Odată cu dezvoltarea internetului și a rețelelor de comunicare virtuală a apărut o nouă formă de infidelitate: flirtul online
Un semn de depășire a limitei: folosirea nocturnă a mesageriei online până la ore mici ale dimineții ‒ Opinia specialistului
„L-am cunoscut pe Facebook şi părea un tip amabil. La început l-am considerat prieten, dar uşor, uşor, relaţia a evoluat.” „Ştiam că este însurat, dar nu mi-am imaginat că relaţia dintre noi va fi altceva decât o prietenie.”
„Oricând unul dintre cei doi se poate lăsa furat de mrejele celuilalt şi ceea ce a început ca o relaţie de prietenie poate merge mult mai departe. Iar acest eveniment poate fi benefic dacă vorbim de persoanele singure. Dar ce ne facem în cazul în care vorbim de persoane aflate într-o relaţie sau căsătorite?”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea.
Nu chiar cu atât de mult timp în urmă, singura formă de infidelitate era contactul fizic dintre două persoane. Infidelitatea era așadar ușor de recunoscut. Odată cu dezvoltarea internetului și a rețelelor de comunicare virtuală a apărut o nouă formă de infidelitate – flirtul online, un nou gen de intimitate care poate afecta o relație de cuplu, atrage atenția dr. Gabriela Marin la Descoperă.ro, adăugând:
„Unele studii recente arată nu numai că utilizatorii activi de Facebook și Twitter au un risc ridicat să aibă probleme în relație datorită rețelelor de comunicare virtuală, dar și că această activitate este corelată cu un risc mărit de apariție a infidelității sau chiar a divorțului.
Până acum, flirtul era cunoscut ca fiind ocazional și superficial, dar acum când comunicarea s-a extins în rețelele de comunicare virtuală, SMS-uri și email-uri, partenerul devine expus la tentație și conectare emoțională non-stop.”
„De cele mai multe ori, cei care înșeală nu realizează cât de mult aceasta îi afectează pe partenerii lor și ce impact emoțional devastator poate avea asupra relației. De obicei, atunci când partenerul care a fost trădat află despre infidelitatea celuilalt trece printr-o suferință foarte mare. Iar aspectul cel mai dureros nu este neapărat faptul că celălalt a făcut dragoste cu altă persoană, cât faptul că încrederea și siguranța în persoana care a fost cea mai apropiată sufletului nostru a fost distrusă. Sentimentul de trădare este cel mai intens.
Nu contează dacă persoana infidelă și-a înșelat partenerul online sau în persoană, cu ajutorul rețelelor de comunicare virtuală sau prin folosirea pornografiei, infidelitatea doare la fel de tare. În funcție de nivelul de stabilitate emoțională, infidelitatea poate fi percepută ca un eveniment traumatic și dacă partenerul rănit rămâne în relație și dorește să refacă relația, poate fi nevoie de ani de zile pentru ca persoana să-și recapete încrederea și siguranța în partenerul său.
Sunt studii (B.A. Steffens and R.L. Rennie, The Traumatic Nature of Disclosure for Wives of Sexual Addicts, Sexual Addiction & Compulsivity 13 : 247-67) care arată că un asemenea șoc emoțional poate duce la o tulburare de stress posttraumatică”, mai scrie Descoperă.ro.
Concluzia: „Folosirea nocturnă a mesageriei online până la ore mici ale dimineții poate indica faptul că ați depășit limita flirtului și vă îndreptăţi spre infidelitate online”, spune specialista citată.
Citiți și:
Studiu: Utilizarea rețelelor de comunicare virtuală modifică creierul adolescenților
Proiect de lege pentru protejarea copiilor de nocivul mediu online. S-a propus limitarea accesului pe reţelele de comunicare virtuală a copiilor cu vârsta de până în 16 ani
yogaesoteric
12 februarie 2024