Nouă români pleacă din țară în fiecare oră. România pierde anual echivalentul unui oraș de nivel mediu
Nouă români părăsesc în fiecare oră țara, România pierzând anual echivalentul unui oraș de nivel mediu, potrivit celor mai recente cifre. Specialiștii spun că anul acesta vor părăsi țara alți 85.000 de români.
În 2016, populația lumii a fost estimată la 7,6 miliarde de locuitori, China, India și Statele Unite ale Americii fiind țările cele mai populate de pe glob. România, pe de altă parte, avea 19,7 milioane de locuitori în ianuarie 2016, după cum arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică. Însă climatul socio-economic și scăderea dramatică a natalității vor face ca până în 2060, numărul românilor să se apropie de 15 milioane.
„Nu avem bone acreditate, se lucrează la negru, locuri în grădinițe nu se găsesc, creșele lipsesc cu desăvârșire. Toate aceste lucruri influențează decizia unei familii de a face sau nu mai mult de un copil. În ultimii ani românii au ales să se limiteze doar la unul, pentru a-i putea oferi acestuia tot ce are nevoie. Asta în condițiile în care, în mod tradițional, românii făceau doi-trei copii. În comunitățile defavorizate, femeile fac în continuare mulți copii, deși nu au posibilitatea să le ofere o educație corespunzătoare. Apoi, există acest tren de plecare. E interesant faptul că cei care migrează preferă să facă doi sau trei copii, odată stabiliți în străinătate”, a declarat Ana Măiță, președintele Asociației Mame pentru Mame pentru Adevărul.
Concret, în ianuarie 2016 populația feminină era majoritară, cuprinzând 10,11 milioane de persoane. În ceea ce privește vârsta medie a populației, ea a depășit pragul de 40 de ani, în timp ce s-a remarcat o scădere a ponderii populației din grupa de vârstă 0-14 ani concomitent cu creșterea ponderii populației vârstnice.
De asemenea, jumătate din populația țării locuiește în mediul urban, notează statisticile INS. Mai precis, cea mai mare concentrare este în zona Nord-Est a țării (cu județele: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui), cu o pondere de 16,5% în populația rezidentă a țării.
Regiunea București-Ilfov este cea mai urbanizată regiune, populația urbană reprezentând 89,2% din populația totală a regiunii. La polul opus se situează regiunea de dezvoltare Vest (formată din județele: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș) cu o pondere de doar 9,1% în populația rezidentă a țării.
Conform Eurostat, România ocupă locul 7 în cadrul Uniunii Europene din punct de vedere al populației rezidente, la 1 ianuarie 2016, țara cu cea mai mare populație din Uniune fiind Germania, iar țara cu cei mai puțini fiind Malta.
Citiţi şi:
Datorită ticăloșiei și a corupției politicienilor noștri, România a ajuns să fie țara cu cea de a patra diasporă din lume
Pas cu pas, proiectul de distrugere în secret a României, ce se derulează implacabil
10 ani de integrare stranie și sărăcie în UE: Iluzia românilor că străinii ne vor binele s-a spulberat
yogaesoteric
25 septembrie 2017
Also available in: Français