New York Times: Credeați că numai Rusia se amestecă în alegeri? Serbia este exemplul implicării SUA în procesul electoral din alte state
„Rusia nu este singura care se amestecă în alegerile din alte țări”, scrie jurnalistul american Scott Shane, într-un articol publicat de New York Times, arătând că americanii nu s-au implicat, așa cum deja este arhicunoscut, numai în politica unor state din America de Sud, ci și pe alt continent, în Europa. Comentariul din NYT vine pe fondul acuzațiilor aduse Moscovei, de implicare în alegerile prezidențiale din SUA, și în urma acuzațiilor conform cărora echipa de campanie a lui Donald Trump ar fi colaborat cu rușii pentru a câștiga scrutinul.
„Americanii au făcut-o și ei”, scrie Scott Shane, evocând exemplul Serbiei și răsturnarea de la putere a fostului președinte Slobodan Miloșevici.
„Milioane de broșuri, afișe și autocolante au fost tipărite pentru a dărâma de la putere un președinte în Serbia. Brațul lung al lui Vladimir Putin? Nu, doar un mic eșantion de istorie a intervenției Statelor Unite ale Americii în alegerile din alte țări”, subliniază autorul articolului. La asta s-au adăugat „pungile pline cu bani livrate într-un hotel din Roma pentru favorizarea anumitor candidați la alegerile din Italia” și „informații scandaloase, care au ajuns în ziarele străine pentru a schimba rezultatele alegerilor din Nicaragua”.
Potrivit articolului din NYT, pentru alegerile din 2000, din Serbia, Statele Unite au finanțat cu succes efortul de „înfrângere a liderului naționalist Slobodan Miloșevici”, americanii aruncând în joc „consultanți politici și milioane de autocolante cu simbolul pumnului și cu sloganul «Este terminat!», aparținând opoziției, materiale electorale tipărite pe 80 de tone de hârtie, livrată de un contractor din Washington”.
Lista statelor de pe alte continente în care SUA au intervenit în procesul electoral nu se oprește la Serbia, incluzând și țări ca Italia, Irak, Afganistan, Nicaragua și Rusia.
„Vince Houghton, atașat militar în Balcani la acea vreme și care a lucrat îndeaproape cu agențiile de informații, a afirmat că a văzut eforturile SUA de implicare în procesul electoral: «Am spus foarte clar că nu avem intenția de a-l lăsa pe Miloșevici să rămână la putere», spunea Houghton, în prezent istoric la Muzeul Internațional al Spionajului”, scrie Shane.
În articol se amintește faptul că marți, 13 februarie, „șefii serviciilor de informații americane au avertizat Comitetul de Informații al Senatului că Rusia pare să se pregătească să repete la alegerile din 2018 aceeași strategie pe care a dezlănțuit-o în 2016: atacuri informatice, scurgeri de informații, manipulare pe social media și chiar mai mult”.
Și, în timp ce majoritatea americanilor este „șocată în mod evident de ceea ce consideră ca fiind un atac fără precedent asupra sistemului nostru politic, veteranii serviciilor de informații și cercetătorii care au studiat operațiunile sub acoperire au o viziune cu totul diferită și revelatoare”, notează Shane.
„Dacă întrebați un ofițer de informații dacă rușii au încălcat regulile sau au făcut ceva neobișnuit, răspunsul lui va fi «nu, deloc», afirmă Steven L. Hall, fost ofițer CIA, adăugând că țara sa a avut și ea «operațiuni de influențare a alegerilor». «Sper că vom continua să o facem», spune Hall.”
La toate astea, Shane nu poate să nu amintească și recenta declarație a fostului director al CIA, James Woolsey, care a spus că, „probabil”, SUA se amestecă în alegerile din întreaga lume – „dar numai pentru o cauză foarte bună și în interesul democrației”.
„Oh, probabil, dar a fost pentru binele sistemului, pentru a evita preluarea puterii de către comuniști”, a spus Woolsey când a fost întrebat dacă SUA intervine în alegerile altor țări.
Citiți și:
Noi adevăruri senzaționale ies la iveală pe arena internațională a luptei înflăcărate dintre forțele binelui și cele ale răului
Implicarea SUA în fraudarea alegerilor prezidenţiale din Mexic în 2006
yogaesoteric
26 februarie 2018