O călătorie prin labirint

Război între Rusia şi Ucraina. Foamete în diverse ţări ale lumii. Oamenii încep să-şi facă probleme în privinţa asigurării strictului necesar pentru ziua de mâine. Covid în China. Inflaţie crescută, dar mascată încă de către Băncile Centrale.

Iată câteva evenimente pe care le puteţi afla uitându-vă la ştiri. Aparent par rupte unele de altele, dar ajung să se lege între ele într-un mod pervers. Privind fragmentar lumea – aşa cum ne-o arată jurnalele de ştiri – nu înţelegem nimic, pierzând esenţa întregului tablou al lumii care constă în modul în care aceste elemente sunt legate unele de celelalte. Dacă am urmări acest traseu labirintic am putea înţelege ceea ce se petrece şi n-am mai fi surprinşi de evoluţiile viitoare.

De exemplu, credeţi că există vreo legătură între alegerile americane şi războiul declanşat în Ucraina? Majoritatea se va exprima cu vehemenţă: ce-are una cu cealaltă. Vor fi şi alţii care, din dorinţa de a poza drept inteligenţi, vor face o judecată fracturată, spunând că „Putin s-a «nervat»(sic!) că n-a fost ales Trump”. Fără nicio logică, omul încearcă să-şi explice fără a înţelege evenimentele. E efectul devastator al fragmentării mediatice, o hipnoză în care trăiesc cei mai mulţi dintre semenii noştri.

Alegerea lui Trump a dat peste cap o groază din establishment-ul american care, pentru a contracara vârtejul, au inventat imbecila poveste a amestecului rusesc în alegerile americane. Un fake din cap în coadă în care au fost implicate până-n gât toate instituţiile integrate în aşa-numitul stat subteran american.

La ultimele alegeri, pe fondul unui furt masiv, Trump a pierdut. Cu toate că scandalul furtului electoral a fost destul de bine ascuns, o serie de investigaţii şi dezvăluiri detonează situaţia. Colac peste pupăză, un procuror care pare scăpat de sub control, face acuze halucinante în ceea ce priveşte minciuna „amestecului rusesc” în alegerile din 2016. Pare un domeniu expirat. Doar că cei de-atunci sunt şi acum la butoane, iar instituţiile sunt aceleaşi. Sunt ingredientele care, puse peste nervozitatea extremă a unei hălci majoritare a electoratului american, tind să genereze o explozie nucleară acolo. Iată motivul pentru care, unei crize i s-a răspuns cu provocarea altei crize: Ucraina aproape a fost invitată în NATO, fapt care a cauzat invadarea ţării de către Rusia.

Motivul e simplu, îl explic de la începutul conflictului, doar că mai nimeni nu-l ia în seamă: Ucraina în NATO înseamnă destrămarea Rusiei. Când vine vorba de propria ei existenţă, Rusia reacţionează violent. Am văzut-o în atâtea rânduri. Exact asta se petrece şi acum. Idioţii argumentează cu „dreptul oricărei naţiuni la autodeterminare”. Zău? Păi atunci de ce n-a fost lăsată naţiunea cubaneză să se „autodetermine” cu rachetele nucleare ruseşti amplasate acolo? Poate că ar fi momentul unei revizuiri a poziţiei ruşilor. Evident, proştii uită lecţiile istoriei!

Să mergem mai departe. Rusia e responsabilă pentru 10% din energia globală. Asta înseamnă că orice ai face n-o poţi scoate din ecuaţie. Imbecilii de la butoane se gândesc că o vor paraliza prin impunerea unor sancţiuni economico-financiare dure. Doar că acele sancţiuni nu pot fi impuse. Sau, mai bine spus, nu pot fi impuse acum, ci cu un orizont de timp de 3-5 ani şi oricum extrem de dureros. Indiferent ce-ar face, Europa va continua să cumpere cel puţin 5 ani gazul de la ruşi. În cazul în care Rusia sistează gazul, prăbuşirea economică a UE va fi de până la 40%. Aveţi idee ce înseamnă asta? Nu, încă n-aveţi idee, deoarece consecinţele vor fi extreme!

Politicienii idioţi ai Europei au început un program de sacrificare a propriei populaţii în numele unui război menit a acoperi un scandal cretin din SUA. Peste tot prin Europa au început apelurile la pedepsirea Rusiei prin limitarea consumului. Cică dacă dai centrala cu două grade mai jos, îi pedepseşti pe ruşi! Tot Vestul Europei oricum a tremurat teribil în timpul iernii din cauza preţurilor. Cât să mai reducă temperatura din imobile? Mai au să le ceară oamenilor şi să iasă zece minute în fundul gol pe stradă ca să încălzească cu propriile trupuri temperatura de afară! Noi, care-am trecut prin comunism, ştim bine ce înseamnă asta, anume apropierea unei prăbuşiri economice de proporţii. O prăbuşire care, suprapusă peste viaţa de întreţinuţi a imigranţilor invitaţi de europeni, va declanşa un război social teribil.

Doar că mai e ceva. Imaginaţi-vă ce tensiune e acum pe piaţa energiei în condiţiile în care Rusia controlează 10% din sursa de energie globală. Să vă mai spun un mic secret: tot Rusia controlează în proporţie de 20% (!!!) piaţa mondială de cereale! Iar împreună cu Ucraina fac 30%!!! Imaginaţi-vă că Turcia, al zecelea producător mondial de cereale, este dependentă de importurile din Rusia şi Ucraina. Da, nu-i tocmai vorba de securitatea alimentară a turcilor, ci de exporturile de făină ale lor către ţările din Orientul Apropiat. Dar chiar şi-aşa, se vede clar cam cât de gravă e situaţia. Iată şi legătura logică pe care acum o vedem cu ţările care încep să crape – la propriu! – de foame. Ţările din Orientul apropiat – total dependente de importurile din Rusia – încep să se simtă rău! Însă la fel e şi-n Europa, unde nu doar preţurile crescute ale alimentelor ne sugerează că e rău, ci şi lipsa mărfurilor. La cum se vede, situaţia pare similară celei de la noi din perioada 1978-1979. Adică mai avem puţin şi se începe cartelarea.

E o furtună la propriu pe piaţa mondială, totul pornind de la o furtună în birourile leprelor din SUA. Însă evenimentele nu se opresc aici. Rusia, confruntată cu ameninţarea extincţiei, deja a intrat în faza de revanşă, de flux. Întrucât americanii au folosit absolut aberant sancţiunile financiare, ruşii au propus ţărilor din BRIC să utilizeze un sistem financiar paralel, care să înlocuiască total SWIFT în fluxurile financiare dintre ele. Există deja creat framework-ul atât la nivelul Băncii Centrale a Rusiei, cât şi la nivelul Chinei, iar cele două sisteme sunt interconectabile. Urmează – mai repede decât credeţi – interconectarea sistemelor existente şi, în scurt timp, vom vedea dolarul eliminat din cele mai multe tranzacţii internaţionale. Spun asta pentru cei care tot refuză duşul rece al adevărului, dar şi ca o exemplificare a modului în care o lovitură tembelă – aplicată cu o inconştienţă absolută – ajunge să se întoarcă împotriva iniţiatorului.

Să luăm o altă ştire: JP Morgan previzionează că preţul mărfurilor va creşte cu 40%. E logic, doar reţineţi procentele controlate de ruşi. Iată mugurii hiperinflaţiei despre care vă tot vorbeam la criza trecută. Pe vremea aceea eram considerat nebun şi mi se trânteau în faţă cifrele inflaţiei anemice, făcute din pix. De fiecare dată spuneam că situaţia se va răzbuna şi că răzbunarea va fi cu atât mai radicală cu cât va trece mai mult timp. 40%? E imens! Dar stai – ne spune o ştire – costul transportului transpacific de marfă e la valori minime din septembrie. E o speranţă. Zău? Ce ce se petrece? Legătura e cât se poate de banală, anume lockdown-ul Shanghaiului care a ştrangulat exportul de mărfuri. Dacă n-ai ce transporta, scazi preţurile pentru ca, cel puţin, să-ţi pui în mişcare echipamentele.

Mă întrebam recent care-i miza lockdown-ului din Shanghai? Din ceea ce ştim, variantele noi de covid sunt mult mai contagioase, dar din ce în ce mai puţin periculoase. Astfel încât te întrebi dacă are sens toată nebunia declanşată acolo. Aici sunt două variante: ori chinezii ştiu mai multe decât ştim noi, ori e un calcul făcut la rece. O să exclud prima variantă, chiar dacă poate n-ar fi cazul. De aceea întreb: oare ce-ar face chinezii ca să minimizeze capacitatea SUA de a impune sancţiuni în cazul unei – să-i spunem – invazii a Taiwanului? Vă spun eu: le-ar goli stocurile! Cam aşa au făcut şi ruşii anul trecut: a izbucnit un incendiu la o facilitate de procesare a gazului din Siberia, au scăzut livrările către Europa la zero, după care Gazprom a anunţat că mai livrează doar cantităţile din contracte. Şi apoi a izbucnit războiul, iar sancţiunile – după cum limpede se vede – sunt absolut ineficiente. Şi acum avem rubla monedă de tranzacţionare a gazelor! Să ne gândim puţin prin această prismă!

E un moment propice pentru a se deschide cel de-al doilea front împotriva SUA. Xi Jinping are nevoie de un proiect grandios, iar întregirea Chinei este, cu siguranţă, un asemenea proiect. Acum, cu SUA slăbită la extrem şi-n prag de colaps, pare a fi un moment propice pentru China. Situaţia Taiwanului e din ce în ce mai inflamată, astfel încât la un moment dat urmează să explodeze. China ştie că se află pe un vârf (în scurt timp va începe declinul demografic şi îmbătrânirea accelerată) şi, de asemenea, mai ştie că dacă Rusia pică, SUA va ieşi mult mai întărită. Şi-ar mai fi o chichiţă pe care am mai amintit-o: alegerile din PCC în care se va tranşa rămânerea lui Xi Jinping la butoane sau venirea unei alte figuri în locul său. La ora actuală există cel puţin o facţiune potrivnică lui Xi în PCC. Începerea unui război ar alinia brusc partidul în spatele actualei conduceri. Ce urmează? Vedem. Deocamdată ne oprim aici deoarece pare că am ajuns la capătului labirintului care leagă ştirile „dispersate” primite în ultima perioadă.

Am făcut exerciţiul de faţă pentru ca unii dintre cei mai superficiali să înţeleagă că există o legătură între evenimente, legătură pe care, dacă n-o pricepi, nu faci nimic altceva decât să te auto-orbeşti şi să trăieşti într-o continuă alertă. Alertă care te face să acţionezi exact ca o oaie ale cărei singure repere sunt direcţia turmei sau lătratul câinelui. Poate că sunt unele oi care-şi dau seama că direcţia turmei e determinată tot de lătratul câinelui, însă cel mai probabil nicio oaie nu-şi imaginează că, în realitate, e o singură voinţă acolo, anume cea a ciobanului. Iar în spatele acelei voinţe sunt alte voinţe cărora el li se subordonează.

Rămânând la nivel de stimuli primiţi de la sistem nu faci decât să te orientezi după câine sau după turmă. E simplu, dar asta conduce inevitabil la ceea ce este mai bine pentru sistem, adică pentru voinţele din spate. Şi ce e mai bine? O turmă tânără şi cât mai puţin inteligentă. Înţelegeţi?

Autor: Dan Diaconu

Citiți și:
Dan Diaconu: „Le spun bieților prostovani care trăiesc în narațiunea progresistă că își sapă singuri groapa”
Dan Diaconu: Despre trezire

 

yogaesoteric
14 iunie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More