Memoria este maleabilă şi poate fi modelată nu numai de către noi
Ce este memoria? Cea mai bună definiţie pe care ne-o pot oferi deocamdată neurologii este aceasta: o memorie este un model de conexiuni între neuroni stocat în creier.
Există aproximativ o sută de miliarde de asemenea neuroni, fiecare fiind capabil să facă de la 5.000 până la 10.000 de conexiuni sinaptice cu alţi neuroni, ceea ce înseamnă un total de la aproximativ cinci sute de mii de miliarde până la un milion de miliarde de sinapse într-un creier adult mediu. Prin comparaţie, există doar 32 de mii de miliarde de biţi de informaţie în întreaga colecţie tipărită a Bibliotecii Congresului American.
Fiecare senzaţie pe care ne-o amintim, fiecare gând pe care îl avem modifică conexiunile din interiorul acestei uriaşe reţele. Sinapsele sunt consolidate sau slăbite sau se formează din nou. Substanţa noastră fizică se modifică. Este în permanentă restructurare în fiecare moment, chiar şi când dormim.
Memoria este cheia către identitatea noastră. Fără memorie, nu suntem nimic. Dar cum funcţionează reprezintă încă un mare mister.
Astăzi, cercetătorii s-au aventurat în interiorul creierului, încercând să-i controleze procesele. S-au făcut experimente de la editarea amintirilor, la sădirea amintirilor false şi până la ştergerea celor mai cumplite frici. Ne apropiem de ziua în care la apăsarea unui buton putem să ne rescriem trecutul?
Să avem capacitatea de o folosi noile tehnologii pentru a modifica amintirile este înfricoşător. Şi deja nu se mai pune problema dacă va avea loc, ci a momentului când se va petrece.
Citiţi şi:
De ce uităm, de ce ne amintim?
ŞOCANT, INCREDIBIL DAR ADEVĂRAT. Oameni-cobai în experimente medicale (II)
Memoria de împrumut. Primul transplant de memorie realizat cu succes de oamenii de știință…
yogaesoteric
20 iulie 2020