NASA a lansat o sondă care «va atinge» Soarele
După decenii de cercetări științifice și ani de construcție, sonda americană Parker Solar Probe a fost lansată de NASA în ziua de 12 august 2018 de la stația aeriană Cape Canaveral din Florida. Misiunea ei este de a ajunge de șapte ori mai aproape de Soare decât orice altă sondă care a fost trimisă anterior. Sonda Parker Solar, care a costat 1,5 miliarde de dolari, va revoluționa înțelegerea științifică despre procesele fizice care au loc în Soare, despre vântul solar și despre alte evenimente de la suprafața stelei, cum ar fi erupțiile solare. Misiunea sondei va dura șapte ani.
Parker va fi prima navetă spațială care va zbura prin coroana Soarelui, care reprezintă cea mai mare parte a atmosferei stelei. Se estimează că sonda va ajunge la Soare în luna noiembrie 2018. Până atunci, Parker Solar va zbura spre Venus, efectuând prima intrare pe orbita acestei planete la începutul lunii octombrie. Folosind gravitația lui Venus, Parker își va accelera viteza până la aproximativ 430.000 mph, stabilind un nou record de viteză pentru un obiect făcut de om.
Pentru a rezista la căldura de aproape 1400 grade Celsius din preajma Soarelui, sonda este protejată de un scut special de carbon compozit care măsoară 2,43 metri în diametru și are o grosime de 11,43 centimetri. Specialiștii NASA spun că Parker se va confrunta cu căldură și radiații „brutale” în timpul călătoriei sale epice spre steaua sistemului nostru solar. Va ajunge până la 6 milioane de kilometri distanță de suprafața Soarelui, potrivit agenției spațiale americane, ceea ce reprezintă o apropiere mult mai mare decât cea reușită de naveta spațială Helios 2, care a ajuns până la 43,4 milioane de kilometri de Soare în anul 1976. Distanța medie dintre Soare și Pământ este de 149,6 milioane de kilometri.
Conform cercetărilor actuale, vârsta Soarelui este de aproximativ 4,6 miliarde de ani și el se află pe la jumătatea ciclului principal al evoluției sale. În miezul său hidrogenul se transformă în heliu prin fuziune nucleară. În fiecare secundă, peste patru milioane de tone de materie sunt convertite în energie în nucleul Soarelui, generându-se astfel neutrino și radiație solară. Hidrogenul reprezintă aproximativ 74% din masa Soarelui, heliul 25%, iar restul este constituit din cantități mici de elemente mai grele. Datorită acestei compoziții și a temperaturilor ridicate, pe Soare nu există o crustă (scoarță) solidă, și nici materie în stare lichidă, toată materia solară fiind în întregime în stare de plasmă și gaz.
În data de 9 septembrie 2018, Parker Solar Probe a capturat și a transmis spre Pământ primele date înregistrate din spațiu. Aceste date, care au constat din imagini ale Căii Lactee și ale lui Jupiter, au fost colectate de către cele patru unități de instrumente ale sondei. Deși aparatele nu au fost orientate către Soare – obiectivul principal al misiunii – datele recepționate cu succes pe Pământ au demonstrat că instrumentele sunt în stare bună de funcționare.
Sonda a fost denumită după Eugene Parker, un specialist în fizica Soarelui, care în 1958 a prezis primul existența vântului solar, un curent de particule și câmpuri magnetice care emană continuu dinspre Soare.
Iată și o scurtă prezentare video a misiunii sondei Parker Solar Probe:
Citiți și:
Misiunea Voyager a ajuns la marginea sistemului solar. Şi este diferit de tot ce ne închipuiam
Ultimele imagini provenite de pe Marte au un aspect neobișnuit de… terestru
O fotografie uluitoare a fost publicată de NASA în luna octombrie: Un OZN de mărimea Pământului apare la suprafața Soarelui!
yogaesoteric
8 octombrie 2018
Also available in: Français