Musulmani, ortodocși și catolici, inclusiv Papa Francisc, la Jakarta, și un episcop român, la Roma, au dat-o în „Religia Climei”

Semnând o declarație comună cu Marele Imam musulman al Indoneziei, papa Francisc a îndemnat la „unitate și armonie” interreligioasă, avertizând cu privire la „dezumanizare și schimbări climatice”, potrivit LifesiteNews, care titrează: „Papa Francisc și Marele Imam al Indoneziei au solicitat acțiuni interreligioase pentru lupta împotriva schimbărilor climatice”.

În ultima sa zi în Indonezia, în cadrul călătoriei sale în Asia, papa Francisc s-a alăturat Marelui Imam Nasaruddin Umar la întâlnirea interreligioasă de la Moscheea Istiqlal din Jakarta, unde a participat la semnarea comună a unui document.

În declarație s-au cerut acțiuni comune între liderii religioși pentru a aborda „două crize grave: dezumanizarea și schimbările climatice”.

După ce a ascultat pasaje din Coran și din Evanghelie, Umar l-a primit cu căldură pe papă.

Teme referitoare la toleranță religioasă, armonie și coexistență pașnică au fost abordate de papă în Indonezia, unde s-a întâlnit cu lideri politici și religioși într-o serie de întruniri atât publice, cât și private.

Vă încurajez să continuați pe această cale astfel încât noi toți, împreună, cultivându-ne fiecare propria spiritualitate și practicându-ne religia, să mergem în căutarea lui Dumnezeu și să contribuim la construirea unor societăți deschise, bazate pe respect reciproc și iubire, capabile să protejeze oamenii împotriva rigidității, fundamentalismului și extremismului, care sunt întotdeauna periculoase și niciodată justificate”, a declarat papa Francisc, în discursul său către liderii religioși.

Punctul culminant al evenimentului a fost semnarea comună a Declarației comune de la moscheea Istiqlal 2024, „Promovarea armoniei religioase de dragul umanității”.

Deși mai scurtă decât controversata declarație de la Abu Dhabi din 2019 privind fraternitatea din oameni, textul de la Istiqlal repetă elementele cheie din acea declarație.

Textul evidențiază problemele legate de „dezumanizare și schimbările climatice”, afirmând că „religia este adesea instrumentalizată” pentru promovarea violenței și războiului. În ceea ce privește schimbările climatice, textul susține că „exploatarea de către om a creației, casa noastră comună, a contribuit la schimbările climatice, ducând la diferite consecințe distructive precum dezastre naturale, încălzire globală și modele meteorologice imprevizibile. Această criză de mediu continuă a devenit un obstacol în calea coexistenței armonioase a popoarelor.”

Declarația face apel către liderii religioși să „coopereze în răspunsul la crizele menționate mai sus”.

Atât în declarația de la Abu Dhabi despre fraternitate (2019), cât și în enciclica Fratelli Tutti (2020), papa Francisc accentuează o trăsătură definitorie a domniei sale papale ‒ și anume, o formă de „fraternitate” și „unitate” care pare divorțată de credința creștină. Textul de la Abu Dhabi a fost considerat drept o „răsturnare a doctrinei Evangheliei” prin promovarea egalității religiilor într-o formă de „fraternitate”. În mod similar, enciclica Fratelli Tutti a fost criticată de arhiepiscopul Carlo Maria Viganò ca promovând o formă „blasfemiatoare” de fraternitate fără Dumnezeu, precum și „indiferentismul religios”.

Și ortodocșii s-au rugat cu catolicii de „Ziua de rugăciune pentru mediu”, sărbătorită de reprezentanții cultelor creștine

De asemenea, la data de 1 septembrie a fost sărbătorită „Ziua de rugăciune pentru mediu”, la o mănăstire catolică de lângă Roma, printre invitați aflându-se Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, potrivit basilica.ro.

Reprezentanții fiecărui cult au rostit rugăciunile lor pentru mediu, după caracterul lor confesional, conform normelor respectate în „Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor”.

Momentul comun a avut loc la final, când fiecare participant a turnat apă la aceeași plantă de hibiscus, specie care înflorește delicat și scurt, pentru o singură zi, scrie Basilica ‒ foto sus.

La 1 septembrie s-au împlinit 35 de ani de la instituirea, la începutul Anului Bisericesc, a „Zilei de rugăciune pentru mediu” în Biserica Ortodoxă, la inițiativa Patriarhul Ecumenic Dimitrie I al Constantinopolului.

În mesajul transmis cu ocazia Zilei de rugăciune pentru mediu, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a avertizat că este nevoie de „o modificare radicală de viziune la nivel global, de o revizuire substanțială a relației dintre omenire și natură”.

Video de la Jakarta:

Citiți și:
Papa Francisc pledează pentru un guvern mondial care să impună măsuri obligatorii pentru combaterea „schimbărilor climatice”
Papa Francisc (chiar) pregătește o revoluție culturală în Biserica Catolică

 

yogaesoteric
11 septembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More