Ministerul Agriculturii face jocul Băncii Mondiale și atacă produsele alimentare românești

Ministrul Florin Barbu lovește din nou. Atac decisiv la producătorii români

Pe motiv că așa a zis Banca Mondială, Ministerul Agriculturii a concluzionat că românii preferă alimentele din import, în detrimentul produselor autohtone. Și mai grav este că, pe această aserțiune, ministerul și-a construit întreaga Strategie națională de promovare a produselor agroalimentare românești 2025-2029, acuzând că produsele alimentare românești ar avea probleme de calitate și de siguranță.

Florin Barbu

Deși nu cred că există vreun cetățean al acestei țări care să nu caute, în principal, produse agroalimentare românești, Ministerul Agriculturii a tras concluzia că românul e ahtiat după hrana din import pe care ne-o bagă pe gât hipermarketurile.

În toată Strategia națională de promovare a produselor agroalimentare românești 2025-2029 nu se regăsește niciun cuvânt măcar despre adevăratele probleme ale producătorilor români, și anume accesul restricționat în marile rețele comerciale, care vând, cu predilecție, produsele din țara lor de origine sau din alte state UE, mai puțin cele autohtone. În timp ce toate țările Uniunii Europene își protejează producătorii, prin favorizarea accesului în marile magazine, România este singurul stat care nu a făcut nimic în acest sens și care a blocat toate inițiativele legislative care ar fi fost necesar să-i protejeze pe producătorii noștri.

În schimb, pe o statistică din 2020, Ministerul Agriculturii a remarcat că, în ierarhia producției agroalimentare industriale, primele locuri sunt ocupate de Germania, Franța, Italia și Spania, România ocupând abia locul 18, în condițiile în care țara noastră deține resursele naturale favorabile obținerii de randamente superioare la hectar, dar și tradiție în ce privește sectorul agricol.

Țara importurilor alimentare

Conform datelor Ministerului Agriculturii, în 2022, deficitul balanței comerciale pentru produsele agroalimentare a fost uriaș, România importând cu 4,6 miliarde de euro mai mult decât a exportat. Defalcat pe produse, singurul capitol unde am înregistrat excedent la exporturi a fost cel al animalelor vii, unde ne-a salvat sectorul ovin, în rest am fost campioni la importuri.

Cel mai mare deficit al balanței comerciale a fost înregistrat la carne și măruntaie comestibile, la lactate și produse lactate, ouă și miere naturală. În ce privește produsele vegetale, cele mai multe importuri s-au înregistrat la legume, plante, rădăcini și tuberculi, fructe comestibile, preparate pe bază de cereale, zahăr și produse zaharoase, preparate din legume și fructe, precum și băuturi alcoolice și nealcoolice.

În acest context, în sectorul agroalimentar este necesară concentrarea sprijinului pe acele produse agroalimentare pentru care există producție de materii prime și pentru care există cerere pe piață, alături de creșterea capacităților de procesare și depozitare”, se arată în Strategia Ministerului Agriculturii.

A zis Banca Mondială

În Strategie sunt trecute, la loc de frunte, concluziile experților Băncii Mondiale, pe care Ministerul Agriculturii le-a asumat integral. Printre acestea se numără faptul că românii nu ar fi informați suficient asupra calității produselor românești, motiv pentru care preferă să achiziționeze produse importate. În plus, ministerul pune și el umărul la distrugerea imaginii producătorilor români, arătând că există preocupări cu privire la calitatea și siguranța produselor agroalimentare, care pot afecta încrederea consumatorilor și accesul pe piețele internaționale.

Problemele legate de calitate sau siguranța produselor pot afecta imaginea acestor produse și pot încetini dezvoltarea comerțului intern și internațional. Este nevoie de eforturi semnificative pentru a promova produsele agroalimentare românești și pentru a crește conștientizarea consumatorilor cu privire la calitatea acestora, în detrimentul celor importate”, se precizează în Strategia Ministerului Agriculturii.

Citiți și:
Sunt suficient de mulți țărani autohtoni cât să hrănească orașele mari, întrebarea e cât de dispuși suntem noi să venim în întâmpinarea lor
Poveste despre un mic producător agricol român: Micii producători, care se străduiesc să producă corect și curat, să culeagă la timp, n-au nicio șansă cu supermaketurile. Nicio șansă!
Vor s-o interzică și p-asta! Legumele cultivate acasă cică au amprenta de carbon de cinci ori mai mare decât în cazul agriculturii convenționale

 

yogaesoteric
29 martie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More