un consum zilnic de 50 de grame de carne roșie neprocesată crește riscul de boli coronariene cu nouă procente. Consumul unei cantități similare de carne roșie procesată crește riscul de boli cardiovasculare cu 18 procente.

Cercetătorii au sugerat că reducerea consumului de carne roșie neprocesată cu 75% sau evitarea completă a cărnii procesate ar putea reduce semnificativ riscul de deces din cauza bolilor de inimă cu 10%.

Legătura dintre consumul de carne roșie și sănătatea creierului

Cercetătorii examinează acum dacă consumul de carne ar putea afecta și riscul de demență. Un studiu din 2021 publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a investigat legătura dintre consumul de carne și riscul de demență la aproape 500.000 de persoane din Regatul Unit. Studiul a urmărit aproape 2.900 de cazuri noi de demență, peste 1.000 de cazuri de boală Alzheimer și aproape 500 de cazuri de demență vasculară. Descoperirile studiului sugerează o potențială legătură între consumul de carne procesată și un risc crescut de a dezvolta demență. Studiul a mai sugerat că consumul de carne roșie neprocesată ar putea fi legat de un risc mai scăzut. Aceste asocieri au fost independente de starea apolipoproteinei E (APO-E) – o proteină legată de Alzheimer și boli cardiovasculare.

Aceste rezultate sugerează că ar putea fi util să se ofere ghiduri de sănătate publică mai adaptate cu privire la tipurile de carne pe care oamenii le consumă. Această cercetare se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că un consum de cantități mari de carne procesată poate crește riscul de demență.

Legătura dintre carnea roșie și cancer

Este bine stabilit că a consuma din belșug carne procesată (și posibil de carne roșie) poate crește riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer. Un studiu semnificativ care se adaugă la corpul de dovezi care susțin aceasta vine și de la Oxford. Acest studiu din 2019 a constatat că a consuma carne roșie și procesată de patru ori pe săptămână sau mai mult este asociat cu un risc mai mare de cancer intestinal, comparativ cu consumul ei de două ori pe săptămână. În plus, consumul unei singure felii de carne procesată pe zi poate crește riscul de cancer de colon.

Carnea procesată, adesea încărcată cu sare și alți aditivi, este deosebit de dăunătoare și ar fi bine să fie evitată cu totul. Organizația Mondială a Sănătății a clasificat cărnurile roșii și procesate (inclusiv slănina, salamul, șunca) drept „cancerigene pentru oameni” – punându-le în aceeași categorie cu expunerea la poluanți nocivi și cu fumatul.

Pentru o sănătate generală mai bună, este recomandat să urmați o dietă fără carne, dar bogată în fructe organice, legume, cereale integrale și proteine pe bază de plante, cum ar fi leguminoasele, nucile și semințele.

Citiți și:
Descoperire epocală: Care sunt alimentele care încetinesc îmbătrânirea creierului
Avantajele certe ale alimentaţiei vegetariene. Motivele pentru care tot mai mulţi oameni renunţă la carne
Azi mâncăm, mâine murim – Nesustenabilitatea consumului de carne

 

yogaesoteric
26 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More