Sinucideri cauzate de influenţa nocivă a antenelor de telefonie mobilă
Expunerea la radiaţii electromagnetice provoacă depresii
de Vlad Petreanu
Creşterea numărului de sinucideri în rândul tinerilor din Marea Britanie ar putea fi cauzată de undele radio de la zecile de antene de telefonie mobilă aflate în apropierea caselor victimelor.
După ce în doar 18 luni în oraşul Bridgend, din South Wales şi-au luat viaţa 22 de tineri, doctorul Roger Coghill, directorul Comitetului guvernamental consultativ asupra radiaţiilor mobile, a demarat o anchetă. Acesta a descoperit că toţi cei 22 de tineri sinucigaşi locuiau foarte aproape de antene de telefonie mobilă. Doctorul Coghill susţine că antenele de telefonie mobilă au declanşat stări de depresie persoanelor care s-au sinucis în Bridgend. „Există un întreg domeniu de cercetare a acestor manifestări care a arătat de-a lungul anilor că într-adevăr expunerea la radiaţiile specifice telefoniei mobile conduce la depresie. Există dovada unei creşteri semnificative a sinuciderilor în rândul persoanelor care trăiesc în apropierea oricărui tip de echipament electric care emite unde radio sau unde electrice.” Roger Coghill a citat studii din întreaga lume care asociază apariţia stărilor de depresie cu existenţa în apropiere a unei antene de telefonie mobilă.
La ora actuală în Marea Britanie există 70 de milioane de telefoane mobile cu microreceptor şi în jur de 50.000 de antene. Atât telefoanele, cât şi antenele emit semnale radio şi câmpuri electromagnetice care pot pătrunde în creier. Timp de mulţi ani, campaniile realizate pentru protecţia cetăţenilor au susţinut că atât telefoanele mobile cât şi antenele pot afecta în mod serios sănătatea oamenilor.
Media naţională de amplasare a transmiţătoarelor de telefonie în apropierea clădirilor variază în funcţie de tipul de antenă. Antenele sunt plasate în medie la 800 de metri distanţă faţă de orice clădire. În oraşul Bridgend victimele locuiau în medie la doar la 365 metri distanţă de antene. Noile tipuri de antene, care sunt mult mai puternice şi astfel pot transmite informaţii mult mai sofisticate cum ar fi fotografii sau chiar clipuri video care pot fi descărcate pe telefoanele care au acces la internet, sunt plasate în medie la un kilometru de orice clădire locuită. În Bridgend distanţa medie de amplasare a acestor tipuri de antene este de 540 metri. Trei astfel de transmiţători erau la o distanţă de 200 de metri faţă de casele victimelor, 13 la 400 de metri iar 22 la 500 de metri.
Doctorul Coghill a adăugat: „Se pare că energia electrică influenţează componenţa chimică a creierului prin faptul că epuizează nivelul de serotonină. Cunoaştem deja faptul că în timpul crizelor de depresie, nivelul de serotonină este foarte scăzut şi de aceea un tratament standard pentru depresie este prescrierea de medicamente care să crească nivelul de serotonină. De îndată ce aceste medicamente încep să îşi facă efectul, starea pacientului se îmbunătăţeşte.” Tot conform cercetărilor, tinerii sunt mult mai uşor influenţaţi de energia undelor radio.
Mike Dolan, directorul executiv al Asociaţiei operatorilor mobili, a condamnat cercetările doctorului Coghill: „este o speculaţie insensibilă şi imorală care nu are nici o bază ştiinţifică clară”. Agenţia Guvernamentală Pentru Protecţia Sănătăţii a continuat să afirme că poziţionarea antenelor de telefonie din mobilă din Bridgend se încadrează în limitele stabilite internaţional cu privire la protecţia sănătăţii. „Nu există nicio dovadă că antenele fac oamenilor rău. Nivelul undelor radio este foarte scăzut.”
Lucrările doctorului Coghill ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru realizarea unor cercetări mai amănunţite referitoare la modul în care ne putem proteja de antenele de telefonie mobilă, situate în mod frecvent pe clădiri publice, cum ar fi şcoli sau spitale. Aceste cercetări oferă argumentele ştiinţifice pentru demararea unor campanii împotriva plasării antenelor de telefonie mobilă în apropierea locurilor publice, pe motive de sănătate.
Citiţi şi:
O veritabilă epidemie de tumori cerebrale datorată folosirii telefoanelor mobile
Peste 7 milioane de morţi în Congo, pentru profitul corporaţiilor de telefonie mobilă
yogaesoteric
19 septembrie 2008