ONG-uri finanțate de SOROS acuză că SRI vrea să folosească fonduri europene pentru supravegherea generalizată a tuturor cetăţenilor
Mai multe ONG-uri avertizează într-o scrisoare deschisă că SRI a câştigat un proiect pe fonduri europene prin care intenţionează să dezvolte un adevărat sistem informatic de tip Big Brother, cu un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României, nefiind prevăzută nicio măsură de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem. Este vorba despre licitaţia SRI de peste 25,5 milioane euro (peste 114,4 milioane lei) într-un sistem IT pentru reducerea redundanţei plăţilor publice, prevenirea fraudei, corupţiei sau evaziunii fiscale.
Iată scrisoarea deschisă transmisă luni, 8 august 2016, de patru ONG-uri:
„Astăzi, 8 august 2016, ApTI împreună cu alte 3 asociaţii nonguvernamentale au trimis o scrisoare publică reprezentanţilor naţionali şi europeni pentru a semnala încălcări grave ale prevederilor cuprinse în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, în special Articolele 7 şi 8 privind dreptul la viaţa privată şi la protecţia datelor personale:
SRI a câştigat un proiect pe fonduri europene (Axa 2 – OS 2.3. Creşterea utilizării sistemelor de e-guvernare) prin care intenţionează să cumpere software şi hardware de 25 de milioane de euro pentru «consolidarea şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice». În alte cuvinte se doreşte dezvoltarea unui adevărat sistem informatic Big Brother, cu un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României, nefiind prevăzută nicio măsură de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem.
Principalele probleme ale proiectului:
1. Supraveghere generalizată prin agregarea bazelor de date
Proiectul îşi propune să aducă împreună baze de date de la majoritatea instituţiilor publice româneşti şi să permită căutarea avansată în acestea a oricăror informaţii despre toţi cetăţenii. De exemplu, prin capitolul de Analiza comportamentală, orice cetăţean ar putea avea o fişă «de bună purtare» (constituită din informaţii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fişe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informaţii publice (de exemplu informaţiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale.
2. Lipsa oricăror garanţii şi potenţialul de abuz
Prin agregarea bazelor de date, orice persoană din cele peste 1000 de persoane ce vor avea acces la sistem vor avea posibilitatea să îl folosească în orice scop personal, fără a putea fi controlate efectiv sau fără ca cetăţeanul să ştie. De exemplu, vânzătorul unui apartament (prieten SRI) poate să aibă informaţii despre potenţialul financiar al cumpărătorului (ce maşină are, când a cumpărat-o, ce maşini a avut înainte, ce venituri are, ce credite etc.).
3. Bani europeni pentru încălcarea drepturilor europene
Proiectul a fost depus pe 9.06.2016, la o zi după ce apelul pentru fondurile europene structurale (Axa 2 – OS 2.3) a fost lansat public, şi a fost aprobat foarte repede, în ciuda faptului că acesta încalcă în mod flagrant documentele constitutive ale Uniunii Europene, în speţă drepturile la viaţa privată şi la protecţia datelor cu caracter personal (art. 7 şi 8) din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
4. Rolul SRI în e-guvernare şi scopul ascuns al proiectului
SRI nu are nicio competenţă în domeniul e-guvernării sau în dezvoltarea funcţiei de prevenţie, detectare şi luare de măsuri pentru reducerea redundanţei plăţilor în zona publică, deşi acestea sunt scopurile declarate ale proiectului. Mai mult, anumite capitole din proiect (vezi capitolele de Recunoaștere facială sau Interceptarea comunicațiilor din documentul explicativ) ne indică faptul că proiectul are de fapt şi un scop nedeclarat – acela de supraveghere generalizată a întregii populaţii. De exemplu, baza de date de recunoaştere facială cu aproximativ 50-60 de milioane de imagini frontale (gen carte de identitate sau paşaport), la care SRI are acces nelimitat şi nesupus vreunui control, nu are nicio utilitate/justificare în prevenirea fraudei, aşa cum pretinde SRI în descrierea proiectului, fiind de fapt o formă de spionare a vieţii private a tuturor cetăţenilor.
În documentul de explicaţii mai detaliate regăsiţi o analiză de interpretare a caietului de sarcini care ridică aceste probleme majore.
Semnatarii solicită de urgenţă:
– anularea licitaţiei şi a proiectului care încalcă drepturile fundamentale;
– includerea în condiţiile de accesare a fondurilor europene, în mod explicit, a interdicţiei folosirii acestora pentru încălcarea sau limitarea drepturilor cetăţenilor;
– dezbaterea publică a rolului exact al SRI în societatea românească, inclusiv a legislaţiei conexe, ca şi a garanţiilor eficiente pentru oprirea abuzurilor de acest tip şi precum şi a transparenţei instituţionale pentru orice proiect care depăşeşte cadrul original de securitate naţională.
Semnatari
ActiveWatch
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – APADOR -CH
Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet – ApTI
Centrul de Resurse Juridice”
Licitaţia deschisă pentru implementarea unui sistem IT al cărui scop este dezvoltarea funcţiei de prevenţie, detectare şi luare de măsuri pentru reducerea redundanţei plăţilor în zonă publică, prevenirea fraudei şi abuzurilor şi creşterea eficienţei în actul guvernamental, contract cu finanţare UE, a fost demarată de SRI prin intermediul Unității Militare 0929 Bucureşti.
Citiţi şi:
Dormiţi liniştiţi! SRI şi procurorii lucrează cu atenţie!
Soros finanțează pe ascuns alte mișcări așa-zis civile, de această dată în Polonia, pentru a destabiliza guvernul democratic ales
Stupoare: evreul George Soros a finanțat cu milioane de dolari organizații anti-israeliene… De ce? Care e manevra?!
yogaesoteric
8 octombrie 2016