Nanoparticulele pun în pericol sănătatea oamenilor şi mediul, arată un raport al unei agenţii guvernamentale din Franţa

de George Preda

Agenţia franceză de securitate sanitară a mediului şi a muncii (AFFSET) a prezentat în octombrie 2008 un raport privind riscurile utilizării nanoparticulelor. Experţii AFFSET avertizează că acestea sunt prezente în număr tot mai mare în jurul nostru şi recomandă multă prudenţă, atrăgând atenţia asupra efectelor lor nocive asupra omului şi a mediului.

Raportul arată că în prezent există peste 2000 de tipuri de nanoparticule,  comercializate în 600 de produse de larg consum cum ar fi jucăriile, materialele de construcţii sau cosmeticele. De cele mai multe ori consumatorii nu sunt la curent cu faptul că vor intra în contact cu nanoparticulele şi nici nu sunt conştienţi de efectele acestora. 

AFFSET a primit mai multe sesizări pentru a evalua riscurile pe care le comportă nanomaterialele. Într-un raport din 2006, agenţia recomanda crearea unui organism independent care să supravegheze atent acest domeniu  şi cerea elaborarea şi publicarea unui registru al nanomaterialelor aflate în comerţ.

Într-un al doilea raport, publicat în 2008, AFFSET constată că „pericolele pentru sănătatea omului  şi pentru mediu pe care acestea le ridică nu pot fi neglijate.” AFSSET estimează că peste 10.000 de persoane din Franţa sunt deja expuse la contact repetat cu nanomateriale la locul de muncă , mai ales cele care lucrează în domeniul industrial. 

AFFSET anunţă publicarea unui al treilea raport spre sfârşitul anului 2009 în care îşi propune să răspundă la întrebări spionase, cum ar fi : Nanoparticulele din produsele cosmetice pătrund prin piele sau pot fi înghiţite? Cum se comportă ele odată ajunse în organism ? Ce se petrece cu nanoparticulele deversate în apă? Pot fi ele îndepărtate prin procedeele de epurare a apei?

Răspunsurile la aceste întrebări trebuiau găsite cu mult înainte ca aceste materiale să fie lansate pe piaţă, pentru larg consum.  Concluziile agenţiei franceze nu fac decât să confirme studiile care arată că nanoparticulele sunt periculoase, acţionând într-un mod insidios şi greu de controlat asupra organismului uman şi asupra mediului.
 
Citiţi şi:
Presa corporatistă nu spune nimic despre pericolele şi efectele secundare ale nanotehnologiei
Nu vreau să fiu un număr!

yogaesoteric
5 martie 2009

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More