Oficiali SUA: Statul Islamic, o creație a politicii externe americane

 


 

Strategia anti-Assad a Casei Albe și sprijinul oferit de monarhiile din Golf și Turcia au dus la întărirea facțiunilor al-Qaida împotriva cărora SUA au luptat în Irak. Prin urmare, facțiunile moderate ale opoziției din Siria au fost eclipsate și măcelărite de extremiștii sprijiniți de aliații SUA. Consecința este intensificarea disensiunilor sectare din Orientul Mijlociu și posibila izbucnire a unui război regional.

Un volum publicat de un fost înalt oficial din Departamentul de Stat al SUA oferă detalii uluitoare despre cum sprijinul acordat de SUA jihadiștilor lui Osama bin Laden a dus la apariția organizației Statul Islamic. Informațiile din acest volum al lui Michael Springmann, diplomat de carieră care a lucrat în Biroul de Informații al Departamentului de Stat, oferă un context excelent pentru dezvăluirile făcute recent de un fost oficial al Agenției de Informații a Pentagonului (DIA), Michael T. Flynn. Acesta din urmă a afirmat că oficialii de la Casa Albă au continuat să sprijine jihadiștii afiliați al-Qaida din Siria, în ciuda avertismentelor DIA că acest fapt va duce implacabil la apariția unei grupări de tipul Statului Islamic.

Volumul lui Springamnn arată cum SUA au sprijin mișcarea mujahedinilor din Afganistan în anii 1980, cu scopul de a zădărnici intervenția militară a URSS. Springmann arată că operațiuni similare sub acoperire au fost întreprinse de SUA și după sfârșitul Războiului Rece, în fosta Iugoslavie, în Libia și în alte state. Apariția organizației Statul Islamic a fost rezultatul acestei politici contraproductive, susține fostul diplomat american, citat într-un amplu material publicat de juranlistul de investigație Nafeez Ahmed, pe care îl reproducem în cele ce urmează.

Serviciile americane, conștiente încă din 2008 de actualul dezastru din Irak

Presa scrie până la saturație în acest moment, consemnează jurnalistul Nafeez Ahmed, cum jihadiștii din Statul Islamic au adoptat o politică și o teologie a atrocităților înfiorătoare împotriva celor de alte religii sau confesiuni. Ce nu se spune este însă că una dintre cauzele majore ale acestui nou tip de terorism, care reclamă crearea unui stat cu o administrație funcțională și chiar servicii sociale, este consecința sprijinului american acordat insurgenților din Siria, majoritatea foști luptători al-Qaida din Irak.

Un document intern al DIA arată, încă din august 2012, că grupările care au început să lupte împotriva regimului sirian al lui Bashar al-Assad sunt dominate de „salafiști, Frații Musulmani și al-Qaida din Irak”. Michael Flynn, general-locotenent în DIA, acum în retragere, a confirmat acest fapt într-o emisiune recentă a postului Al-Jazeera. Flynn arată că DIA a încercat să convingă Casa Albă să întrerupă sprijinul oferit acestor grupări anti-Assad. Informațiile că această politică va duce la consecințe periculoase erau valabile înainte de retragerea trupelor SUA din Irak.

„Slujba mea era să mă asigur de acuratețea informațiilor noastre și acest lucru era valabil dinainte de 2012. Când eram în Irak și trebuia să luăm deciziile pentru retragere era foarte clar deja cu ce ne vom confrunta”, spune Flynn.
Cu alte cuvinte, scrie Nafeez Ahmed în articolul său, încă din 2008 (când fosta administrație Bush a luat decizia retragerii trupelor din Irak), serviciile americane erau perfect conștiente de amenințarea reprezentată de al-Qaida și alte grupări militante.


 

Conflictul din Siria, planificat la Londra și Washington încă din 2008

Decizia SUA de a sprijini grupările jihadiste și de a le folosi împotriva regimului Assad, în ciuda avertismentelor DIA, a fost luată perfect conștient. „A fost o decizie asumată de Casa Albă. Chiar ar trebui să-l întrebați pe președinte ce face de fapt acum cu politica în acea regiune, pentru că lucrurile sunt foarte confuze”, spune generalul Flynn la Al-Jazeera.

Flynn este ofițerul cu cel mai înalt grad care a confirmat până acum informațiile dintr-un document al DIA din august 2012 care s-a „scurs” către presă. El arată ca sprijinul american pentru jihadişti este anterior izbucnirii războiului civil din Siria. Informația este confirmată și de o declarație făcută în 2013 la televiziunea publică din Franța de fostul ministru de Externe Roland Dumas. Acesta a declarat că Marea Britanie a planificat o operațiune secretă în Siria încă din 2009, când se știa deja de riscurile majore pe care le implică acest fapt și sprijinirea grupărilor jihadiste.

„Cu doi ani înainte de izbucnirea violențelor din Siria m-am întâlnit în Anglia cu oficiali britanici care mi-au spus că pregătesc ceva în Siria. Era vorba de Marea Britanie, nu de America. Marea Britanie pregătea trupe sub acoperire care să invadeze Siria”, spune generalul Flynn.

Uite al-Qaida, nu e al-Qaida

Ce s-a petrecut cu al-Qaida din Irak după intervenția americană? În perioada 2008-2011, în urma operațiunilor antiteroriste ale guvernului irakian și ale armatei SUA, gruparea a intrat într-o perioadă de declin și a pierdut mult teritoriu. Până în 2011, 2.000 de luptători fuseseră lichidați, iar alți 9.000 erau deținuți. Pe acest fond, presa de orientare conservatoare scria că retragerea trupelor SUA din Irak a fost cea care a dus la resuscitarea al-Qaida și apariția Statului Islamic. Însă generalul Flynn susține altceva – apariția Statului Islamic se datorează sprijinului secret oferit de SUA după 2011 și sprijinului oferit de Turcia (stat NATO), care a sifonat fonduri jihadiștilor, pentru a lupta împotriva regimului Assad.

Cum au ajutat SUA al-Qaida în Irak, în același timp luptând împotriva organizației? În 2008, un raport realizat de RAND la solicitarea armatei SUA arăta că Washingtonul încerca să „producă diviziuni în tabăra jihadistă. În Irak se folosește în prezent această strategie la nivel tactic”. Aceasta presupunea „alianțe temporare” cu „grupuri naționaliste insurgente afiliate la al-Qaida” care luptaseră inițial împotriva SUA, dar care acum erau ajutate de americani cu „arme și cash”. Ideea era de a momi aceste grupări pentru a se dezice de al-Qaida și de a lupta alături de SUA. În același an 2008, un specialist în contraterorism al CIA avertiza că SUA au ajuns să sprijine toate grupările din Irak și că „se va prăbuși în curând castelul de cărți de joc, când una dintre grupări va ajunge să le depășească ca forță pe celelalte”.

Flynn mai adaugă la cele de mai sus că sprijinul SUA pentru jihadiștii sunniți urma sa ducă în mod sigur la resuscitarea al-Qaida, având în vedere că guvernul șiit de la Bagdad, susţinut tot de SUA, continua să discrimineze populația sunnită.

Îndepărtarea regimului al-Assad cu orice preț

În perioada 2006-2008, SUA au oferit sprijin diverselor grupări războinice sunnite din Irak, pentru a le îndepărta de al-Qaida și a slăbi organizația. Însă, în același timp, după cum spunea fostul ministru de Externe Roland Dumas, SUA și Marea Britanie au început o operațiune secretă în Siria bazându-se tocmai pe al-Qaida, care primea finanțare și din partea monarhiilor din Golf. Acest sprijin a devenit evident începând din 2011. S-a ajuns până acolo încât generalul american John Kelly, responsabil cu securitatea în regiunea Anbar (acum controlată de Statul Islamic) se plângea în 2008 că jihadiștii încep să-și creeze fiefuri și un adevărat stat în stat la granița cu Siria.


 

Lucrurile au alunecat pe o panta periculoasă în momentul în care s-a încheiat retragerea trupelor americane din Irak, în decembrie 2011. Serviciile americane au avertizat că sprijinul acordat al-Qaida în Siria va face ca gruparea să se extindă în vidul lăsat în urmă de americani în Irak. Documentul DIA din 2012 vorbea deja despre crearea unui stat salafist în estul Siriei, sub conducerea al-Qaida și care ulterior se va extinde spre Mosul (oraș ocupat acum de Statul Islamic). Casa Albă s-a făcut că nu aude și a continuat strategia periculoasa de a spriji gruparea teroristă pentru a îndepărta regimul al-Assad.

Consecința: Al-Qaida din Irak s-a autoproclamat în aprilie 2013 drept Statul Islamic şi a început șirul cuceririlor și al atrocităților. În aceeași lună, UE decide să relaxeze embargoul impus Siriei, pentru a permite rebelilor sirieni să exporte petrol și să obțină bani pentru finanțarea operațiunilor anti-Assad. Numai că totul s-a îndreptat împotriva Irakului, unde Statul Islamic a reușit să ocupe Mosul.

Serviciile Armatei SUA se spală pe mâini

Serviciile secrete ale armatei SUA au fost perfect acoperite în fața Congresului atunci când s-a pus problema expansiunii organizației Statul Islamic: militarii au demonstrat că au avertizat liderii politici de la Casa Albă. Mai mult, spune generalul Flynn, serviciile au informat liderii politici că armata irakiană nu va putea respinge un atac al jihadiștilor, fiind vulnerabilizată de animozitățile dintre liderii de la Bagdad și triburile sunnite, de corupție și slaba protecţie contrainformativă.

Serviciile americane și chiar și cele irakiene au anticipat perfect atacul Statului Islamic asupra orașului Mosul încă din august 2013. La fel, serviciile americane ştiau bine că anumite state din regiune sunt complice cu organizația teroristă, în special Turcia, Qatar și Arabia Saudită. „Emiratele Arabe Unite au jucat un rol mai important decât celelalte state în susținerea financiară, un fapt care nu este atât de cunoscut”, mai spune generalul Flynn.

Întrebat de ce armata americană nu și-a coordonat acțiunile cu armata irakiană pentru a combate din start extinderea organizației Statul Islamic, Flynn a spus: „Americanii au permis Statului Islamic să evolueze pentru că dorea îndepărtarea lui Assad din Siria. Însă nu au anticipat că rezultatele acestei strategii le vor scăpa de sub control”.
Nu a fost o eroare a serviciilor secrete, ci o decizie asumată de liderii politici din SUA, care au dorit îndepărtarea lui Assad cu orice preț, scrie Nafeez Ahmed.

Vize pentru al-Qaida, prin generozitatea CIA

Nu este pentru prima dată când strategia adoptată de politicienii americani a pus serviciile secrete în ipostaze dificile. Potrivit volumului Visas for al-Qaida, al fostului diplomat Michael Springmann, aflat la post în perioada 1987-1991 la Consulatul SUA din Jeddah, în Arabia Saudită, serviciul de vize al acestui consulat era populat de o mulțime de agenţi CIA sub acoperire.
Acești agenți au oferit vize americane organizatorilor atentatului de la 11 septembrie 2001. 13 dintre cei 15 saudiți care au deturnat avioanele pe 11 septembrie au primit vize SUA. Dintre aceștia, zece au primit viza la Consulatul de la Jeddah. Niciunul nu îndeplinea condiţiile de intrare pe teritoriul american.

Instalarea, cu știința serviciilor secrete, a celulelor teroriste în Europa

Și organizatorul atentatului de la World Trade Center din 1993 a primit viză SUA de la agenţi CIA sub acoperire, de data aceasta din Sudan. Individul, Omar Abdel Rahman, primise şase vize americane, sub supravegherea CIA, între 1986 și 1990. Ce făcea el în SUA? A ajuns să conducă un centru de refugiați afgani, în fapt un paravan pentru recrutarea mujahedinilor (patronată de Osama bin Laden) ce erau trimiși să lupte în Afganistan în insurgența antisovietică. Apoi, în 1992, a ajuns să recruteze luptători pentru războiul din Bosnia.

Nafeez Ahmed scrie că în mediile de informații din Europa și SUA circulă date despre cum folosirea mujahedinilor în războiul din Bosnia a dus la instalarea celulelor al-Qaida în Europa. Ulterior, aceste celule au jucat un rol esențial în planificarea atacului de pe 11 septembrie 2001, în SUA. În ciuda acestor informații, administrațiile Bush și Obama au continuat strategia de a colabora cu Arabia Saudită pentru a întări forțele organizațiilor jihadiste sunnite, cu scopul de a bloca extinderea influenței șiite (Iran, Siria și Irak).


Citiţi şi:

Cum au pus umărul americanii la nașterea monstruosului Stat Islamic

Fundamentaliştii islamici, Frăţia musulmană şi CIA

Care este, de fapt, adevărul în conflictul din Siria, teroriști, refugiați, ruși, francezi și americani
 

yogaesoteric
7 martie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More