Microplastice descoperite în Coca-Cola. Cantitatea crește pe măsură ce sticlele sunt deschise, spun experții
Un nou raport a descoperit un număr de micro și nanoplastice în sticlele de suc, iar numărul acestora crește în funcție de cât de des sunt deschise, scrie Euronews, citat de Antena3.
Un ONG francez a identificat șase tipuri de plastic în sucurile Coca-Cola și Schweppes, conform unui raport publicat la sfârșitul lunii august.
Organizația Agir pour l’Environnement (Acționează pentru Mediu) a colaborat cu două laboratoare pentru a efectua studii asupra prezenței potențiale a nanoparticulelor și microparticulelor de plastic atunci când sticlele sunt deschise o dată, de 10 ori sau de 20 de ori pentru a imita utilizarea reală.
Raportul a inclus analiza plasticelor cu șase polimeri diferiți identificați. Asociația a calificat rezultatele ca fiind „surprinzătoare”, având în vedere că „producătorii declară doar doi polimeri în contact cu băutura: (polietilenă) PE pentru capac și PET pentru sticlă”, se spune în comunicatul publicat de organizație.
Aceste rezultate pun la „îndoială Coca-Cola și autoritățile de sănătate din Franța, care e necesar să garanteze consumatorilor (un recipient) care nu îi expune la molecule al căror impact asupra sănătății nu poate fi exclus”, a declarat Magali Leroy, care se ocupă cu sondajele și analizele pentru Agir.
„Cantitate mare” de nanoparticule
După prima deschidere a sticlelor, au fost găsite 4 microparticule pentru un litru de Coca-Cola și 4,6 microparticule pentru un litru de Schweppes.
După deschiderea sticlelor de 20 de ori, au fost identificate 46 de microparticule pentru un litru de Coca-Cola și 62 de microparticule pentru un litru de Schweppes.
Autorul a spus că este posibil ca degradarea capacului de plastic, pe măsură ce sticla este deschisă din ce în ce mai des, să ducă la mai multe particule.
Toate microparticulele identificate erau mai mici de 500 de micrometri (µm), iar o mare majoritate erau mai mici de 100 µm. Cele mai multe particule legate de deschideri erau mai mici de 50 µm. De asemenea, a fost găsită o „cantitate mare” de nanoparticule în ambele sucuri.
Forma lor cu contururi neregulate „favorizează interacțiunea lor fie cu alte particule, combinând efectele mai multor polimeri”, se spune în raport, adăugând că facilitează și contactul lor cu celulele umane.
ONG-ul a contactat mai multe autorități franceze, îndemnându-le să implementeze linii directoare.
39.000 până la 52.000 de microplastice ingerate în fiecare an
Cercetările anterioare au estimat că aportul anual de particule de microplastic din surse alimentare variază de la 39.000 la 52.000 pe persoană în fiecare an. Aceasta ajunge la 74.000 până la 121.000 de particule consumate pe persoană pe an dacă se numără și cele inhalate.
Un studiu publicat în luna ianuarie a acestui an a descoperit sute de mii de bucăți mici de plastic în sticlele de apă din plastic, o cifră mult mai mare decât cea raportată anterior.
Deși consecințele potențiale ale expunerii la microplastice asupra sănătății umane sunt încă studiate, există o îngrijorare tot mai mare privind impactul lor.
Citiți și:
Părinții este necesar să știe: Un aditiv comun din sticlele de plastic cauzează ADHD și autism la copii. Nou studiu de importanță majoră
Pericol pentru sănătate: particule de plastic descoperite în sticlele de apă îmbuteliată în nouă țări de pe glob
yogaesoteric
19 septembrie 2024