Noul președinte sârb: «NATO ne-a distrus țara și ne-a omorât copiii»
Aleksandar Vučić: „Au aruncat trei kilograme de bombe pentru fiecare sârb, 19 țări au vrut să arate că sunt mai bogate, mai puternice decât mica, dar mândra Serbie. Nu vom mai permite nimănui să se atingă de spiritul liber al poporului nostru.ˮ
Poziția sârbilor față de NATO este foarte clar exprimată de președinte Alkesandar Vučić în discursul pe care l-a ținut cu prilejul comemorării victimelor bombardamentelor NATO.
18 ani de la atacul Belgradului
Una dintre cele mai oribile crime comise în timpul agresiunii NATO din 1999 a fost bombardarea unui tren pe podul din pasul Grdelica, în chiar a doua zi de Paști, pe 12 aprilie 1999. Din trenul cu civili au fost identificați doar 15 dintre decedați, dintre care câțiva copii.
„Pilotul care a tras racheta ce a distrus trenul și podul a spus că nu a văzut trenul din cauza fumului lăsat de o altă rachetă, dar de fapt au fost trase atâtea rachete încât, din cauza fumului lor, Europa nu a mai văzut întregul popor sârbˮ, a spus Vučić de Ziua Comemorării Victimelor agresiunii NATO, în 24 martie.
„Am salvat mândria și demnitatea sufletului sârb; o țară mică, rămasă necucerită, aclamă azi, mai limpede decât oricând, frumusețea libertății și a celei mai frumoase dintre țări, Serbiaˮ, a declarat premierul (la acea dată) Vučić.
„Serbia nu va căuta să fie parte a unei alianțe care ne-a distrus țara și ne-a omorât copiii, nici nu va face parte din altă alianță. Agresiunea împotriva țării noastre nu se va repeta niciodată fără ca noi să avem un răspuns puternic și victoriosˮ, a afirmat Vučić.
„Vrem să trăim pe pământul nostru, în pace și libertate, și nu vom permite nimănui să se atingă de spiritul liber al poporului nostruˮ, a spus Aleksandar Vučić în fața celor adunați pentru comemorarea victimelor NATO.
Bombardamentele NATO au distrus sau deteriorat grav 25.000 de clădiri de locuințe, 14 aeroporturi, 19 spitale, 20 de unități medicale, 18 grădinițe, 69 de școli, 176 de monumente culturale, 44 de poduri, sute de kilometri de drumuri și căi ferate; aproape o treime din capacitatea energetică a Serbiei a fost distrusă, rafinăriile de la Pancevo și Novi Sad au fost bombardate, punându-se grav în pericol mediul înconjurător, inclusiv pe toată Dunărea inferioară, deci mai ales în România.
În plus, în bombardamente a fost folosit uraniu sărăcit, existând astăzi acuzații că folosirea acelor arme a cauzat o creștere a numărului de tumori canceroase în Serbia.
„Acum 18 ani a început un război tragic în care 19 țări voiau să demonstreze că sunt mai bogate și mai puternice decât mica dar mândra noastră țară. Au aruncat câte trei kilograme de bombe pentru fiecare locuitor al Serbiei și au cheltuit o sumă de bani cu care puteau hrăni 80 de milioane de locuitori – și asta după calculele lor. Ne-au pregătit atunci un mormânt scump – scump pentru ei, dar și pentru noiˮ, a spus Vučić la comemorarea celor din trenul de la Grdelica.
Referindu-se la faptul că au trecut exact 18 ani de atunci, Vučić a remarcat că „azi am devenit adulți și nu-i vom uita niciodată pe cei care și-au dat viața pentru Serbiaˮ. În fiecare zi se nasc în Serbia 227 de copii, „care peste 18 ani vor deveni adulți și își vor trage mândria din generația care și-a apărat țaraˮ, a declarat Vučić.
Citiţi şi:
Academia Regală de Științe a Serbiei vrea să dea NATO în judecată pentru bombardamentele din 1999
Dezvăluirile unui fost agent CIA: Am primit milioane de dolari ca să dezmembrăm Iugoslavia
yogaesoteric
20 decembrie 2017