Medicii francezi cer guvernului să aprovizioneze cetățenii cu suplimente de Vitamina D

73 de medici specialiști și șase asociații medicale au solicitat ca „întreaga populație franceză să fie aprovizionată cu vitamina D”, în mod preventiv, considerând că numeroase date științifice arată că „ar putea ajuta la reducerea infectărilor” cu coronavirus, potrivit Smartradio.

„Un număr tot mai mare de studii arată că vitamina D poate contribui la reducerea infectărilor cu SARS-CoV-2, precum și a riscului de a dezvolta forme severe de covid-19”, spun semnatarii, inclusiv „profesori universitari din diferite specialități medicale”. Ei „solicită ca francezii să primească vitamina D (nu doar persoanele în vârstă sau cu riscuri mari)”.

„40% până la 50% din populația franceză” prezintă un deficit de vitamina D, „un procent chiar mai mare dintre persoanele cu risc de forme severe la covid-19”, conform textului emis. Și „în cazul unei infectări dovedite”, medicii recomandă „administrarea unor doze mari de vitamina D”. 

Apelul vine în urma unui „articol de consens” al acelorași organizații, publicat pe 8 ianuarie în publicația de specialitate „La revue du practicien”, care face bilanțul datelor științifice disponibile cu privire la vitamina D și covid-19. De asemenea, sunt în curs de desfășurare studii clinice la scară largă, inclusiv unul coordonat de Spitalul Universitar Angers, care testează „efectul unei doze foarte mari de vitamina D (…) asupra riscului de decese provocate de covid-19 în cazul persoanelor în vârstă, fragile, care au contractat infecția”.

Vitamina D poate fi găsită în alimente, dar, în principal, este sintetizată în organism sub acțiunea soarelui. Producția naturală este „aproape zero” în perioada de iarnă. Este implicată în absorbția calciului în organism și este necesară o cantitate suficientă de vitamina D pentru a asigura calcifierea corectă a oaselor.

Vitamina D joacă și un rol însemnat în sistemul imunitar, influențând acțiunea multor gene. În special, reglează producția unei enzime prezente pe membrana celulelor (ACE2), care constituie punctul de intrare al coronavirusului în celule.

„Suplimentele cu vitamina D pot reprezenta un adjuvant util”, conchid medicii francezi semnatari ai apelului.

Vitamina D poate ajuta la reducerea riscului de coronavirus cu 54%

Un medic de la Universitatea din Boston spune că o cantitate suficientă de vitamina D poate reduce riscul de infectare cu coronavirus cu aproape 54%, potrivit BostonHerald.

„Oamenii au căutat medicamentul magic sau au așteptat vaccinul și nu au căutat ceva atât de simplu”, a spus dr. Michael Holick, profesor de medicină, fiziologie și biofizică la Școala de Medicină a Universității din Boston.

Holick și colegii săi au studiat probe de sânge a mai mult de 190.000 de americani din toate cele 50 de state și au constatat că cei care aveau niveluri deficitare de vitamina D aveau o pozitivitate covid cu 54% mai mare, comparativ cu cei cu niveluri adecvate de vitamina D în sânge.

Riscul de a lua coronavirus a continuat să scadă pe măsură ce nivelurile de vitamina D au crescut, arată studiul publicat în Public Library of Science One. „Cu cât cantitatea de vitamina D este mai mare, cu atât riscul era mai mic”, a spus Holick.

Mulți oameni au deficiențe de vitamina D, deoarece există doar cantități mici în alimente, a spus Holick. Majoritatea vitaminei D provine din expunerea la soare, dar mai ales în lunile de iarnă aceasta lipsește.

Vitamina soarelui este ușor de găsit și relativ ieftină în farmacii, iar administrarea de vitamina D nu prezintă niciun risc. „Este perfect sigură”, a spus Holick, care spune că este considerată nutrientul deceniului.

Pozitivitatea covid-19 este puternic asociată cu nivelurile de vitamina D din sânge, o relație care a rămas la fel și în cazul a diferite rase, sexe și categorii de vârstă, arată studiul.

Vitamina D suprimă eliberarea excesivă de citokine care se poate prezenta ca o furtună de citokine, o cauză comună a morbidității și mortalității legate de covid.

O deficiență de nutrienți modifică sistemul imunitar, ceea ce face ca cineva să fie mai susceptibil de a avea infecții ale căilor respiratorii superioare, a spus Holick.

De-a lungul pandemiei, persoanele de culoare au fost afectate în mod disproporționat de coronavirus, având un risc mai mare de a-l dobândi și de a avea complicații grave, potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor.

Studiul lui Holick a examinat şi codurile poştale ale pacienţilor și a constatat că pacienții din zonele în care predomină populaţia de culoare și hispanicii aveau niveluri mai scăzute de vitamina D. De asemenea, erau mai susceptibili a se infecta cu covid-19 decât pacienții provenind din zonele în care populaţia majoritară este de rasă albă şi non-hispanici. 

Adultul mediu are nevoie de aproximativ 2.000 de unități de vitamina D pe zi, a precizat Holick. El a spus că ia 6.000 de unități pe zi de zeci de ani și este foarte sănătos.

O serie de alte studii despre vitamina D arătă beneficiile acesteia pentru sistemul imunitar

Cercetările publicate de Institutele Naționale de Sănătate au arătat că persoanele cu niveluri mai scăzute de vitamina D au fost mai predispuse să raporteze o infecție recentă a tractului respirator superior decât cele cu niveluri suficiente.

Un alt studiu efectuat pe mai bine de 11.000 de participanți publicat în British Medical Journal a constatat că suplimentarea cu vitamina D a redus riscul de infecție acută a tractului respirator în rândul tuturor participanților.

„Vitamina D îți îmbunătățește cu siguranță imunitatea generală pentru a combate infecțiile”, a spus Holick.

Un studiu al „Brigham and Women’s” Hospital va testa dacă vitamina D poate reduce gravitatea simptomelor coronavirusului și posibilitatea de a fi infectat cu boala, studiu controlat cu placebo, ce va fi derulat la nivel național.

Citiţi şi:

Vitamina D vă ajută să treceți cu bine peste orice fel de gripă, fără să vă vaccinați

Câteva îndrumări de la dr. Mercola pentru a reduce riscul infectării cu coronavirus

Virgiliu Gheorghe: Vitamina C sau despre cum să tratăm coronavirus Covid-19

yogaesoteric

25 februarie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More