Milioanele de euro cheltuite pentru instruirea piloților ucraineni, justificate ca investiție în securitatea națională

Ministerul Apărării Naționale ne-a explicat foarte clar că milioanele de euro cheltuite de România pentru instruirea piloților ucraineni sunt o investiție fix pentru securitatea națională. În plus, aranjamentul s-a făcut la nivel înalt, adică de la președinte la președinte, recte Iohannis-Zelenski, astfel că investiția este obligatorie. Sigur că suma a fost ținută în secret, deși a fost vehiculată cifra de cel puțin 6 milioane de euro, că instructorii și logistica din SUA costă.

Acum ne-am lămurit. Suntem obligați să plătim milioanele de euro din bugetul țării pentru că i-a promis Klaus Iohannis lui Zelenski că le instruiește în România piloții pe banii lui. Mă rog, ai românilor, că e tot aia. Că tot veni vorba despre promisiuni, mă tot gândesc ce conține acordul ăla bilateral de securitate între România și Ucraina, semnat tot de Iohannis. Nu de alta, dar aud acum că Franța, care a semnat și ea un astfel de acord, spune că din asistența aia de 3 miliarde de euro promisă în acord nu poate da Ucrainei decât 2 miliarde de euro. Revenind la instruirea piloților ucraineni pe banii noștri, motivația invocată de MApN este una zdrobitoare.

Situația de securitate în proximitatea granițelor României s-a deteriorat în mod dramatic ca rezultat al agresiunii brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Sprijinul acordat de România prin implicarea în procesul de instruire a piloților ucraineni va contribui semnificativ la eforturile de întărire a capacităților de apărare ale Ucrainei, pentru susținerea independenței, suveranității și integrității sale teritoriale. Odată cu prelungirea agresiunii militare ruse în Ucraina, capacitatea statului vecin de a face față provocărilor generate de război a fost pusă la încercare, astfel că sprijinul acordat în instruirea piloților ucraineni constituie un ajutor indispensabil pentru Ucraina pentru a se apăra. O eventuală capitulare a Ucrainei în fața Federației Ruse ar conduce la o agravare a situației de securitate în regiune, vulnerabilizând România. Din această perspectivă, sprijinirea procesului de instruire a piloților ucraineni reprezintă nu doar o obligație morală și principială, ci și o investiție în securitatea națională și aliată. Activitatea de instruire a personalului ucrainean are potențialul de transmitere a unui mesaj de coeziune în interiorul UE, NATO și al statelor partenere”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență adoptată în ultima ședință de guvern.

În afara legii

Antrenarea unor piloți străini, din afara UE, pe banii României are un caracter de noutate, susține MApN, astfel că la momentul actual cadrul juridic general aplicabil nu are prevederi pentru angajarea și efectuarea prin bugetul Ministerului Apărării Naționale a cheltuielilor determinate de instruirea personalului ucrainean. Lipsa unei intervenții legislative imediate privind stabilirea unor norme naționale aplicabile are ca efecte crearea unei stări de incertitudine juridică și apariția unor dificultăți de ordin tehnic, care ar putea conduce la imposibilitatea concretizării angajamentului asumat, consideră MApN.

Este necesară asigurarea fundamentului organizării și funcționării facilității de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza 86 Aeriană – Fetești în conformitate cu prevederile art. XXIV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergență, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, se mai precizează în motivarea actului normativ.

Și-au asumat cheltuielile

Potrivit MApN, pentru organizarea în bune condiții a activității de instruire a personalului ucrainean a fost necesară crearea cadrului legal pentru angajarea și efectuarea prin bugetul Ministerului Apărării Naționale a cheltuielilor determinate de instruirea personalului ucrainean în cadrul facilității de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza 86 Aeriană – Fetești. În acest sens, se instituie norme naționale aplicabile, din care să rezulte cu claritate angajamentul părții române de a suporta cheltuielile pe care le implică instruirea personalului ucrainean.

Instruirea personalului ucrainean, cu finanțare de la bugetul de stat, în cadrul facilității de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza 86 Aeriană – Fetești va contribui la creșterea profilului strategic al României la nivelul NATO și UE, cu impact asupra intereselor proprii de securitate”, mai precizează inițiatorul.

Citiți și:
A răsuflat CSAT: 2 miliarde de euro pentru instruirea piloților ucraineni
Preşedintele Klaus Iohannis ‒ Trădător de țară

 

yogaesoteric
23 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More