O predicție sumbră!
În scurt timp contabilii vor dispărea ca meserie. Nu, nu-i o sperietură, ci o realitate. Dacă până acum meseria de contabil era una bănoasă, în doi-trei ani nu vor mai rezista decât maxim 1% dintre cei care acum practică această meserie. Este vorba de experții de top în fiscalitate care își vor câștiga banii din consultanță și expertiză juridică.
Introducerea e-factura la noi e primul pas. Mult mai avansați în domeniu sunt grecii. La ei conectarea contribuabililor la Ministerul de Finanțe s-a făcut încă de pe vremea crizei, iar acum s-a trecut la pasul următor. Ministerul de Finanțe al Greciei a anunțat lansarea unei aplicații mobile prin intermediul căreia se poate face cam totul: emiterea de facturi, completarea declarațiilor TVA, plata impozitelor, monitorizarea datoriilor către stat ș.a.m.d. Totul fără asistența unui contabil!
Mai mult, aplicația Ministerului Grec de Finanțe oferă și asistență prin intermediul unui algoritm de inteligență artificială care a fost antrenat cu un set extins de întrebări primite de-a lungul timpului. Astfel, robotul Ministerului de Finanțe poate nu doar să-ți reamintească datoriile restante, dar și să răspundă neclarităților pe care le ai.
Dacă mă întrebați pe mine, vă voi spune că miza introducerii e-factura la noi a fost aceeași, adică centralizarea activității economice la Ministerul de Finanțe, astfel încât, în final, să se elimine contabilii din ecuație. Care-i șmecheria cu contabilul? Îți poate optimiza plățile de impozit, chestiune care e neplăcută pentru statul din ce în ce mai hapsân. Astfel, e mult mai comod ca „din tastatură” să ți se calculeze automat un impozit pe care, dacă ai chef, poți să-l contești în instanță. De aceea vă spun că singura specie care va rezista vor fi experții contabili, dar și dintre aceștia vor rezista foarte puțini, colaborând în special cu marii contribuabili.
Chiar dacă unii vor respira ușurați ‒ doar e vorba de o reducere de cheltuieli, nu-i așa? ‒ În realitate e vorba de cu totul altceva: un control al statului din ce în ce mai brutal exercitat asupra activității economice independente. Un control care va afecta întreprinderile mici și mijlocii și care va avantaja structurile corporatiste, deja monopoliste. Practic, treptat, pe ușa din spate, se revine la comunism. Deocamdată se centralizează economia, apoi se introduce controlul prețurilor și, ușor, ușor, înțelegeți ce urmează.
Chestia e că, în timp ce grecii sunt dornici de comunism, noi ne-am tot ferit de el. În Război am luptat contra rușilor sperând că vom distruge iadul bolșevic, iar în 89 am fugit de ei ca de râie, sperând că vom scăpa de comunism. Din păcate după Război am fost înghițiți pe nemestecate de monstrul bolșevic, iar acum ne-am aruncat de bunăvoie în brațele monstrului bolșevic european și al stăpânului său american aflat în plin drum spre „societatea socialistă multilateral dezvoltată”. Cu alte cuvinte, am fugit de necuratul și-am dat de tac’su. Nu știu de ce ne tot urmărește beleaua asta istorică. Oare din cauză că încercăm mereu să ne găsim un salvator în loc să ne luăm soarta-n mâini și să ne salvăm singuri?
Autor: Dan Diaconu
Citiți și:
Dan Diaconu: Despre digitalizare, CBDC, active digitale, AI și ceva în plus
Șefa FMI: Inteligența artificială va afecta 60% din locurile de muncă în economiile avansate
yogaesoteric
2 aprilie 2024