New York Times face dezvăluiri deranjante ce provin din surse de spionaj despre bomba de la Manchester şi provoacă indignarea Londrei

 

Bomba detonată de un atacator sinucigaş la Manchester în seara zilei de 22 mai 2017, care a provocat moartea a 22 de persoane şi rănirea altor zeci, era puternică şi sofisticată, potrivit fotografiilor Poliţiei, publicate şi analizate de New York Times, dezvăluiri care au provocat indignarea Londrei.

Analiza iniţială a bombei – pe baza elementelor fotografiate şi prelevate de la locul atentatului – nu permite să se deducă tipul sau cantitatea de explozibil care compunea încărcătura principală, dar permite presupunerea că era vorba de un dispozitiv artizanal fabricat după o „analiză atentă şi cu grijă”, scrie cotidianul american, citat de AFP.

El publică în exclusivitate opt fotografii care arată diferite elemente ale dispozitivului exploziv, între care detonatorul, o baterie, fragmente ale unui rucsac albastru şi bucăţi de metal şi şuruburi.

Aceste elemente, analizate de artificieri intervievaţi de NYT, permit să se deducă faptul că bomba era „puternică, dotată cu încărcătură ultrarapidă, dar şi că şrapnelul (bucăţile de metal) a fost dispus cu grijă şi metodic”, pentru a face cât mai multe victime.

Bomba, care se afla într-un rucsac mai degrabă decât într-o vestă, era destul de puternică pentru a propulsa torsul sinucigaşului departe de locul exploziei şi a devasta o suprafaţă mare în formă de semicerc, unde au fost şi cele mai multe victime, subliniază cotidianul.

Publicaţia insistă asupra faptului că bomba era dotată cu un detonator neobişnuit care conţinea un mic circuit imprimat şi nu un simplu întrerupător, cum este cazul adeseori. Prezenţa piesei electronice ar putea sugera un temporizator sau chiar un receptor pentru declanşare de la distanţă, sau poate chiar o combinaţie între cele două.

Potrivit experţilor intervievaţi de New York Times, s-ar putea ca această posibilă combinaţie să fi fost instalată pentru a oferi diverse opţiuni de declanşare a exploziei de către sinucigaş sau de celula care a planificat atentatul.

Dispozitivul mai era dotat cu o baterie mai puternică decât cele utilizate în general pentru acest tip de bombe. Acestea sunt tot atâtea indicii că artificierul care a confecţionat bomba „s-a străduit să fabrice un detonator fiabil”.

Canalul de televiziune NBC a avut şi el informaţii din partea unui responsabil american apropiat serviciilor britanice, care ar fi declarat că a fost vorba de o „bombă mare, sofisticată”, fabricată cu materiale dificil de obţinut în Marea Britanie, ceea ce ar proba – potrivit acestui responsabil – că sinucigaşul a avut complici.

Responsabilii britanici au reacţionat cu mânie după ce New York Times a publicat fotografii judiciare de la locul atentatului din Manchester Arena, care ar fi fost divulgate de serviciile de informaţii americane, potrivit DPA.

Premierul britanic Theresa May a abordat această problemă la întâlnirea cu preşedintele american Donald Trump, cu ocazia summit-ului NATO de la Bruxelles care a avut loc în data de 25 mai.

Fotografiile care par să indice un detonator, bucăţi de metal şi şuruburi, precum şi un rucsac Karrimor bleu, presupus a fi conţinut bomba, au fost publicate după o zi de la scurgerea de informaţii în presa americană vizând numele atentatorului, în pofida dorinţei Poliţiei din Manchester.

„Suntem furioşi. Este absolut inacceptabil”, a reacţionat o sursă guvernamentală britanică, adăugând că „problema a fost ridicată la fiecare nivel corespunzător de autorităţile britanice omologilor lor americani”.

Poliţia naţională de luptă împotriva terorismului a Marii Britanii a reacţionat de asemenea, afirmând că scurgerile de informaţii au subminat ancheta.

„Apreciem foarte mult relaţiile pe care le avem cu partenerii noştri de încredere din serviciile de informaţii, de aplicare a legii şi de securitate din toată lumea”, a spus un purtător de cuvânt al poliţiei antitero. „Când această încredere este încălcată, faptul compromite aceste relaţii şi ne afectează investigaţiile şi încrederea victimelor, martorilor şi familiilor acestora”, a continuat el.

„Acest prejudiciu este şi mai important când implică divulgarea neautorizată a unor probe potenţiale aflate în centrul unei importante anchete împotriva terorismului”, a adăugat el.

La rândul său, primarul oraşului Manchester, Andy Burnham, a scris într-o postare pe Twitter: „M-am plâns ambasadorului american de aceste scurgeri de informaţii din SUA şi am fost asigurat că ele vor înceta. Nu au încetat. Arogant, greşit şi nerespectuos faţă de Manchester.”


Citiți și:

Atentatul de la Manchester Arena putea fi prevenit? Controale de securitate superficiale, premoniția avută de un român cu o lună înainte, ignorată

Masonerie, bombe şi servicii secrete

Cum să recunoști un eveniment de tip «steag fals»

 

 

yogaesoteric
23 iulie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More