New York: Campania „Un joint pentru un vaccin”
În Manhattan, activiștii pentru legalizarea marijuanei au lansat campania „Un joint pentru un vaccin”, în cadrul căreia au împărțit câte un joint oricui a putut dovedi că a primit cel puțin o doză de vaccin anti-covid.
Campania marchează și legalizarea consumului de canabis în scop recreativ în statul New York, de la sfârșitul lunii martie, dar și data de 20 aprilie, ziua neoficială a marijuanei („4/20” sunt numerele care au devenit un cod pentru a desemna consumul acestui drog ușor).
„Este pentru prima dată când ne putem așeza liniștiți și împărți jointuri în mod legal”, spune Michael O’Malley, unul dintre organizatori, în timp ce distribuie jointurile pregătite în prealabil de câțiva voluntari. „Susținem efortul de vaccinare al guvernului federal și încercăm, în același timp, să îi determinăm să legalizeze canabisul”.
Când a început distribuirea, marți, în jurul orei 11 dimineața, o coadă de aproximativ cincizeci de oameni, tineri și bătrâni, toți bine dispuși, se formase în piața Union Square, la porțile din Greenwich Village.
Pe parcursul celor cinci ore, cei interesați au putut înainta rapid: aproximativ zece minute de așteptare în soare, atât cât să arăți un card de vaccinare, pe hârtie sau pe smartphone și să indici adresa de e-mail.
Nu a fost niciun control sau verificare minuțioasă pentru a depista dacă unii fac coada de două ori: „nu suntem prea atenți”, recunoaște domnul O’Malley.
Sarah Overholt, 38 de ani, a plecat cu două jointuri în buzunar: și-a arătat cardul de vaccinare și pe cel al mamei sale, în vârstă de 70 de ani.
Pentru ea, fără îndoială, marijuana și vaccinul sunt la fel de esențiale.
„Fumez în fiecare zi și asta mă face să fiu o persoană mai bună, credeți-mă”, spune ea zâmbind.
În ceea ce privește vaccinul, „toată lumea ar trebui să fie vaccinată, nu ar trebui să fie nevoie de iarbă pentru a convinge oamenii să o facă, dar dacă funcționează, atunci e bine”, spune o doamnă de 30 de ani, care a primit prima doză pe 25 martie și așteaptă s-o primească pe a doua.
Alex Zerbe, 24 de ani, un comerciant care a venit de la biroul său din apropiere, are aceeași părere. El a luat deja cele două doze și fumează un joint „o dată sau de două ori pe zi”.
„Aș putea găsi un joint oricând”, dar ideea de a oferi unul persoanelor care au fost vaccinate „este mișto”, spune el.
Din prima jumătate de oră, au fost distribuite 150-200 de jointuri, din aproximativ 1.500 pregătite de voluntari.
În ultimele săptămâni, mai multe mărci americane, în special din sectorul alimentar, au lansat promoții legate de vaccin: gogoșile, hot-dog-urile sau berile sunt, în diferite părți ale țării, oferite persoanelor care prezintă o dovadă a vaccinării.
Proprietarul unui bar din Danemarca a găsit metoda de repornire: La fiecare test covid efectuat, primești o bere din partea casei
Un bar din Copenhaga le oferă clienților un test covid-19 și o bere în timp ce așteaptă rezultatul, pentru a ajuta la repornirea afacerilor după după luni de restricții. Clienții plătesc 25 de dolari pentru a fi testați la Warpigs Brewpub. După aproximativ o jumătate de oră, dacă obțin un rezultat negativ, li se permite să intre.
Funcționează în cadrul sistemului „corona-pașaport” al Danemarcei, în care oamenii pot folosi fie o aplicație mobilă, fie un formular aprobat de guvern pentru a dovedi că au fost vaccinați, au fost infectați anterior sau au avut un test negativ în ultimele 72 de ore.
Conform programului care a debutat la 21 aprilie, personalul muzeelor, barurilor, cafenelelor și restaurantelor verifică statutul clienților înainte de a-i lăsa să intre.
Danemarca oferă și teste covid-19 gratuite – dar clienții de la bar au spus că versiunile plătite, vândute de compania Practio, le permit să evite cozile.
Citiţi şi:
Propagandă nebună vaccinării
Dacă dorința de a supraviețui în noua normalitate nu e neapărat o ticăloșie, faptul că faceți exces de zel și deveniți propagandiști este o mare ticăloșie
yogaesoteric
24 iunie 2021