Moment fără precedent în istoria modernă a banilor – Elveţia aruncă în aer hegemonia dolarului
Fără îndoială, recenta decizie a oficialităților orașului elvețian Zug de a accepta, pentru o perioadă de probă de șase luni, utilizarea bitcoinului, cea mai cunoscută și utilizată monedă transnațională privată, reprezintă o mutație fără precedent în atât de complicata istorie modernă a banilor.
Apariția acum opt ani a bitcoinului și, ulterior, a altor monede transnaționale private a fost considerată de foarte mulți o bizarerie excentrică. Pentru că, până în 2008, emiterea și circulația la nivel statal și internațional a banilor reprezenta un monopol al autorităților statale sau suprastatale (Banca Centrală Europeană în cazul Zonei Euro). Drept urmare, ideea că bitcoinul, o monedă emisă și pusă în circulație de către un grup multinațional de investitori privați, se va metamorfoza la un moment dat într-o monedă globală era taxată acum câțiva ani ca o speculație fantasmagorică.
Cu toate acestea, bitcoinul și celelalte monede de tip digital puse în circulație și utilizate în ultimii ani la nivel internațional de grupuri de întreprinzători privați s-au dovedit a fi incredibil de competitive. În doar câțiva ani, aceste așa-zise cripto-monede au devenit extrem de atractive și de fezabile comparativ cu monedele și valutele puse în circulație de autoritățile monetare naționale sau transnaționale. Pentru că ceea ce părea un punct slab insurmontabil al cripto-monedelor – statutul lor de monede private, de monede dezetatizate – s-a dovedit a fi un punct tare decisiv în competiția cu monedele puse în circulație de autoritățile monetare naționale (băncile centrale) sau internaționale (BCE).
Înainte de orice, bitcoinul și celelalte monede transnaționale private (dezetatizate) aflate în circulație la nivel global reflectă exclusiv interesele mutuale ale întreprinzătorilor care au creat și utilizează aceste monede. Cripto-monedele reflectă, deci, interese exclusiv private, dezetatizate și nu sunt grevate în niciun fel de politici guvernamentale de tip „cămașă de forță” care să vizeze creșterea sau scăderea dobânzilor de referință, stabilitatea sau fluctuația cursului de schimb, restricționarea sau liberalizarea circulației transfrontaliere a banilor, contracararea șomajului sau sustenabilitatea creșterii economice. Din acest motiv, bitcoinul a devenit extrem de atractiv și de competitiv în raport cu dolarul american, euro, lira sterlină și francul elvețian.
În acest context, extrem de probabila oficializare a utilizării bitcoinului de către autoritățile elvețiene reprezintă un eveniment istoric fără precedent, care va zdruncina din temelii mitul că doar guvernele și băncile de emisiune au dreptul să creeze monede și să impună costuri de monopol pentru utilizarea banilor, un eveniment care va arunca în aer actualul Sistem Monetar Internațional (SIM) bazat pe hegemonia dolarului american.
Pentru prima oară în istorie, deci, hegemonia băncii centrale a SUA (FED) în ceea ce privește tipărirea și mai ales costul utilizării monedei americane – singura valută globală în acest moment – este pe cale de dispariție, la fel ca și actualul Sistem Monetar Internațional bazat pe această hegemonie.
O dispariție foarte puțin scontată, tot așa ca și victoria lui David împotriva lui Goliat, o dispariție care implică consecințe impredictibile. O lebădă neagră, nu?
Citiţi şi:
Război economic: China şi Rusia se aliază împotriva dolarului
Un avertisment şocant din America: Sistemul financiar american a intrat deja în faza terminală
yogaesoteric
12 septembrie 2016